Dit artikel is een verzameling van forum– en andere berichten die de redactie van Portugal Portal met je wil delen. Berichten die te klein zijn voor een eigen artikel maar wel interessant en relevant.
Inhoud:
- De vaccinaties zijn snel gezet in Portugal
- Uit eten op Kerstavond?
- Costa president Europese Raad
- Nations League: Portugal-Nederland pas in de finale
- Bij gebrek aan Sinterklaas: Sexta-feira Preta
- De Nederlands-Portugese oorlog en de klimaatcrisis
De vaccinaties zijn snel gezet in Portugal
Als resident in Portugal en meer dan zestig jaar oud kon ik mijn griep- en COVID vaccinatie halen in onze apotheek in Portugal. Ik maakte een afspraak; apotheker Cynthia begroette me op het afgesproken tijdstip. Ze stelde enkele vragen over eerdere ziekten, allergieën en gebruikte geneesmiddelen. Ik kreeg links en rechts een prik in mijn bovenarmen, terwijl we de Portugese manier van vaccineren bespraken. Ze zei dat ze de bijna 3000 lokale openbare apotheken zo’n goede distributie mogelijkheid vond. De apotheekmedewerkers kennen de oudere stadsbewoners (toch al goede klanten), dat maakte vaccinatie afspraken gemakkelijk. De distributie van vaccins vanuit de centrale gezondheidsdienst liep dit jaar op rolletjes.
Mijn echtgenote kwam in aanmerking om in het plaatselijke gezondheidscentrum gevaccineerd te worden. Omdat ze op reis zou gaan, wilde ze een snelle afspraak maken voor de prikken. Ze ontmoette onze verpleegkundige Marisa op het centrum en deed haar verzoek. Marisa ging weg en kwam na tien minuten terug. ‘Sorry, dat het zo lang duurde, er kwam iets tussen’, zei ze. Ze had een blad met twee spuiten erop in haar hand. ‘Zullen we maar gelijk gaan prikken?’ Mijn lief was natuurlijk direct akkoord en liep tien minuten later het gezondheidscentrum uit, gevaccineerd en met twee pleisters op haar bovenarmen.
Decentralisatie van diensten is een mooi ding, als het goed werkt, zoals in bovenstaande voorbeelden.
In Nederland krijg je een brief van je huisarts die je uitnodigt voor de griepprik. Daar maak je dan een afspraak voor.
Een andere instantie (het RIVM) nodigt je per brief uit om je aan te melden voor de COVID vaccinatie, online of per telefoon. Dat aanmelden gaat bij de algemene GGD site, of hun 0800 telefoon. Je krijgt een paar vragen, dan moet je inloggen met je DigiD. Dan geef je je postcode en je krijgt enkele opties waar je de prik kunt halen. Je kiest een plek en een tijdstip. Je moet je e-mailadres invullen voor de bevestiging van je afspraak.
Nadat je de bevestiging per e-mail ontvangen hebt, kun je je laten vaccineren op de afgesproken plek.
Het proces in Nederland klinkt een stuk ingewikkelder in mijn oren.
Uit eten op Kerstavond?
Op 24 december sluiten veel Portugese restaurants vroeg, meestal rond 6 of 7 uur, omdat families samenkomen voor hun hoofdmaaltijd op kerstavond, bekend als Ceia de Natal. In Portugal zijn de meeste restaurants gesloten op 25 december voor Kerstdag. Het is een dag waarop families meestal samenkomen voor een speciale maaltijd en veel bedrijven sluiten. Sommige luxe restaurants, vooral in grotere steden zoals Lissabon en Porto, blijven echter mogelijk open. Het is altijd een goed idee om van tevoren te bellen en te bevestigen als je van plan bent om uit eten te gaan.
Costa president Europese Raad
Per 1 december 2024 is voormalig Portugees premier António Costa president van de Europese Raad. De benoeming vond al maanden geleden plaats, in de tussentijd heeft Costa bezoeken gebracht aan alle Europese regeringsleiders. De Europese Raad is het hoogste orgaan van de EU, het is de vergadering van de 27 regeringsleiders waar de strategische koers van de EU wordt bepaald. Costa volgt de Belg Charles Michel op.
Nations League: Portugal-Nederland pas in de finale
Zowel Portugal als Nederland haalden de eindfase van het voetbal-landentournooi Nations League, maar uit de loting blijkt (helaas?) dat ze elkaar pas in de finale ervan tegen kunnen komen. Voor het zover is moet Portugal zich langs Denemarken en Italië of Duitsland worstelen. Nederland komt eerst Spanje tegen en bij succes daarna Kroatië of Frankrijk. De kans op een finale Portugal-Nederland lijkt dus niet zo heel groot.
