Klaar! Hè hè. Hard werken hier in Portugal. We hadden met man en macht gewerkt aan het tweede vakantiehuisje en het was eindelijk af. Helemaal kaalgestript, alles gesloopt, afgebikt, uitgehakt en daarna alles netjes geschuurd, geverfd, gebeitst en ingericht.
Het was even een werkje
We hadden niet veel ervaring met verbouwen. We hadden weliswaar in een honderd jaar oud herenhuis gewoond, maar behalve de fundering was eigenlijk alles wel in orde. En wij konden prima leven met een beetje extra duwen tegen de kamerdeur en de niet erg moderne keuken.
In de Termas vielen we met onze neus in de boter. Veel te leren en veel te oefenen. Gelukkig dat er een paar ervaren bouwers bij het eerste clubje vrijwilligers waren. Die waterleidingen en dakgoten zitten er nu nog.
Gezellig hoor, verbouwen-met-z’n-allen. Een leuk clubje, alle leeftijden vertegenwoordigd – een stel jongeren, een vriendin van mij en wat oude vrienden van Wim. Wim is mijn ex, wij zijn het samen begonnen, met de twee zonen natuurlijk. Die hielpen ook dapper mee, als ze vrij van school waren.
Samenzwering
Ik was gaan samenzweren met een paar van de jongeren. We zouden iets leuks gaan doen. En een barbecue erbij. Dat hadden we wel verdiend na al dat harde werk.
We zouden een cocktailparty organiseren. Dat idee was opgekomen, nadat ik op jacht was geweest in alle dozen die er nog steeds stonden. Ik had niet gevonden wat ik zocht, maar wel een kleurig boekje met recepten voor cocktails en een boel kleding die ik waarschijnlijk hier nooit meer zou dragen.
Ik dook in de dozen met al mijn stadse kleren en daar kwam best wat bruikbaars uit. Douchen en verkleden allemaal! Het begint om half 8!
Iedereen begon geheimzinnig te doen en zich in hoekjes te verkleden na een bezoek aan mijn dozen. We zetten een tafel in de Koepel, hingen een paar gordijnen op en een toevallig tegengekomen schilderij en maakten een mooie uitstalling van de aangeschafte flessen en het fruit.
De ingrediënten voor van allerlei cocktails stonden in een kleurig boekje, dus waar wachten we nog op?
Cocktails uitproberen
Proberen maar! Wim probeerde de barbecue aan te krijgen voor de eerste keer van z’n leven. Het duurde nogal, dus wij vermaakten ons met muziekjes en probeersel-cocktailtjes. Het werd al snel erg gezellig.
Niemand had veel ervaring met cocktails shaken, dus we probeerden maar wat aan de hand van het boekje. Het zag er erg leuk uit en dronk ook lekker weg. Muziekje erbij, wie wil er dansen?
Alleen die barbecue, dat duurde maar… de broer van de kok droeg misschien iets teveel prettig gekleurde cocktails aan? Op een mooi moment was de kok zelfs verdwenen en lag het vlees een beetje flauwtjes te sputteren boven een zielig bedje van minnetjes vonkende kooltjes.
Hij kwam in een vervaarlijke outfit weer tevoorschijn. Was ook eindelijk in de dozen gedoken, maar had zich daar wel wat moed voor in de kraag moeten drinken…
Als toetje en als voorbereiding op de zomer twee recepten, een met en een zonder alcohol. Misschien een leuk idee voor Valentijnsdag? Saúde!
Coctailrecepten
Strawberry Daiquiri
Wat heb je nodig?
- Witte rum (1 deel*)
- Suikersiroop (1 el)
- Limoensap (sap van halve limoen)
- Aardbeien (5 stuks)
- Crushed ice (1 glas)
* 1 deel = 30 ml
Doe 5 aardbeien gesneden in stukjes in de blender. Pers hierover een halve limoen, voeg 1 barmaatje rum en 2 barlepels suikersiroop toe. Voeg nog niet de crushed ice toe. Doe dit als je als al de ingrediënten al vloeibaar hebt gemaakt in de blender. Als je hierna een vol glas crushed ice toevoegt blend je nog een keer. Nu merk je dat het een massa wordt. Dit is de gratiné. Als alle crushed ice is verpulverd, giet je je cocktail uit in een stijlvol glas, bij voorkeur een margaritaglas. Garneren met een aardbei of een limoenschijfje.
Strawberry Kiss Smoothie
Wat heb je nodig?
- Aardbeien (6 stuks)
- Yoghurt (2,5 delen*)
- Limoen (squeeze)
- Crushed ice
* 1 deel = 30 ml
Deze smoothie maak je met verse aardbeien, yoghurt en wat limoen. Je gebruikt een blender. Snijd de aardbeitje in kleine stukjes, voeg yoghurt toe (2,5 barmaatjes per glas) en squeeze een partje limoen hierover uit. Om aan te zoeten kun je eventueel wat suikerwater nog toevoegen naar smaak. Voor je gaat blenden voeg je nog wat crushed ice toe. Na een minuutje goed blenden, giet je je smoothie uit in een mooi glas gevuld met ijs. Garneren met aardbeitjes aan het glas.
Dit is deel 11 van een “Trip down Memory Lane”, waarin Ellen Lanser herinneringen ophaalt aan de emigratie naar Portugal en de eerste ervaringen met de nieuwe cultuur. De vorige episodes kun je hier lezen: Alle berichten van Ellen Lanser.
Coosje van den Boom zegt
en wij zijn weer te laat !!!! Story of our life.