Op 1 mei 2004 werd de organisatie Dierenhulp zonder Grenzen opgericht. Ons hoofddoel is het verbeteren van leefomstandigheden van dieren. Daartoe worden dieren in Europa en daarbuiten geholpen door ze te voorzien van nodige (medische) verzorging. De stichting heeft in de afgelopen jaren veel honden en katten kunnen helpen uit en in het buitenland, maar ook in het binnenland. Want, zoals de naam al zegt, het helpen van dieren houdt niet op bij onze landgrenzen.
Door gastcolumnist Ria Kuurman van Dierenhulp zonder Grenzen
Helaas is het in veel landen aan de orde van de dag dat dieren mishandeld worden. Daar waar de regeringen en de lokale autoriteiten het vaak laten afweten is het goed dat dierenbeschermers ter plaatse geholpen worden door buitenlandse organisaties. DZG hielp in 2004 op één plek in Spanje, hierna volgden al snel meer organisaties in dat land en daarbuiten. Nu helpen wij op meerdere plekken in Europa, op diverse manieren. Wij helpen in Spanje, Italië, Roemenië, Polen, Bulgarije, Griekenland, op Malta en in Portugal.
Dierenhulp zonder Grenzen, een stichting voor kansarme dieren
Portugal, met zijn prachtige landschappen, dorpen en steden, geliefd vakantieland voor Nederlanders, kent ook veel dierenleed. Wij proberen te helpen in Moura, Gualtar en Lagos.
In Canedo hebben wij een DZG−steunpunt. Dit is een nieuw opgezet asiel met meer dan 100 honden, beheerd door onze Nederlandse collega Dick Leegwater. Hij ging 4 jaar geleden naar Portugal en dacht daar een paar maanden te zullen blijven. Hoe anders zou het gaan!
Ook de Portugese bevolking is hard getroffen door de crisis, dat is nog steeds duidelijk te merken, ook door onze collega’s. Het is zeker geen oplossing “alle honden en katten” naar Nederland te halen. Dit lost ook de situatie ter plekke niet op.
DZG ziet het als haar taak de projecten in het buitenland op weg te helpen en ze financieel te ondersteunen. Ook voorlichting geven is een belangrijk onderdeel, vooral aan de jeugd. Wij zullen honden en katten een kans geven om geadopteerd te worden, maar niet in groten getale naar Nederland halen. De dieren naar ons land halen vergt voorbereiding, maar nog meer verantwoording.
Je vindt een dier tijdens je verblijf in Portugal, wat nu?
Wat kun je doen als je dit overkomt? Stel dat je een hond of kat vindt en je wilt helpen. Maar hoe? Meenemen naar het hotel of appartement? Veel hoteleigenaars zullen je dit niet in dank afnemen. Voor een nacht verbergen zou misschien kunnen, maar is dit verstandig? Je denkt er misschien zelfs aan om het arme diertje mee te nemen naar huis om het op te nemen in je gezin. Helaas moet ik je hier al uit de droom helpen, dit is zeker niet mogelijk.
Wanneer je een dier vindt dat dringend medische hulp nodig heeft, vraag dan naar een goede, betrouwbare dierenarts. Misschien is de dierenarts verbonden aan een organisatie.
Wanneer geen dringende medische hulp noodzakelijk is moet er ook geholpen worden. Je kunt dan ook weer naar een betrouwbare arts gaan of je vraagt in je hotel of stad/dorp waar je woont naar een goede plaatselijke organisatie.
Kom je hier niet verder mee, mail dan naar info@dierenhulpzondergrenzen.com. Ook al hebben wij ter plekke geen contacten, wij kunnen collega’s vragen of zij een organisatie kennen.
Neem geen dieren mee naar je eigen land
Je wilt natuurlijk weten waarom niet. Elke kat/hond die gevonden wordt zal in quarantaine moeten, volledig onderzocht worden, bloedtesten ondergaan, gevaccineerd en gechipt worden en een Europees paspoort krijgen.
Dit vergt al veel tijd, maar voor een dier mag reizen, zal minstens drie weken voor vertrek een rabiësinjectie gegeven moeten worden. En, zeker zo belangrijk, een dier moet minstens 12 weken oud zijn voor de rabiësinjectie gegeven kan worden. Dit komt er in de praktijk op neer dat een pup/kitten niet voor zijn/haar 15e levensweek mag reizen.
Laat je niet overhalen een dier mee te nemen omdat een geboortedatum en vaccinatiedata op een andere datum vermeld kunnen worden. Dit is strafbaar! Komt men achter deze fraude dan krijg je een boete, maar wat erger is; het dier zal in beslag worden genomen en je ziet het nooit weer.
