Brrrr … zodra het vliegtuig boven Nederland vliegt, zie je de wolken al hangen. De temperatuur is direct zo’n 10 tot 12 graden lager dan in Portugal. Het motregent en het is koud. Veel warmer zal het de laatste paar maanden van het jaar ook niet meer worden.
Nu we weer terug zijn in Nederland zijn er twee punten waar we ons op moeten richten:
- Het verkopen van onze boerderij.
- Zorgen voor voldoende geld om straks te kunnen rentenieren.
Het verkopen van de boerderij
Voordat we naar Portugal vertrokken zijn we begonnen met het opruimen van de boerderij. Maar er is nog zooo veeeel werk te doen! Het deel van de boerderij dat we niet verbouwd hebben, gebruiken we vooral voor opslag. En geloof mij … als je veel ruimte hebt, dan sla je ook makkelijk spullen op. Dozen met oud papier, kapotte apparaten die naar de milieustraat moeten, meubels die familieleden tijdelijk willen opslaan (en nooit meer op komen halen!), lege verfblikken, lege kratjes, tuinmeubelen, de zitgrasmaaier etc.
Alles moet weg willen mensen een goed beeld kunnen krijgen van de boerderij in plaats van te struikelen over de bende. We hebben besloten om de wintermaanden te gebruiken om de boerderij verkoopklaar te maken. Dan kunnen we deze in de lente te koop zetten. Een goede periode voor mooie foto’s. De boerderij ziet er dan veel aantrekkelijker uit dan tijdens de donkere wintermaanden. Dus dat staat in de planning.
Voldoende geld om straks te kunnen rentenieren
Een ander heel belangrijk punt is te zorgen voor voldoende geld zodat we in Portugal kunnen rentenieren. Ray vindt het niet erg om eventueel nog projecten in Nederland te blijven doen. Hij kan zich een leven zonder werk gewoon nog niet goed voorstellen. Nou zal er genoeg te doen zijn op 21 hectare land, maar je moet er natuurlijk ook wel voldoening van krijgen. Eerst maar eens ontdekken hoe het voelt om niet meer te hoeven werken!
Toen we besloten dat we eerder wilden stoppen met werken, werd het duidelijk dat we:
- Onze kosten moesten verlagen.
- Ons actief inkomen moesten omzetten in een passief inkomen.
Het verlagen van onze kosten
In Nederland hebben we een hoog inkomen, maar ook hoge kosten. In Nederland leven we van 5.000 euro per maand. De helft gaat op aan onze hypotheek. Dat is ook meteen onze grootste kostenpost. Onze hypotheek is zo hoog dat het geen zin heeft om die af te betalen. Daar zouden we de rest van ons leven mee bezig zijn. Maar we vinden het wel fantastisch om buiten te wonen. Terug naar een eengezinswoning zou niet meer lukken ben ik bang. Ik zou mij te veel opgesloten voelen.
Vandaar dat we naar landen zijn gaan kijken waar de huizen een stuk goedkoper zijn. En dat huis hebben we gelukkig gevonden. Het huis in Portugal kost een kwart van wat ons huis in Nederland waard is. Dus met de overwaarde van ons huis in Nederland kunnen we het huis in Portugal afbetalen. Dat betekent dat we direct geheel hypotheekvrij zijn als we ons huis in Nederland verkocht hebben. Hoe mooi is dat?
Met het afbetalen van de hypotheek gaan we direct 50% in kosten omlaag. Dat betekent dat we dus ook de ook maar de helft aan inkomen nodig hebben om straks in Portugal te kunnen leven. De grootste slag hebben we dus al geslagen.
Gelukkig is het leven in Portugal ook een stuk goedkoper dan in Nederland. Maar we willen niet al te optimistisch zijn. Dat wat we in Nederland uitgeven zonder onze hypotheekkosten, daar zouden we in Portugal zeker goed van moeten kunnen leven. We houden er namelijk niet van om op een houtje te moeten bijten. We stellen ons dan ook ten doel dat we 2.500 euro per maand te besteden hebben.
Van een actief inkomen naar een passief inkomen
Toen we ons financieel plan schreven in augustus 2016, begonnen we met eerst uit te rekenen hoeveel geld we totaal nodig hebben als we het gehele bedrag bij elkaar willen sparen. Daarbij zijn we ervan uitgegaan dat we € 2.500,- per maand te besteden hebben en dat we 85 jaar zouden worden. (Je moet toch ergens een schatting van maken). Dan komen we uit op de volgende berekening:
35 jaar x 12 maanden x 2.500 euro = 1.050.000 euro.
Totaal zouden we dus 1.050.000 euro nodig hebben om de rest van ons leven te kunnen leven zonder te hoeven werken.
Een flink bedrag!
