Mijn bezoek aan diverse wijnwinkels en slijterijen deed me denken aan de doorsnee winkelstraat in Nederland. Overal dezelfde winkels met een standaard assortiment van Spaanse, Italiaanse, Franse, Chileense en Zuid-Afrikaanse wijnen maar geen Portugese, althans weinig van betekenis. “Heeft u Portugese wijnen?” “Wij hebben Port en een Vinho Verde”, klinkt het steevast.
Sporadisch had iemand een vinho regional, dus weinig kans dat ik in Nederlandse slijterij ooit tegen een Portugese topper aan ga lopen. En toch is het heel erg de moeite waar om Portugese wijnen op te sporen, want dit zijn zeker wijnen die je tijdens een diner wilt drinken. Ook al heb je favorieten als Malbec, Barbera, of Chardonnay, Portugal heeft geweldige alternatieven en vaak een stuk goedkoper.
Port en Vinho Verde ken je ongetwijfeld, maar hoorde je ooit van Castelão of Fernão Pires? Dit zijn twee van de vele druivenrassen die in Portugal voorkomen en bijna nergens anders groeien. Hieronder staan een aantal regionale wijnen, maar eerst wat over de druivenrassen.
Alvarinho
Mocht je van Albarino (Spaans), een uitgesproken Pinot Gris/Grigio of Riesling houden dan is deze wijn een goede keuze. Alvarinho is een oud druivenras van exceptionele kwaliteit en vooral bekend van de wijnen in de regio Vinho Verde en dan specifiek de twee sub-regio’s Monção en Melgaço. Het profiel is floraal en fruitig met tonen van grapefruit, appel, honing, perzik, mint en lime. Mooi in balans met de zuren, lekker crispy. Alvarinho heeft meer body en heeft een iets hoger alcoholpercentage dan de meeste Vinho Verdes. Alvarinho is jong erg lekker maar volgens de Portugezen het best op dronk na een jaar of 2 a 3.
Arinto of Pedernã
Mocht je van droge Riesling, Pinot Blanc of droge Chenin Blanc houden dan is deze wijn een goede keuze. Arinto maakt elegante minerale witte wijnen. Het is één van de oudste inheemse druivenrassen en wordt ook veel gebruikt in blends. Wordt veel geproduceerd in de omgeving van Lissabon in de regio Bucelas. Arinto wordt ook wel Pedernã genoemd in de Regio Vinho Verde. Dominante tonen van appel en lemon, mooie zuren en mineralen maken deze wijn zeer elegant.
Fernão Pires
Een liefhebber van Viogner, Torrontes of Rousanne? Dan is deze wijn een goede keuze. Fernão Pires is ook weer z’n zeer oud druivenras en één van de meest voorkomende rassen. Vooral in de regio’s Tejo en Bairrada, waar de druif de naam Maria Gomes heeft. Aromatisch, vleugje Moscatel, geel fruit, kamille en bloesem.
Loureiro
Mocht je van aromatische frisse wijnen houden dan is dit vast een goede keuze, Verfrissend en dorstlessend. Deze wijn dankt zijn naam aan het aroma van de bloemen van de Laurier. Mineralen, crispy en fruitig karakter. Lange afdronk. Deze druivensoort is één van de oudste en beroemdste druivenrassen in Portugal.
Moscatel
Ook weer een zeer aromatische druif die vooral in de regio Sétubal (vlakbij Lissabon) wordt verbouwd. Deze druif komt oorspronkelijk uit de Oost-Mediterrane hoek en werd door de Romeinen geïntroduceerd in Portugal en Spanje. Het uitgesproken aroma is heel goed te herkennen: rozijnen, lychees, peer en citrus. Zoet? Nou dat hoeft niet zo te zijn. Neem de wijn João Pires, fruitig maar droog, lange afdronk. Een zeer volwassen wijn die bij vele gerechten past.
Aragonēs of Tinta Roriz
(In Spanje bekent als Tempranillo) is een druivenras van hoge kwaliteit. Deze druif wordt al eeuwen verbouwd in de provincie Alentejo onder de naam Aragonēs. Hier worden ”full body”, inkt donkere en hoog aromatische wijnen van gemaakt met aroma’s van o.a. peper en zwarte bessen.
Geef een reactie