Waar komen mijn groene vingers vandaan? Van de Oekraïense kant? Het is verleidelijk om dat te denken, tenslotte was mijn opa landbouwkundige. Maar ja, ik heb hem nooit gekend. Mijn baboesjka had weliswaar grote zakken graan in huis, maar niet om te zaaien en niet van eigen oogst. Ze stookte er samohonka (huisgemaakte wodka) van. Mijn moeder hield van bloemen en planten, maar was meer het type voor een tuinman. En mijn Nederlandse opa was beurtschipper, dus nee, die wroette niet in de aarde, ook niet toen hij gepensioneerd was.
Schooltuinen
Mijn liefde voor tuinieren moet zijn ontstaan in de schooltuintjes. In een rij liepen we, in de zesde klas lagere school, één keer per week naar wat toen de rand van de stad was en waar nu het Confectiecentrum staat. In een houten keet kregen we theorielessen tuinieren van meneer Zutt. Daarna volgde het echte werk. Een smal rechthoekig stukje grond, gemarkeerd met een viooltje, werd dat schooljaar jouw tuin. Je begon met tuinkers die je zaaide in de vorm van de eerste letter van je naam. Verder herinner ik me hoge afrikanen, kleurige zinnia’s, droogbloemen en modderige groenten.
Aan het eind van de middelbare school volgde ik een cursus bijenhouden op het Bijenpark in Amsterdam. Daar had ik een bijentuin, een stukje grond waarop je bijenkasten kunt plaatsen. Daaromheen zaaide je bijenplanten, planten die veel nectar en stuifmeel leveren. Ik bezocht de tuinbouwschool en deed er een hoveniersopleiding. In die sector heb ik nooit gewerkt, maar ik leefde me uit in een Amsterdamse volkstuin. Toen we naar Portugal emigreerden, moesten we die opgeven.
Balkon- en plantsoentuinieren
Gelukkig kun je op een balkon ook met planten en bloemen aan de gang. En dan is er voor onze deur nog een plantsoentje ter grootte van een parkeerplaats. Erin staat een boom die in het voorjaar bloeit met heerlijk geurende bloemtrossen (Melia azedarach). Door Tavira Verde, onze plantsoenendienst, wordt een en ander keurig bijgehouden. Er wordt gesnoeid, geschoffeld en er is een bewateringssysteem, maar voor gezellige plantjes moeten bewoners zelf zorgen. Wij hebben er de kamerplanten van mijn moeder in gezet toen we haar appartement ontruimden. Haar sansevieria’s en dracaena’s groeien buiten vrolijk verder. Maar om erin te tuinieren? Nee, dat is geen optie, te veel hondenbezitters in de wijk.
Volkstuinen in Portugal
Volkstuinen heten in het Portugees hortas comunitárias of hortas urbanas. Gemeenten met de meeste volkstuinen zijn: Guimarães, Funchal, Lissabon, Porto en Gaia. Tavira had er geen, tot begin dit jaar het idee ontstond om tuintjes te creëren waar mensen hun eigen biologische groenten in kunnen verbouwen op het terrein van de CEAT (Centro de Experimentação Agrária de Tavira).
Posto Agrário
Op het stationsplein in Tavira staat het gebouw van de CEAT, inwoners van Tavira spreken van de Posto Agrário. Daarachter ligt een terrein van zo’n 30 hectare groot dat zich richting zee uitstrekt. Hierop werd tientallen jaren lang gewerkt aan innovaties en verbeteringen op het gebied van land- en tuinbouw. Er werkten wel 130 mensen, sommigen woonden er ook en hun kinderen groeiden er op. Er werden cursussen gegeven aan boeren en tuinders. Er werd onderzoek gedaan in laboratoria en er was een afdeling technische hulp aan boeren in de Algarve. In de jaren 90 is een indrukwekkende fruitbomencollectie aangelegd van verschillende soorten druiven, vijgen, appels, granaatappels, loquats, johannesbroodbomen en amandelen.
Het terrein en de gebouwen vertonen nu tekenen van verval. Wordt het onderhoud te duur? Of is de doodssteek het plan om een toegangsweg naar de stad aan te leggen die het terrein doorsnijdt?
Omdat Tavira de stad is die het mediterrane dieet vertegenwoordigt, zijn er ideeën om hier biologische groenten te telen, kooklessen en -workshops te organiseren, een landbouwmuseum op te richten, een quinta pedagógica (kinderboerderij) en volkstuintjes aan te leggen. Bewoners denken actief mee over de mogelijkheden, maar boeren en tuinders zien zichzelf in deze plannen vergeten. Dus waren er, ja ook in Tavira, boerenprotesten, al heb ik geen omgekeerde vlaggen gezien.
Hortas Urbanas
Een volkstuin op deze prachtige, historische plek. Dat we daarbij mogen zijn! Het leukst was dat we met de groep hortelãos (tuinders) onder leiding van een projectleidster van een kaal stuk grond zelf een volkstuin hebben gemaakt. We hebben er een hek omheen gezet, tuintjes uitgemeten, compost over de tuintjes verspreid, paden uitgediept, voorzien van antiworteldoek en steengruis, een schuurtje en een kas in elkaar gezet.
De Posto Agrário heeft een enorme waterbron. De waterleidingen en kraantjes voor de horta zijn door een bedrijf aangebracht. Direct daarna kon het tuinieren beginnen, want als er water is, kun je planten telen.