Het zou natuurlijk fijn zijn om dat gehele bedrag op onze bankrekening te hebben staan zodat we voldoende geld hebben voor de rest van ons leven. Maar dat is helaas niet zo. Dus in plaats van een grote zak met geld waar we maandelijks iets van afsnoepen, zullen we op zoek moeten naar een passief inkomen. Een passief inkomen is een inkomen dat komt uit investeringen die maandelijks of jaarlijks rendement opleveren. Je leeft dan van het rendement of de rente waardoor we het rentenieren noemen.
Onze eerste passieve inkomstenbron
‘Toevallig’ kwamen eind oktober allerlei pensioenfondsen met hun pensioenoverzichten. Wij hebben nooit geloofd in pensioenen en hebben ook altijd gedacht dat als wij met pensioen zouden gaan de AOW niet meer zou bestaan. Wij hebben hier nooit veel aandacht aan besteed en altijd in de veronderstelling verkeerd dat wij op dat gebied voor onszelf moesten zorgen. Wij hebben nooit geld gestort in een pensioenfonds als dat niet via een werkgever verplicht was. Maar nu al die papieren achter elkaar op de deurmat vielen, werd ik toch wel nieuwsgierig. Hoeveel pensioen en AOW zou er eigenlijk voor ons ter beschikking staan als we met pensioen zouden gaan?
Nu blijkt dat je bij mijnpensioenoverzicht.nl precies kunt zien hoeveel dat is. Je kunt zelfs je eigen pensioen en dat van je partner samenvoegen om te kijken wat je gezamenlijk krijgt.
En wat schetste mijn verbazing … wij zouden samen 2.128 euro netto per maand krijgen!
En dat terwijl wij maar heel weinig pensioen opgebouwd hebben. Dat is eigenlijk nog best veel geld. In Nederland zouden we er niet rond van kunnen komen, maar in Portugal is het een heel ander verhaal.
Nu is het zo dat als je naar het buitenland verhuist, je per jaar 2% gekort wordt op je AOW. Dat zou voor ons betekenen dat als we 20 jaar in het buitenland wonen, wij 40% op de AOW gekort worden. Dat betekent dat we ongeveer 700 euro minder per maand zouden krijgen.
Of je moet je vrijwillig bijverzekeren.
Nu was ik natuurlijk wel benieuwd hoeveel deze verzekering zou kosten. Het blijkt dat we ons maximaal voor 10 jaar bij kunnen verzekeren. Deze verzekering kost 1.140 euro per jaar waar we later 350 euro per maand (= 4.200 per jaar) extra AOW voor krijgen. Dat is natuurlijk een hele goede investering. Dus dat gaan we doen. En daarmee wordt ons financiële plaatje natuurlijk al direct een heel stuk aantrekkelijker!
Want tot aan ons pensioen hebben we 2.500 euro per maand nodig: 20 jaar x 12 maanden x 2.500 per maand = 600.000 euro.
En tijdens ons pensioen zullen we de AOW (2.128 euro – 350 = 1.778 per maand) met 722 per maand moeten aanvullen om aan de 2.500 euro per maand te komen: 15 jaar x 12 maanden x 722 per maand = 129.960 euro
Dan komt het totaalbedrag op (600.000 + 129.960) 729.960 euro.
Waar we eerst 1.050.000 euro nodig hadden, hebben we nu nog 729.960 nodig. Dat gaat snel. Dat is direct een verlaging van 30,5% op het gehele bedrag. Zo wordt ons doel al makkelijker te bereiken.
Een andere interessante passieve inkomstenbron
Omdat we ons huis in Nederland verkopen, gebeurt er iets anders interessants. 15 jaar geleden hebben wij een beleggingshypotheek afgesloten. Bij een beleggingshypotheek los je je hypotheek niet af. Je betaalt alleen de maandelijkse rente over de openstaande hypotheekschuld. Toen we deze hypotheek afsloten, hebben we de overwaarde van ons vorige huis, zo’n 35.000 euro, in een beleggingsfonds gestopt.
Het idee was toen dat dit fonds voldoende zou renderen zodat we na 30 jaar onze hypotheek ermee konden afbetalen. Ik denk niet dat dat ooit gelukt was, maar toch heeft dit fonds elk jaar goede rendementen gemaakt. Zodra we de boerderij verkopen, komt dit fonds vrij ter beschikking te staan. Er zal dan ongeveer 100.000 euro in zitten. Dit fonds maakt gemiddeld 10,73% rendement per jaar. Als we dit geld niet uit laten keren, levert dit per jaar gemiddeld 10.730 euro rendement op. Dat is 895 per maand waar we van kunnen leven. Het begin van ons renteniersinkomen!
Als we nu nog een keer ons financiële plaatje bekijken dan komen we op:
35 jaar x 12 maanden x 895 per maand = 375.900
729.960 minus 375.900 = 354.060
Opeens hebben we dus nog ‘maar’ 354.060 euro nodig of een passief inkomen van 1.605 per maand. Dat maakt het allemaal een stuk makkelijker bereikbaar!
Kortom, door te verhuizen naar Portugal:
- Verlagen we direct onze kosten met 50%.
- Zijn we hypotheekvrij.
