De Portugese winter komt er weer aan! In de drukke Faceboekgroep “Overwinteren in Portugal” verschijnen met regelmaat overwintertips. Handige weetjes en praktische handreikinkjes voor zowel de ervaren als de nog groene overwinteraar. Ik heb ze verzameld voor Portugal Portal. De eerste aflevering vind je hier: Overwintertips voor Portugal en de Algarve. De volgende serie hier: Nog meer overwintertips. Tip 21-30 lees je hieronder.
Overwintertip #21: Neem een kortingskaart
Als je wel eens boodschappen doet bij een traditionele Portugese supermarkt dan moet je absoluut hun kortingskaart nemen. Kost niks en levert vaak voordeel op. Sommige aanbiedingen zijn zelfs niet geldig als je niet zo’n kaart hebt.
Soms kun je ‘m via internet aanvragen en krijg je niet eens meer een fysieke kaart maar heb je alleen nog een moderne app op je smartphone. Da’s ook handig als je kennis van de Portugese taal niet goed is, kun je regel voor regel vertalen bij het invullen. Je kunt de kaart vaak ook gewoon bij de infobalie afhalen. Daar spreken ze net zo slecht Engels als een Nederlander maar ze zijn supervriendelijk.
Overwintertip #22: Gebruik olijfolie
Als je een beetje in Portugal ingeburgerd bent, gebruik je natuurlijk al olijfolie aan de lopende band. Veel beter dan boter of bakvet! “Azeite” is een belangrijke component van het mediterrane dieet dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat en waarvan je huisarts vast ook een groot voorstander is. De aanduidingen ”extra virgem”/“virgem”/”refinado” hebben hun oorsprong in het productieproces, maar zijn tegenwoordig vooral een indicatie van de zuurgraad. Hoe minder zuur, hoe lekkerder is de algemene opinie. Pas op, “azeite” is olijfolie, “vinagre” is azijn. Niet verwarren!
Overwintertip #23: Plan je kerstmaaltijden
Winkels en restaurants lijken in Portugal bijna nooit te sluiten, maar op 24 december kun je vanaf een uur of vier ’s middags nergens meer terecht. Dan kruipt iedereen thuis met de familie bij elkaar, eet zich klem aan traditionele gerechten en pakt cadeautjes uit (Sinterklaas kennen we in Portugal niet). Op 25 december is het vaak niet veel beter. Als je dus met de kerst uit eten wilt, boek het dan tijdig, dan kom je niet voor verrassingen te staan. En doe je inkopen voor thuis ook tijdig. Want reken maar dat de commercie in de dagen en uren voor Kerstmis draait als een tierelier. Gelukkig doen we niet aan tweede kerstdag (Jezus is tenslotte maar één keer geboren) en dus is op 26 december alles gewoon weer open.
Overwintertip #24: Draag meerdere lagen kleding
Op een winterse dag in Portugal kan de temperatuur beginnen rond de 6 graden, in de loop van de middag de 20 graden halen en na zonsondergang weer fluks richting die 6 graden gaan. In het binnenland kun je zelfs het vriespunt aantikken en op een mooie dag kun je ook best dik over de 20 graden komen. De beste manier om je te kleden voor zo’n dag is meerdere lagen gebruiken. Misschien wel 4 of 5. Gedurende de ochtend ben je dan aan het afpellen tot aan je T-shirt of blote bast aan toe. Eind van de middag pel je het er in stappen weer aan. Petje niet vergeten, want de zon staat hoog aan de hemel en brandt er lustig op los!
Overwintertip #25: Bezoek een kunstexpositie
Ook als je niet zo’n museumloper bent, is het een goed excuus om weer eens een ander stadje te bezoeken. Ik ken er in mijn thuishaven twee en die zijn nog gratis toegankelijk ook.
Toegegeven, je loopt er in 20 minuten doorheen, maar ze wisselen wel heel regelmatig van exposerend artiest. Eentje zit midden in Albufeira in de gerenoveerde oude elektriciteitscentrale en de andere zit in een vleugel van het gemeentehuis van Albufeira.
Overwintertip #26: Laat je Nederlandse maatstaf thuis
Het is heel natuurlijk om alles wat je in Portugal ziet te vergelijken met thuis. Maar probeer de Portugezen niet te veroordelen. ’s Lands wijs, ’s lands eer immers en als je geen resident bent, dan ben je hier te gast. Nederlanders staan er helaas om bekend dat ze graag met het opgeheven vingertje zwaaien. In Portugal wordt dat gezien als onbeleefd. Natuurlijk zal een Portugees je dat niet zeggen, ook dat is weer onbeleefd. Dus liever geen commentaar op de ruimtelijke ordening hier. Of op honden die altijd buiten zitten. Die zijn namelijk niet zieliger dan de 18 miljoen kippen in Nederland die nooit het daglicht zien. ’s Lands wijs, ’s lands eer.
Overwintertip #27: Maak de lunch je hoofdmaaltijd
In Portugal is op veel dagen de lunch een grotere maaltijd dan het diner. En dat is heel gezond. Na het diner ben je immers meestal minder actief dan na de lunch. In Nederland is de maatschappij helaas nogal ingericht op de warme prak aan het einde van de dag. In Portugal is dat niet zo. Hier neemt een werknemer alleen maar zijn lunchtrommel mee als het echt niet anders kan.
Door deze eetcultuur zijn er talloze restaurants die een compleet lunchmenu aanbieden onder de 10 euro. En als je dan het dessert overslaat krijg je soms nog korting ook. Een beetje overwinteraar eet dus iedere week wel een keer de “Prato do dia” tussen de middag.