Vanuit het project kregen we de eerste biologische plantjes aangeboden, evenals gereedschap. Op 21 november zijn de hortas urbanas van Tavira officieel geopend onder grote belangstelling. Er was zelfs een filmploeg van de RTP (Rádio e Televisão de Portugal). Maar wij eten al weken onze zelf geteelde couve portuguesa, want die groeit, inderdaad, als kool!
É uma festa!
Voor ons voelt het vertrouwd, een volkstuin hebben, maar ik moet wel wennen aan de groeikalender. Samen met mijn Zweedse buurvrouw stonden we ons te verwonderen over het feit dat in de Algarve het tuinseizoen begint in september/oktober. Met Kerst eet je zelf geteelde aardappeltjes en groente. In Nederland moet je wachten tot de winter voorbij is en meestal kun je pas na de IJsheiligen (15 mei) planten en zaaien om vorstschade te voorkomen.
Met elkaar vormen we een leuke groep enthousiaste mensen. Kinderen, kleinkinderen en scholieren worden betrokken bij de volkstuintjes. Zij maakten vogelverschrikkers (espantalhos) voor onze tuin. Behalve Portugezen zijn er ook tuinders uit Zweden, Peru, Frankrijk en Spanje. De meesten komen elke dag even langs om de planten water te geven en te zien groeien, of om even op die prachtige plek te zijn en te genieten van de natuur in de stad. Zo hoorde ik mijn tuinbuur zeggen: “É uma festa, é uma festa.” En dat is het, één groot feest!
Lidia zegt
Hallo Maja,
Wat een leuk artikel over de moestuinen in Tavira. Ik loop er regelmatig langs als we boodschappen gaan doen en sta altijd even stil om te zien hoe goed alles groeit daar. Ik heb zelf jarenlang een moestuin en later volkstuin gehad, altijd erg van genoten.
We wonen 6 mnd verspreid over het jaar in Tavira in een appartement vlakbij de scholen. Ik zou best af en toe willen helpen met tuinieren op de moestuinen in Tavira.
Mail me maar als daar behoefte aan is.
Groet Lidia
Maja Kersten zegt
Hallo Lidia, dank voor je reactie.
Over belangstelling vanaf de straat hebben we niet te klagen. Zelfs de buschauffeur stopt wel eens midden op de weg om vanuit zijn raampje te kletsen met een van de tuinders!
Inmiddels is elke tuinder vooral bezig met zijn eigen lapje grond. Waar we het nog niet over hebben gehad is hoe het onderhoud aan de algemene gedeeltes van de volkstuin gaat plaatsvinden. Misschien herinner je je nog wel uit je eigen volkstuinervaring dat het niet altijd makkelijk is om mensen te vinden die daar zin in of tijd voor hebben. Dus als dat aan de orde is, zal ik aan je denken.
Met vriendelijke groeten, Maja
ims zegt
Hallo Maja.
wij zouden het ook leuk vinden om een keer langs te fietsen ,en kijken wat jullie al zo telen.Hoop dat dat mogelijk is .
Groeten familie van Rijn.
Maja Kersten zegt
Hallo familie Van Rijn, dank voor jullie reactie.
De volkstuintjes zijn niet vrij toegankelijk. Maar als je langsloopt of langsfietst krijg je er een goed beeld van. En als je dan ook nog mensen aan het werk ziet, kun je altijd vragen of je mag komen rondkijken.
Met vriendelijke groeten, Maja
Olga Ruitenberg zegt
Hallo Maja,
wat een feest om dit te lezen. We hebben genoten van het bezoek aan jullie moestuinen. Ik werd er helemaal vrolijk van. Ik hoop dat de Aardpeer goed aanslaat.
groetjes
Olga
Maja Kersten zegt
Dat hoop ik ook, Olga. Nogmaals bedankt.
Voor mensen die de aardpeer niet kennen, het is een zonnebloem met eetbare wortels. De wetenschappelijke naam luidt Helianthus tuberosus. In het Portugees: girassol-batateiro of alcachofra-de-Jerusalém of tupinambo of alcachofra-girassol.
Els zegt
Dag Maja,
Waar ik nieuwsgierig naar ben is wat is er gebeurd met die protesterende boeren en tuinders?
Waar waren die eigenlijk bang voor?
Bang voor het voortbestaan van hun bedrijf doordat een aantal idealisten voor zichzelf gezondere voeding gingen telen? “Men” zou het ook kunnen zien als een aanleiding om eens na te denken hoe men zelf klanten kan behouden door het ánders aan te gaan pakken? Meer biologisch en/of gevarieerder gaan verbouwen misschien?
Ik vind het geweldig idee, zeker voor diegenen die zelf geen grond hebben! Ikzelf prijs me gelukkig grond genoeg te hebben waaróp ik kan laten groeien wat ik wil en hoe ik dat wil!
Zó leuk om te doen!
Succes en bedankt Maja! Leuk geschreven!
Maja Kersten zegt
Dag Els, dank voor je reactie en compliment.
De boeren en tuinders zijn niet tegen de volkstuintjes, maar ze zijn bang dat ze hun ‘huis’ verliezen, het agrarisch centrum waar ze terecht konden voor opleiding, hulp en antwoord op vragen. Het lijkt er inderdaad op dat het Ministerie van Landbouw het terrein en de gebouwen in Tavira wil afstoten. Waar de boeren dan terecht kunnen is mij ook nog niet duidelijk.
Met vriendelijke groeten,
Maja
Liz zegt
In een woord: Geweldig! Blij, dat er van dit stuk grond nuttig gebruik wordt gemaakt.
Kom er regelmatig langs en dan zo leuk om dit te lezen. Veel geluk allemaal.
Maja Kersten zegt
Dank voor je reactie, Liz.