- Ontvangen we een passief inkomen van € 895,- per maand.
- En krijgen we een pensioen waar we redelijk van kunnen leven.
Goede deal toch?!
En dat door anders tegen de zaken aan te kijken. Open te staan voor mogelijkheden en creatieve oplossingen te bedenken. Er is altijd veel meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt!
Lees verder: Kerst in Portugal.
Hier vind je alle blogs van Wanda Best.
Cees Groenewegen zegt
Als ik het goed begrijp rekenen jullie met een fondsrendement van 10,73% per jaar, op basis van het werkelijke rendement over de periode 2011-2020. Nu was dat een geweldige periode voor aandelen en andere beleggingen. Maar over de periode 2000-2010 is het gemiddelde rendement negatief (bijvoorbeeld: de S&P 500 doet over die jaren -16%, dus ongeveer minus 1,6% per jaar). Stel dat dat in de periode 2020-2030 weer gebeurt, hoe lossen jullie dat dan op?
Wanda Best zegt
Hallo Cees,
We willen een inkomstenstroom hebben van ongeveer 2500,- per maand. Dit zou 1 van de inkomstenstromen kunnen zijn. Gaat het met deze wat minder goed, dan zullen we dat met andere inkomstenstromen op moeten vangen. Mocht het er naar uitzien dat het slecht gaat op de beleggingsmarkt, dan zou het kunnen zijn dan we voor dat beleggingsbedrag vastgoed aankopen of ergens anders in gaan investeren. We houden ook wel van zekerheid, dus onze passieve inkomstenstroom is op dit moment ook wel een stuk hoger dan 2500,- euro per maand. In de toekomst zullen we meer over onze andere inkomstenstromen vertellen. Maar dat is wat veel voor in 1 blog.
Betsy Bek zegt
Kunt u mij vertellen waar je je kan verzekeren om extra AOW te krijgen ivm langere tijd in het buitenland te wonen.
Bij voorbaat mijn dank,
Vr.gr.Betsy
Wanda Best zegt
Hallo Betsy,
Je kunt je bijverzekeren bij de Sociale Verzekeringsbank. Hier is een link voor meer info: Wat kost vrijwillig verzekeren buiten Nederland
Heel veel succes!
Milo zegt
De AOW-premie is in 2020 17,9% van uw inkomen.
Hoe hoger uw inkomen, hoe meer premie u betaalt. Afhankelijk van uw inkomen is dit bedrag in 2020 minimaal € 529 en maximaal € 5.294.
Is uw inkomen € 34.712 of meer? Dan betaalt u de maximumpremie van € 5.294
Heeft u weinig of geen inkomsten? Dan betaalt u de minimumpremie van € 529
Wanda Best zegt
Bedankt voor je toevoeging Milo!
Als je in Nederland in loondienst bent dan betaal je AOW-premie via je werkgever. Hoeveel je dan betaalt aan AOW-premie staat vermeld op je loonstrook en is dus maximaal 5.294,- euro per jaar.
Werk je in het buitenland, dan moet je voor jezelf uitzoeken of er AOW-premie wordt afgedragen aan Nederland. Is dit niet het geval dan moet je bepalen of je jezelf wel of niet vrijwillig wilt bijverzekeren. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen wordt dan de hoogte van de premie bepaald.
In dit blog ga ik ervan uit dat iemand wil rentenieren en geen inkomen meer heeft uit dienstverband of eigen onderneming, waardoor je ook het laagste bedrag aan AOW-premie betaalt. Welk bedrag dit precies wordt, kan iedereen beter persoonlijk laten berekenen door de Sociale Verzekeringsbank zodat hier geen misverstanden over ontstaan.
Ivan Hermans zegt
Gelieve als het U belieft een beetje uit te kijken met dit soort van berichten. Straks heeft Portugal een enorm immigratieprobleem. En ook – die 2% per jaar inlevering op AOW, dat lijkt me iets eigenaardigs – hoe zou dat zo gekomen zijn? België heeft dit (nog) niet. Gelieve dus ook hierover niet te veel bekend te maken. België en wie weet ook de Belgische pensioeninstanties kijken graag naar het Noorden voor ideeën. Vaak nemen ze goede ideeën gewoon over, soms minder goede…
Wanda Best zegt
Hahaha! Jij bent bang dat er teveel Nederlanders en Belgen naar Portugal komen?! Dat is ook precies de reden dat wij 21 hectare gekocht hebben! (-:
Nee hoor grapje. Ik denk dat het allemaal wel mee zal vallen. En gelukkig is de AOW-premie ook goed betaalbaar, dus geen reden voor zorg volgens mij!
Ivan Hermans zegt
Prima dan! Jullie blog is hoe dan ook boeiend en ik wens jullie veel geluk!
Wanda Best zegt
Dank je wel Ivan!
Els zegt
Heb je inflatie ingecalculeerd?
Alles wordt geleidelijk aan toch duurder! Ook het leven in Portugal!!!!
