Op 15 maart 2023 is er een nieuwe verkiezing voor Nederlanders buiten Nederland: stemmen voor de Eerste Kamer!
Of om het formeel helemaal goed te zeggen: de verkiezing van de leden van het kiescollege voor niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Deze verkiezing geeft je invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer. Tot nu toe konden kiezers buiten Nederland alleen hun stem uitbrengen voor de leden van de Tweede Kamer en voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.
Deze verkiezing is een echte noviteit. De Eerste Kamer wordt immers gekozen door de leden van de Provinciale Staten, die op hun beurt weer worden gekozen door de burgers die in de provincies wonen. Daar lag dus het probleem, om Nederlanders in het buitenland te laten stemmen zouden ze in een provincie moeten worden ingeschreven. En dan zouden ze feitelijk in die provincie invloed uitoefenen, en dat was niet de bedoeling. Dit is nu opgelost door een omweg te bouwen: het creëren van een kiescollege voor Nederlandse staatsburgers die niet in Nederland wonen.
Zulke colleges bestaan overigens al voor de inwoners van de Nederlandse gemeenten in Caribisch Nederland. Deze speciale kiescolleges stemmen mee voor de leden van de Eerste Kamer, de verkiezingen ervoor worden gehouden gelijktijdig met de verkiezingen voor de Provinciale Staten in Nederland, op 15 maart 2023 dus.
Inmiddels hebben al tienduizenden Nederlanders die in het buitenland wonen zich geregistreerd voor de verkiezing van het kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer.
Klik hier om je te registreren (kan tot en met 31 januari 2023)
Niet iedere kiesgerechtigde zal van deze mogelijkheid gebruik maken. Waarom zou je immers willen meebeslissen over alles wat er in Nederland gebeurt als je al jaren in het buitenland woont? Dat wil overigens niet zeggen dat je dan geen Nederlands staatsburger zou willen of mogen zijn. Mensen zijn vaak geboren en/of getogen in Nederland, hebben er belangrijke relaties liggen of hebben een belangrijke functie voor het land gehad.
En uiteindelijk wil je de politiek meebepalen van de regio en het land waar je leeft. Bepalen wat er met je belastingcenten gebeurt, zoals dat in de volksmond heet. Een dubbele nationaliteit is zeker om die reden volledig te begrijpen, vooral als het twee EU-landen betreft. De EU is immers een unie in wording, het is aannemelijk dat over honderd jaar of zo iedereen gewoon stemt in het land waar zij/hij leeft, ongeacht het land van geboorte. Ons paspoort is dan eerst en vooral een EU-paspoort, net zoals een inwoner van de Amerikaanse staat Alabama een USA-paspoort heeft. Ook al is deze geboren in Alaska.
Portugal Portal schreef in 2022 een verklarend artikel over de Portugese parlementsverkiezingen, klik hier om verder te lezen.
Rijk zegt
2 Nationaliteiten; er is wat voor te zeggen. Maar ook een boel op tegen. ‘Nederland’ is er echter als de kippen bij om je Nederlandse nationaliteit af te pakken als je bijv. ook Amerikaan geworden bent. Het begint een raar landje te worden.