Bij gebrek aan Sinterklaas: Sexta-feira Preta
Bij gebrek aan Sinterklaas zet de Portugese commercie groot in op Black Friday – Zwarte Vrijdag – Sexta-feira Preta. Kerst is immers nog ver weg en de consument moet worden verleid. En dat terwijl in het feestdagenrijke Portugal het Thanksgiving-feest geen enkele rol speelt. Er wordt op donderdag 28 november gewoon gewerkt, de scholen zijn gewoon open, de gemeentehuizen ook, en zelfs het parlement is in zitting. Dus Black Friday (de dag na Thanksgiving) is helemaal geen ding in Portugal. En Sexta-feira Preta ook niet, die vertaling is eerlijk gezegd van mijn hand, ik ben ‘m nog nergens in het echt tegengekomen. Ik denk dat nog niet de helft van de Portugezen weet waar Zwarte Vrijdag vandaan komt. Misschien daarom ook dat het wordt opgerekt. Zwarte Vrijdag is dit jaar pas op vrijdag 29 november maar er zijn winkels die ieder vrijdag vanaf begin oktober als Zwarte Vrijdag bestempelen, in de onweerstaanbare drang om korting uit te delen. Er zijn er ook die het zwarte concept uitbreiden tot de gehele week, of zelfs een hele maand.
De economie moet immers draaien. Op 6 december staan de Nederlandse en Vlaamse etalagemakers vroeg op om Sinterklaas in de doos te doen en de Kerstman in zijn plaats te zetten. Ook een man met een witte baard en een rood pak, maar meestal wat dikker. In Portugal begint het kerstgedruis al veel eerder, al ruim voor de echte Black Friday. Want eigenlijk niemand weet immers wanneer dat is.
De Nederlands-Portugese oorlog en de klimaatcrisis
De Indiase schrijver Amitav Ghosh kreeg op 26 november 2024 de prestigieuze Erasmusprijs uit handen van koning Willem-Alexander voor zijn hele oeuvre.
Ghosh beschreef in zijn boek De vloek van de nootmuskaat uit 2023 hoe het ontstaan van de klimaatcrisis door een globale en alsmaar groeiende consumptiedrang mede is te verklaren door de gruwelijke daden die Jan Pieterszoon Coen ontketende op de Banda-eilanden in de zeventiende eeuw. Coens doel was om het monopolie op nootmuskaat op de Portugezen te veroveren. Hij moordde een derde van de bevolking op de Banda-eilanden uit om zijn doel te bereiken.
De uitgever van het boek, Atlascontact, beschrijft de relatie tussen de nootmuskaat van toen en de klimaatcrisis van nu.
“In de handen van Ghosh wordt het verhaal van de nootmuskaat een parabel voor onze milieucrisis die onthult hoe onze welvaart altijd afhankelijk is geweest van aardse materialen zoals specerijen, thee, suikerriet, opium en fossiele brandstoffen. Hij laat zien dat de huidige mondiale problemen het resultaat zijn van een mechanistische kijk op de aarde, waar de natuur alleen bestaat als een grondstof die mensen voor hun eigen doeleinden kunnen gebruiken, in plaats van een eigen kracht. Door discussies over de geschiedenis van de VOC en het kolonialisme te verweven met de klimaatcrisis en de spiritualiteit van oorspronkelijke gemeenschappen geeft dit boek scherpe kritiek op een ideologie die in het Westen nog steeds dominant is.”
Bron: Atlascontact.
Portugal Portal schreef een artikel, De oorlogen tussen de Nederlanden en Portugal, over deze en andere oorlogshandelingen tussen de Portugezen en de Nederlanden.
Het boek De vloek van de nootmuskaat is o.a. te koop bij bol.com.
Janwillem zegt
‘In Portugal begint het kerstgedruis al veel eerder, al ruim voor de echte Black Friday.’ Nou, in Nederland ook, hoor. In oktober beginnen de tuincentra al met kerstmarkten en al láng voor Sinterklaas worden ook andere winkels, kringloopwinkels niet uitgezonderd, met kersttoeters en -bellen opgetuigd. Sinterklaas wordt hier ook vrijwel geheel overschaduwd door Black Friday-dagen, soms ook opgerekt tot -wéken. En of de helft van de Nederlanders wél weet waar Black Friday vandaan komt – behalve misschien dan ‘uit Amerika’ – waag ik ook te betwijfelen. Kortom: door de commercie gaan we steeds meer op elkaar lijken. Leve de vooruitgang!