Wanda Best zegt
Hallo Els,
In bovenstaande berekening is het niet ingecalculeerd. We wilden het blog niet ingewikkelder maken dan het al is. Maar het is heel goed om hier wel rekening mee te houden in je eigen berekeningen!
Ellen zegt
Om eerlijk te zijn lees ik dit stuk met verbazing? Verschillende rekensommen met een hoog rendement!? Ook in Portugal zal IVA betaald moeten worden en de zon schijnt niet altijd? Snap jullie euforie, maar inderdaad wees voorzichtig met deze verhalen…….
Wanda Best zegt
Hallo Ellen,
Volgens mij heb ik al een reactie gegeven op Helena. (-:
Wanda Best zegt
Hallo Helena,
Wij vertellen hier ons persoonlijke verhaal. Als wij mensen inspireren met ons verhaal dan zijn we daar heel blij mee. Inspireert ons verhaal niet dan moet je er natuurlijk ook niets mee doen. Uiteindelijk blijft iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen leven.
Emke Brouwer zegt
Wanda, ik woon begin november 32 jaar in Portugal. Heb altijd gewerkt, belasting en sociale verzekering betaald. Ben nu net met pensioen, maar blijf nog werken, want in Portugal is voor ons het dagelijkse leven niet goedkoop! De privé medische dienst is alleen te doen met een goede verzekering. De medische dienst van de regering…. echt waar, niet te doen. Al eraan gedacht hoe dat zal zijn als je inderdaad wat ouder wordt in Portugal? Veel Nederlanders keren rond de door jou gewenste leeftijd weer terug. Gaat de zorg slecht in Ned.? PORTUGAL is een van de EU-landen die het slechtst voor hun ouderen zorgen… Straten en stoepen voor behinderden….met een rolstoel? Je moet alles zelf betalen indien je hulp nodig hebt in huis, voor een rolstoel, aanpassing van o.a. een badkamer…vooral als u een inkomen hebt zoals u berekent. Dromen is fijn, maar je leeft niet alleen van een ‘beter klimaat’. Informeer u goed, ik vind dat u het te mooi vertelt. Veel success, Emke
Wanda Best zegt
Hallo Emke,
Dank je wel voor je reactie. Ik ben heel benieuwd wat ik verkeerd inschat. Is 2500,- per maand een te laag bedrag om in Portugal van te leven? En wat kost een goede ziektekostenverzekering dan per maand? Ik heb namelijk niet de indruk dat het leven in Portugal duurder is dan in Nederland. Maar misschien heb ik het helemaal verkeerd?!
Arlette zegt
Als je weet dat het minimumloon in Portugal langzaam richting 700,00 euro per maand gaat, kan je je wel indenken dat 2500,00 euro een lachertje is om je er druk over te maken. Mijn man woont hier sinds 1983 en heeft een pensioen van rond de 250,00 euro, met zijn aanvulling van rond hetzelfde bedrag aan AOW uit Nederland is het bijna onmogelijk om hiervan te leven, in die zin is ook voor ons Portugal een duur land. Alles hangt er natuurlijk vanaf wat jouw eisen per maand zijn. Wij komen fluitend rond van 1000,00 per maand met z’n 2-en, een kennis van mij heeft problemen met 1150,00 per maand in haar eentje.
Inderdaad wordt er niet zo denderend gezorgd voor de gehandicapte of bejaarde.
Over 21 hectare: ik mag hopen dat dat vlak land is, anders zal je niets anders doen dan je land bijhouden en heb je geeneens tijd om je 2500,00 te besteden, in dat geval zou ik een deel reserveren voor de sapadores florestais……..
Wanda Best zegt
Ja ik begrijp dat de mensen in Portugal het niet breed hebben. Het is ook maar net wat ieders persoonlijke levensstijl is. Gelukkig dat jullie goed rond kunnen komen. Altijd fijn om te horen!
Loek Kusiak zegt
Je helaas Emke, Eefke Brouwer heeft een heel goed punt.
Jij hebt het ‘verkeerd’, dwz je blik op dit overigens prachtige land en zijn veelal lieve, vriendelijke mensen is zonder meer te rooskleurig. Staar je niet blind op de fles wijn van 1,50 bij Pingo Doce, het dagmenu voor 7 euro of het brood voor 0,70 cent, maar ga eens praten met Portugeze ‘doorsneefamilies’. En vraag naar hun energierekening, belastingschijf, benzineprijs, zorgkosten, de slechte kwaliteit van de Portugese zorg (staat in de Top 5 van vermijdbare, onnodige sterfgevallen in EU-ziekenhuizen, maar ook dodelijke slachtoffers in het verkeer) en andere vaste lasten. Dat geeft je een beeld van de ‘echte’ maatschappelijke werkelijkheid in een land waar het minimumloon voor volwassen op 700 euro ligt, 350 euro minder dan in buurland Spanje. Maar je kan als buitenlander altijd nog voor 500.000 euro de Portugese nationaliteit kopen. Misschien dat dat nog optimistischer maakt…?