Overwintertip #28: Zet de TV aan
Wij Nederlanders vinden al die beeldschermen die overal hangen te flikkeren helemaal niet gezellig, maar het hoort bij Portugal. Een Portugees gaat namelijk niet om acht uur keurig 20 minuten opzitten om door de meneer of mevrouw van het journaal bijgepraat te worden over de toestand in het land en de wereld. Daarom duren de Portugese TV-nieuwsshows tot wel 2 uur en herhalen ze zichzelf voortdurend.
Vandaar dus de tip om af en toe toch eens die TV thuis aan te zetten. Ook als je geen Portugees spreekt, uit de beelden maak je veel op en wellicht leer je hier en daar ook nog een woordje van de nieuwslezer(es). Niemand spreekt namelijk zo perfect en accentloos Portugees als die dames en heren.
Overwintertip #29: Geef fooi
We kennen in Portugal geen fooiencultuur dus niemand kijkt je erop aan als je tot op de laatste cent (die gebruiken we hier nog ja) je wisselgeld in je zak steekt. Maar realiseer je dat restaurant en café zo goedkoop zijn onder andere omdat de lonen in Portugal stukken lager zijn dan in Nederland. De kok die jouw Bife à Portuguesa bakt verdient netto misschien maar 35 euro per dag. De serveerder die je biertje brengt misschien nog minder. Als iedere klant een eurootje fooi achterlaat dan schiet hun netto inkomen zomaar met 25% omhoog. Geef dus fooi!
Overwintertip #30: Kom naar de gezonde Algarve
In 2020 veranderde ineens veel in ons leven, maar één ding blijft als een paal boven water staan: de Algarve is een hele gezonde plek om te verblijven. Er is geen zware industrie, er zijn geen files en er is een voortdurende luchtverversing vanaf de Atlantische Oceaan. Daar is nu de vrijwel afwezigheid van het virus bijgekomen. De Algarve heeft heel weinig coronagevallen. Dat komt omdat er veel ruimte is, omdat mensen veel buiten leven en ook omdat de bevolking netjes alle regels volgt.
De zomertoeristen hebben ook geen virusgevallen geïmporteerd. Natuurlijk waren het er al niet zoveel als normaal en zij die kwamen bleven netjes in hun bubbel. Dat doe je automatisch als je op vakantie bent, je bent een paar weken met je familie en hebt verder met nauwelijks iemand contact. Door dit alles heeft de Algarve zeer weinig coronagevallen gekend. In de laatste twee weken van augustus slechts 132. Dat is 10 per dag en dat in het hoogseizoen. Overwinteren in de Algarve blijft dus een prima idee!
Flora zegt
Wat duidelijk en goed geschreven. Dank je .
Tannie Slager zegt
Dankjewel weer voor dit schrijven .
We zien er enorm naar uit om de winter weer in Albufeira door te brengen!
Ton vd Voort zegt
Dankje wel, weer heerlijk leesvoer vanuit Nederland om je even weer in Portugal te wanen.
Dank….
Debbi zegt
Dankjewel Cees!!
Debi zegt
Ook dank aan Cees Groenewegen!
Conny zegt
Heerlijk om dit te lezen! Wij kijken ernaar uit om weer naar de Algarve te gaan om te overwinteren! De Portugese bevolking vinden wij ook erg vriendelijk en de leefwijze is er eenvoudig maar heel goed! We wandelen er veel en doen boodschappen op de fiets! Tussen de middag heerlijk warm eten op een terras in het zonnetje en je komt de winter goed door! Hopen dat corona daar uit de buurt blijft! Hartelijk dank voor de tips!
Liz zegt
Leuk geschreven Cees en helaas ook Nederlands gedrag: kijken kijken en niet kopen! Misschien zou de Nederlander daar ook eens aan kunnen denken. Helaas staan we hier ook om bekend.
Ik ben een resident en geef nu extra fooi want corona heeft veel Portugezen in de problemen gebracht.
Ellem zegt
Ik zit nog even in het noorden van Portugal, alwaar de winter nog ver lijkt…
Toch fijn om alweer wat voorbereid te zijn. Ik beloof bij deze plechtig: ik zal me nooit meer storen aan een koud restaurant=in=de-winter.. 🙂
Annuska zegt
Mooie info
Wij komen er weer aan!!
Kijken er weer naar uit
Ad Maas zegt
Portugal heeft ons hart ook veroverd en wij kijken er ook weer naar uit, om straks te overwinteren.
Wij verwachten wel heel veel massatoerisme , omdat reisorganisaties steeds minder gebieden hebben om reizen naar te organiseren en de weinige landen die vrijwel geen coronagevallen kennen dus veel meer toeristen kunnen verwachten.
Loek Kusiak zegt
Beste Ad, besef wel dat u zich als Hollandse overwinteraar – en niet-Portugees ingezetene – niet al te zeer in een bevoorrechte uitzonderingspositie plaatst en zelf onderdeel uitmaakt van – pandemie of niet – het massatoerisme.
Niet erg hoor, maar sta er wel bij stil.
Doreen zegt
Heerlijk, mooi Algarve, genieten, en nu met de rust van weinig toerisme. Helaas voor iedereen die ervan moet bestaan en dat zijn er veel in Portugal. Het valt niet mee voor deze ondernemers. Ook hier hakt het erin door de coronamaatregelen.
Maar het is de moeite waard om hier te overwinteren. Zorg goed voor jezelf, was je handen en gebruik het mondmasker. Vooral houd afstand, nu dat kun je hier prima. Nog heerlijk op het strand zitten, door de mooie natuur wandelen of fietsen. Terrasje pakken, heerlijk eten bij restaurant het is er dus genieten mag, moet zeker, ook in deze tijd. Fijne tijd in de Algarve. Kort of lang. Doreen
Ans zegt
Niet alleen Algarve is een heel gezonde plek om te verblijven, kom eens naar de Alentejo!