Behalve het bovenstaande is er nog iets waar je goed over na moet denken; is de beslissing het dier een plaats in je gezin te geven geen emotionele beslissing? Was je al van plan een dier een thuis te geven voor je naar Portugal ging? Een gevonden dier meenemen op de terugreis is niet mogelijk, hoe verleidelijk het ook mag zijn.
Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal is een onafhankelijke organisatie die geheel afhankelijk is van donaties en giften. De stichting draait volledig op vrijwilligers die worden aangestuurd door een bestuur. Wil je weten hoe het de projecten vergaat? Of wil je meer weten over het vrijwillige werk van de stichting? Misschien wil je actief meehelpen? Kijk dan op www.dierenhulpzondergrenzen.com of op onze Facebook pagina.
Een volgende keer zal ik je informeren over onze projecten in Portugal. Graag tot dan.
Scarlett zegt
Bedankt voor het artikel. Ik kende deze organisatie niet. Zelf werk ik als vrijwilliger bij de Carvoeiro Cat Charity.
Ik heb ook gevrijwilligd bij Refugio dos Burros in Estmbar.
Ik weet dat er via de diverse opvangcentra honden geadopteerd worden die worden meegenomen naar Nederland, Duitsland etc. De opvang heeft zo’n hond gechipt, gevaccineerd, gesteriliseerd enz. Ze zorgen voor het paspoort en zoeken dan iemand die toch naar het betreffende land reist om het dier te begeleiden. Dat werkt kennelijk heel aardig.
Maar je hebt wel gelijk dat het zaak is goed na te denken voor je een dier in huis neemt, zodat-ie niet bij de volgende vakantie weer aan een lantarenpaal achtergelaten wordt.
Betty nijerees zegt
Goedendag
Zou u mij het adres kunnen geven van organisaties die mij kunnen helpen om een katje naar Nederland te krijgen?
Wij zelf vliegen morgen dus vrijdag terug naar Nederland
We zitten momenteel in Castro Marim Algarve
Al vast heel erg bedankt
Mvg Betty Nijerees
Hans Parabirsing zegt
Heeft U het adres in Castro Marim voor mij
Ik kan dit nergens vinden
Bijvoorbaat dank
Hans
Scarlett Verkuijlen zegt
Het is erg kort dag. Er zijn geen organisaties die dit doen. Mensen die een dier (hond of kat) naar NL willen overvliegen melden dat ruim tevoren op vluchtbegeleiders bijvoorbeeld, op facebook.
Maar u kunt zelf op de site van de maatschappij waar u mee vliegt kijken of u de kat kunt meenemen, meestal kan dit gewoon in de kabine, op schoot in een vervoersbox.
Karin Hulsman zegt
Ik heb hier 9 katten, die mogen geadopteerd worden! Kosten van sterilisatie en chippen zijn voor de nieuwe eigenaar, voor foto’s zie mijn facebookpagina!
Jolanda zegt
In quarantaine hoeven ze alleen naar Engeland. Met een dierenpaspoort (en dus tijdig de juiste inentingen) kunnen huisdieren in Europa gewoon meegenomen worden. Uiteraard van te voren boeken bij luchtvaartmaatschappij en juiste reisbox is essentieel! Grote dieren gaan in het vrachtruim en kleintjes mogen, in de reisbox, mee in de cabine. Check bij de luchtvaartmaatschappij voor de voorwaarden.
Betty nijerees zegt
Wij zijn nu op vakantie in Castro Marim in Portugal. We hebben sinds 2 weken een jong katje om ons huis lopen. We hebben haar gevoerd en het is van een bang, schuw katje een heel aanhalig beestje geworden. We gaan over 3 dagen terug naar huis. Wat kunnen we het beste doen? We zijn bang als er niet meer voor het poesje wordt gezorgd, dat het niet overleeft. Graag zou ik wat tips willen.
Mvg Betty
Maja Kersten zegt
Zijn er directe buren? Dan kun je, met een zak kattenbrokjes onder je arm, vragen of ze de verzorging willen overnemen. Veel katten hier in de Algarve leven buiten waar voedsel en water voor ze wordt neergezet. Een andere mogelijkheid is contact opnemen met het gemeentelijk dierenasiel in Vila Real de Santo António: Guadi Centro de Animais. Adres: Rua D. Pedro V, 38, 2. Telefoon: 927167755. Succes en goede thuisreis gewenst.
Betty Nijerees zegt
Dank je wel voor je reactie.
Natuurlijk zouden we hem graag mee willen nemen naar Nederland, maar aangezien Ryanair geen dieren aan boord neemt en de kat nog niet ingeënt is, is dit helaas niet mogelijk.
Denk daarom dat we vandaag maar een kijkje gaan nemen in het asiel in Vila Real.
Hoewel het tegen mijn gevoel in gaat, had hem graag een goed tehuis gegeven in Nederland.