Wanda Best zegt
Hallo Loek,
Uit jouw verhaal kan ik niet goed opmaken of ik volgens jou de situatie van de doorsnee Portugees te rooskleurig zie of mijn eigen persoonlijke situatie.
Ik kan alleen maar zeggen dat ik denk dat de doorsnee Portugees het niet makkelijk heeft. En blijkbaar vele Nederlanders en Belgen die in Portugal leven ook niet. Ik ben er van overtuigd dat wij in een zeer luxe positie zitten waar ik heel dankbaar voor ben. Ik hoop dan ook dat wij een positieve bijdrage kunnen leveren aan de (financiële) situatie van velen.
Arlette zegt
?Wil je mijn bankrekeningnummer? ?
Cees Groenewegen zegt
Jaren geleden in een van de allereerste afleveringen van “Ik Vertrek” kwam de Utrechtse granietkoning (de Rei do Granito) naar Portugal, zonder daar al te veel over hebben doorgerekend of nagedacht. Dat ging dus faliekant mis, reality TV van de bovenste plank! De een kan leven van €2.500, de ander niet. Persoonlijke planning en voorbereiding is cruciaal bij een emigratie, zowel financieel als qua alle andere praktische zaken. Wat niet wil zeggen dat je anders niet kunt slagen natuurlijk, maar je vergroot je slagingskans wel enorm als je je gedegen voorbereidt. Veel succes!
Wanda Best zegt
Hallo Cees,
Daar heb je helemaal gelijk is. Dat is ook 1 van de redenen waarom we dit blog zijn begonnen en wij anderen willen inspireren met ons verhaal. Wij zijn jaren geleden al begonnen met ons financiële plan. Financiële vrijheid komt je namelijk niet aanwaaien. Dat vereist scholing en een geheel andere mindset dan afhankelijk zijn van een werkgever of zelfs het ondernemerschap. Wat mij dan opvalt, is dat mensen die het financieel een stuk minder goed voor elkaar hebben, ons gaan waarschuwen ipv leren van onze situatie. Maar ja, dat is dan ook precies de reden waarom zij in die situatie blijven zitten en wij onze dromen waarmaken.
Ik heb geleerd: Falen is opgeven voordat je doel bereikt is.
Dat betekent dat zolang je blijft leren en nieuwe dingen blijft proberen, je uiteindelijk altijd je doelen bereikt. En juist dat willen we anderen graag meegeven.
Cees Groenewegen zegt
Beste Wanda,
Vandaar mijn reactie. Wat jullie doen heb ik tien jaar geleden al gedaan. En gelukkig met succes en tot volle tevredenheid. Vandaar dat ik wat schrok van jullie verhaal, met name jullie aanname over het rendement op aandelen. Ik heb al aandelenfondsen sinds 1987 dus heb er ervaring mee. Tip: toen ik verhuisde sprak ik al heel aardig Portugees, inmiddels bijna vloeiend. Als je inkomsten wilt genereren in Portugal moet je de taal niet onderschatten. Als je inkomsten uit Nederland blijven komen ligt het natuurlijk anders. Maar in dit land liggen salarissen op een heel ander niveau. Juist daarom is het belangrijk dat je je inkomsten uit vermogen goed berekent. En met een veiligheidsmarge. Succes!
Wanda Best zegt
Hoi Cees,
Dan ben ik waarschijnlijk niet duidelijk genoeg geweest in mijn blog. Ik wilde alleen maar het punt maken dat we alleen al door te verhuizen heel veel geld besparen en er zelfs geld mee verdienen.
En we hebben inderdaad meerdere investeringen waarvan we willen gaan leven. Mocht de ene investering minder gaan dan kunnen we het altijd met andere investeringen oplossen.
Denk aan:
– Vastgoed
– Aandelen in ondernemingen
– Cryptocurrrency
– Edelmetalen
– Beleggingen
– Valutahandel
– Online verdienmodellen
Daar willen we graag meer over vertellen, maar dat gaat niet allemaal tegelijk in 1 blog.
Bovenstaande investeringen leveren voldoende op om ruim van te kunnen leven. En mocht het wat minder gaan met onze investeringen of we gaan ons vervelen, dan kunnen we altijd in Portugal of in Nederland iets gaan ondernemen. Ook daarvan hebben we diverse opties en mogelijkheden in ons plan opgenomen.
Hopelijk geeft dit een beter beeld van de gehele situatie.
Cees Groenewegen zegt
Beste Wanda,
Het is een beetje flauw om nu te roepen dat je dat megarendement op je boerderijfonds van een tonnetje helemaal niet nodig hebt omdat je op gouden bergen bitcoins zit die echter pas in blog 6 aan de beurt komen. En dat je alleen maar hoeft te gaan werken mocht je je gaan vervelen. (Snap overigens niet waarom je dan nog een hypotheek had, dat zijn deksels dure dingen waar je beter verre van kunt blijven). Maar ik begrijp dat je je schrijfsels als lesmateriaal ziet voor minder fortuinlijken die graag met jullie meedromen. Prima, dan haak ik af en maak ik me verder geen zorgen over jullie. Veel plezier in dit mooie land! Bem vindo!
