We gingen een dagje uit, naar Tomar, waar een mooi klooster is dat we al lang eens wilden bekijken.
Ik had een mooie route uitgestippeld, helemaal binnendoor, die, zoals gewoonlijk, erg mooi was maar ook erg lang duurde. Na een rit van 3 uur waren we nog net op tijd in Tomar voor de lunch.
We aten midden in het stadje, op het Praça de Comércio, buiten, op een terrasje. Uitzicht op de mooie oude kerk en een bijzondere klokkentoren. Opeens werd het donker en begon het te gieten. Daar hadden we niet op gerekend. We hadden geen paraplu’s of regenjassen bij ons. Nadat we ons toetje binnen hadden opgegeten gingen we in plaats van te wandelen dus maar met de auto naar boven om het klooster te bekijken. Het was zeer de moeite waard. Immens groot, je kon er heerlijk ronddwalen. Je mocht overal op en in, nergens bordjes met ‘Verboden toegang’.
Een stukje uit de reisgids
In dit klooster zie je verschillende bouwstijlen: romaans, Manuelijns en renaissancistisch. Het Convento de Cristo werd in 1162 gesticht als militair en religieus hoofdkwartier van de Tempeliers. De belangrijkste taak van de Tempeliers was het verdrijven van de Moren uit Spanje en Portugal. Zij bouwden een kasteel en in het midden van het complex een zestienhoekige, bijna ronde, kapel, gebaseerd op de Heilig Grafkerk in Jeruzalem.
Hun opvolgers waren de ridders van de Christusorde. In de vijftiende eeuw bouwde hun grootmeester Hendrik de Zeevaarder er een paleis bij en twee kruisgangen.
Begin zestiende eeuw bouwde grootmeester (en later koning) Dom Manuel een rechthoekig schip met twee verdiepingen aan de ronde kapel en liet het bouwwerk uitbundig versieren in Manuelijnse stijl. Hij betaalde dit met het geld dat de overzeese gebieden hem opleverden. In de versieringen zijn daarom veel motieven uit de zeevaart verwerkt, zoals ankers, zeilen, koraal, zeewier, touw en knopen.
João III veranderde het complex rond 1550 in een kloostergemeenschap en bouwde slaapzalen, keukens en nog vier kruisgangen, in de veel klassiekere renaissance-stijl.
Tegels
Omdat ik Portugese tegeltjes prachtig vind hieronder enkele details van wandtegels (azuleijos) in het klooster.
Foto’s Winy Schalke
Geef een reactie