Wanda Best zegt
Beste Cees,
Ik heb geen idee waar bovenstaande reactie vandaan komt. Ik probeer alleen kennis en ervaring te delen met als doel dat meer mensen het financieel makkelijker krijgen in hun leven. Het is niet de bedoeling dat ik mensen tegen hun schenen schop. Volgens mij heeft iedereen voorbeelden nodig om nieuwe ideeën op te kunnen doen. En dat is het enige wat ik hier probeer te bieden.
Cees Groenewegen zegt
Beste Wanda, een goed verstaander heeft maar een half woord nodig. Ik denk dat velen die alles hierboven gelezen hebben wel begrijpen wat ik bedoel. Maar nogmaals: ik wens jullie heel veel succes en geluk en plezier in dit prachtige land!
annuska zegt
De temperatuur is direct zo’n 10 tot 12 graden lager dan in Portugal. Het motregent en het is koud. Veel warmer zal het de laatste paar maanden van het jaar ook niet meer worden.
Ik wil niet negatief zijn, maar deze temperaturen zijn wel wat overdreven. Wij zijn nu voor het 4de jaar in de winterperiode, 5 maanden, in Portugal (geen lasten maar wel lusten, altijd nog beter dan in Nederland) maar… verwacht geen tropische temperaturen.
Prijsverschillen met boodschappen… brood, en bepaalde vissoorten, wat goedkoper, dus levensonderhoud zal niet veel voordeliger zijn.
De beleggingen ben ik het met Cees eens, blijft link… maar ik neem aan dat jullie andere reserves hebben, anders doe je deze gok toch niet?
Wanda Best zegt
Waarschijnlijk neem ik de wereld een stuk positiever waar dan de rest van de wereld….
Wanda Best zegt
Ook deze week een verschil van 8 tot 10 graden tussen onze woonplaats in Nederland en Ourique. Dat is geen overdrijven maar feitelijke informatie. Helaas kan ik hier geen screenshot uploaden om deze feiten te staven maar deze informatie is gewoon in de weer-app te vinden. Net zoals ik alles wat ik hierboven vermeld zoveel mogelijk met feitelijke informatie probeer te bewijzen. Het laatste dat ik verwacht had, was dat mijn geloofwaardigheid op het gebied van de temperatuur in twijfel getrokken zou worden…
annuska zegt
Hallo Wanda, altijd beter om in de winterperiode in Portugal te verblijven, maar over temperaturen valt veel te twisten. Ik heb vandaag met mijn thermometer niet meer dan 12 graden gemeten en dat kan volgende week misschien naar 16 graden gaan, dan is het zeker lekker vertoeven, maar spreek niet over “altijd” 12 graden verschil, dat is met de “huidige” winters niet!
En… hoe vaak ik hier in Portugal in de ochtend ijs op de auto heb gezien… liegt er ook niet om
Verders niets negatiefs, heeft niets te maken om jullie komst naar Portugal negatief te beoordelen. Ieder heeft een stukje mening en ik toevallig over het klimaat…
Wanda Best zegt
Ik spreek nergens over ‘altijd’ 12 graden verschil. Dat was het toevallig toen wij in het uit het vliegtuig stapten ergens begin oktober.
BERNARD WEIJERS PAQUETE zegt
Wat een vervelend blog is dit! Het gaat alleen maar over (veul) geld, nix (willen) doen en het weer. Ik begrijp dat het veel reacties losmaakt. Wat komen jullie eigenlijk hier doen???
Ik ben een vd oudgedienden, na 33 jaar hier voel ik me in Nederland helemaal niet meer thuis. Ik vind de kwaliteit van leven hier veel beter en terug naar Nederland zou een straf zijn… Het is een heel ander (en geen beter) land geworden dan dat ik destijds verliet.
Ook voor mij: mini-AOW (meer dan 30 jaar à 2% + partnerinkomsten gekort) en een minimaal Portugees pensioen… De beurs-wisselingen vd afgelopen 30 jaren hebben fors huisgehouden in mijn reservekapitaal, maar gelukkig werk ik op mijn ouwe dag nog met veel plezier in het bedrijfje dat ik hier opgezet heb, en moet niet denken aan RENTENIEREN. Zo ouderwets 18e eeuws en het bracht toen al nix productiefs/positiefs.
Ik ging weg uit Nederland uit avontuur, avant la lettre van ‘Ik Vertrek’ en heel idealistisch, zonder te rekenen. Dit is een geweldig land voor mensen die zich aan kunnen passen. Je bent hier op jezelf aangewezen, vangnetten zijn er niet en de Portugese ‘redelijkheid’ is soms anders dan de onze. Maar wie ben ik om superieur te denken dat IK het bij het rechte end heb en dat ZIJ het verkeerd zien. In Nederland werkte ik bij de Sociale Dienst en verbaasde me voortdurend over de vanzelfsprekende houding om de verantwoordelijkheid voor je leven bij anderen, (lees overheid/instellingen) neer te leggen. Nou dat kennen ze hier niet. Los het zelf maar op of met hulp van je omgeving ( altijd geweldig bereidwillig!). Alles hier is moeilijk en ingewikkeld, maar het smaakt als een overwinning als iets LUKT.
Voel me in de kleine dorpse gemeenschap waar we wonen, geïntegreerd, geaccepteerd en gerespecteerd, maar dat kwam niet vd ene op de andere dag!
Ik zag in deze jaren veel mensen komen en nog meer mensen gaan. Heb daardoor inmiddels een neus ontwikkeld en ruik bij nieuwe ontmoetingen of de emigratie een succes wordt of niet. Ik vrees dat jullie oer-Hollandse instelling het hele project bij voorbaat laat mislukken.
Wellicht heb je wat aan de wijze les vd Engelse (hij was hier na WO2 blijven hangen) makelaar die ons in de 80er jaren de Quinta verkocht: ‘In Rome do like the Romans, in Portugal do like the Portuguese…
Jullie hebben nog een heel hobbelig pad voor je…
Wanda Best zegt
Beste Bernard, dat de inhoud van het blog jou niet aanspreekt is prima. Zo hebben we allemaal onze eigen interessegebieden. Maar dat je het zo persoonlijk maakt, is volgens mij onnodig kwetsend. Als je mij zou kennen zou je nooit bovenstaande reactie gegeven hebben. Laten we beginnen met een beetje respect voor elkaar.
BERNARD WEIJERS PAQUETE zegt
Bom dia Wanda!
Dat je mijn reactie persoonlijk en daardoor als kwetsend en respectloos ervaart, verbaast me. Ik vind dat jammer en ook wat vreemd. Als je een openbaar blog schrijft en daarin oa je hele financiële hebben en houden op tafel legt, kun je verwachten dat daar reacties op komen. Ook van lezers die het niet met je eens zijn en die je niet bevallen. Beetje flauw om dan ‘gekwetst’ te zijn. Je wilt toch een discussie op gang brengen?.. en je hoeft iemand niet te kennen om een reactie te geven. Jij hebt nu vast ook een (heel negatief) oordeel over mij !
Op 20 januari schrijf je dat je kennis en ervaring wilt delen.
Dat deed ik ook, in mijn reactie. Ik wilde wijzen op al diegenen die hier niet zijn gekomen om te rentenieren maar met andere motieven en andere ervaringen. Die alles en elke zekerheid achterlieten om hier een nieuw en werkzaam leven op te bouwen.
Ik denk dat die een hele andere kijk op de realiteit hebben dan jij (zie oa de reacties van Arlette). Maar dat wordt blijkbaar niet op prijs gesteld.
Ik heb gezegd wat ik wilde zeggen en trek me terug uit de discussie. Ik wens jullie geluk in dit, in elk opzicht, geweldige land.
Arlette zegt
Hallo Bernard.
Heel herkenbaar en waar, maar… toen wij hier kwamen wonen was overleven zo makkelijk. Er was geen supermarkt, elektriciteit kwam via 2 krokodillenklemmetjes van de accu van de auto het huis binnen en we gingen de 1ste zondag van de maand naar het dorp om ons biertje te drinken, onze ouders belden dan en de kinderen konden tv kijken. Geen leningen, geen uitkeringen, geen zekerheid… Gewoon het diepe in zonder een cent, want we hadden geen huizen in NL die we konden verkopen om hier gelijk groot te beginnen.
We “betalen” nu hiervoor met een mini-AOW, maar ik zou voor geen goud zitten met de “problemen” die de huidige immigranten hebben. Hun weggaan is niet van “we zien wel” maar een wiskundige formule. Het zit gewoon niet in me… Ondertussen is ook Portugal veranderd en wordt het leven steeds meer bepaald door economische kreten wat een boel mensen zekerheid schijnt te geven. Maar 1 ding is zeker, als je het “laat het maar gebeuren” aan kan hangen, wordt het leven een stuk gemakkelijker en genieten van alles wat er spontaan op je pad komt buiten materiële zaken wordt je kapitaal. Met welke beginpositie je ook hier komt, ik hoop voor iedereen dat hij/zij van dit mooie land kan genieten, respect opbrengt voor zijn lieve bewoners, zich de mooie taal eigen maakt en een lang, gezond en gelukkig leven heeft.
Wanda Best zegt
Helemaal met je laatste zin eens, Arlette. Met de toevoeging: laten we niet alleen respect hebben voor de lieve bewoners van Portugal maar ook voor elkaar, daar worden we allemaal een stuk gelukkiger van!
Kees zegt
Hallo Wanda,
Even een aanvulling op je berekening rond het pensioen. Je kunt inderdaad op mijnpensioenoverzicht.nl mooie bedragen zien, maar zoals rechtsboven staat is dit ’te bereiken’. Daarin zit de voorwaarde dat je door blijft werken tot aan je pensioen, dan is die 2500 inderdaad wat je zou krijgen. Zonder inflatieverrekening overigens zoals iemand al opmerkte. Als je nu stopt met werken ga je als je met pensioen gaat (uiteraard) veeeeeel minder krijgen, dat kun je op dezelfde website ook zien, je moet dan kijken bij ’tot op dit moment opgebouwd’ (of zoiets, moet je even goed nakijken).
Ik meld het maar even voordat jij en anderen zich rijk rekenen en tzt voor een verrassing komen te staan.
Wanda Best zegt
Hallo Kees,
Dank je wel voor deze toevoeging. Ik heb het even opgezocht maar voor ons geldt dat dit bedragen zijn die we werkelijk opgebouwd hebben. Wij zijn namelijk 15 en 11 jaar geleden al gestopt met pensioen betalen waardoor deze bedragen ook heel laag zijn. Maar ieder ander moet hier inderdaad even goed op letten.
Koos H zegt
Beste mensen allemaal,
Het gaat bij mij om het licht in de winter maanden. Rond 21 december de dagen met het minste licht hebben de dagen in Portugal anderhalf uur meer licht als in Nederland. Bovendien ook nog ongeveer op jaarbasis 1000 zonuren meer als in Nederland. Uiteraard midden zomer zijn de dagen korter.
Wanda Best zegt
Inderdaad zalig Koos! Geniet er lekker van!
Pascal Ton zegt
Hallo Wanda,
Wij hebben het plan om hetzelfde te doen als jullie alleen zijn we iets ouder maar nog steeds in de vijftig.
Het is toch grappig dat je in zoveel discussies komt terwijl je alleen maar je droom na jaagt en als het niet lukt ga je toch gewoon weer terug.
Het lijkt ons fantastisch om met jullie in contact te komen want wij willen eind volgend jaar gaan en we kunnen misschien een hoop van jullie leren.
Groetjes Pascal Ton
Wanda Best zegt
Hoi Pascal Ton, leuk om te horen dat jullie ook naar Portugal willen. Houd even de site http://www.wandabest.nl in de gaten. Daar zal ik binnenkort waarschijnlijk weer verder gaan met ons blog. Op die manier kun je ons verhaal blijven volgen.
Bas Putter zegt
Mag je als Nederlander eigenlijk zonder inkomen zomaar in Portugal gaan wonen? Mijn plan is om een huis in de Algarve te kopen (zonder hypotheek, contant, zeg maar) en daarna daar te wonen van de rest van mijn spaargeld. Ik ben 49 dus het duurt nog vrij lang voor ik weer aantoonbaar een (AOW) inkomen heb.
Ik heb het gevoel dat als EU-burger dit zou moeten kunnen, of ben ik te naïef? Moet je een aantoonbaar inkomen hebben? Of kraait er geen haan naar je zolang je maar geen aanspraak maakt op het sociale voorzieningenstelsel van Portugal?
Wanda Best zegt
Hoi Bas,
Leuk dat je interesse hebt om in Portugal te gaan wonen!
Als antwoord op je vraag: als je meer dan 183 dagen per jaar in Portugal woont dan kun je fiscaal ingezetene van Portugal worden.
Portugal heeft het zogenaamde Non-Habitual Residents Regime. Hiermee kun je 10 jaar lang van bepaalde belastingvoordelen genieten.
Het speciale belastingstelsel van Portugal voor niet-gewone ingezetenen (NHR’s) stelt in aanmerking komende ondernemers, professionals, gepensioneerden en vermogende particulieren in staat te genieten van verlaagde belastingtarieven op inkomsten uit Portugese bron, terwijl de meeste inkomsten uit buitenlandse bron zijn vrijgesteld van Portugese belasting.
Wat voor voordelen er zijn in jouw specifieke situatie binnen dit regime, zou je zelf even uit moeten zoeken. Maar Portugal stimuleert het dus om als vermogende particulier naar Portugal te komen.
Wat betreft sociale voorzieningen. Je kunt je particulier verzekeren of contant betalen, mocht je gebruik willen maken van bijv. tandarts, dokter of ziekenhuis.
Ik hoop dat je met deze informatie geholpen bent.
Ronald Vriend zegt
Besten,
Ik heb een vraag.
Ik wil mijn pensioen en aow ontvangen wanneer ik naar Portugal verhuis.
Zit daar nog een netto voordeel in? Betaal ik minder belasting over mijn aow/pensioen dan wanneer ik in Nederland zou blijven?
Mvg,
Ronald
Cees Groenewegen zegt
Vaak wel maar iedere situatie is anders (vermogensinkomsten worden bijvoorbeeld anders belast in Portugal, evennals schenkingen en erfenissen). Het beste kun je contact opnemen met een specialist. Zie ons artikel met Nederlandssprekende adviseurs: https://www.portugalportal.nl/nederlandssprekende-adviseurs-portugal/