Dit artikel is een verzameling van forum– en andere berichten die de redactie van Portugal Portal met je wil delen. Berichten die te klein zijn voor een eigen artikel, maar wel interessant.
Inhoud
- Portugal vervroegd naar de stembus op 18 mei
- Portugal voetballend tussen Nederland en België ingeklemd
- De stuwmeren in de Alentejo en de Algarve zitten al flink vol
- Is de Douro-vallei in gevaar?
- Portugal stelt aankoop F35 straaljager ter discussie
- Asterix in Lusitanië
- Komt kabeltram van Lissabon in LEGOcollectie?
Portugal vervroegd naar de stembus op 18 mei
Minderheidsregeringen zijn van nature instabiel, en dus viel ook de regering van Luís Montenegro 11 maanden nadat deze aantrad. De directe oorzaak was een vertrouwensstemming, ingegeven door beschuldigingen van corruptie. In Portugal is het beschuldigen van corruptie een jaarlijks terugkerend verschijnsel, maar het gebeurt zelden dat er iemand voor wordt veroordeeld. Premier Montenegro stuurde overigens zelf aan op de verkiezingen, hij lijkt te verwachten er sterker uit te komen.
Bij de vorige verkiezingen op 10 maart 2024 maakte het Portugese parlement een ‘ruk naar rechts’, en werd populistische partij Chega de derde partij van het land met 50 zetels (inmiddels 49). Peilingen zeggen dat Chega deze zetels waarschijnlijk niet zal vasthouden en dat de Aliança Democrática van Montenegro zijn positie in het parlement zal versterken.
Door deze vervroegde parlementsverkiezingen gaat Portugal nu in negen maanden tijd drie keer stemmen, in mei dus voor het parlement, in het najaar voor de gemeente (inclusief de burgemeester en de wethouders) en in januari 2026 voor de president. (CG)
Portugal voetballend tussen Nederland en België ingeklemd
Op 13 maart 2025 werden alle resterende Portugese, Belgische en Nederlandse voetbalclubs uit de Europese bekertournooien geknikkerd. Daarmee staat de UEFA-rangschikking vast, Portugal staat op de zevende plaats, Nederland op de zesde, en België op de achtste. De rangschikking is belangrijk voor de deelname aan de Europese bekertournooien, de zesde plaats levert meer deelnemers aan de lucratieve Champions League op.

Over twee jaar zijn de rollen overigens vooralsnog omgedraaid. Dan staat België op die begeerde zesde plaats, Portugal nog steeds op de zevende, en Nederland op de achtste. Maar de resultaten van de aankomende twee seizoenen kunnen daar nog veel verandering in brengen.
De drie dagelijkse Portugese voetbalkranten besteedden natuurlijk aandacht aan de ‘luta com os Países Baixos’. (CG)
De stuwmeren in de Alentejo en de Algarve zitten al flink vol
Lange tijd regende het niet zoveel in het eerste kwartaal als in 2025. In Noord- en Midden-Portugal is men wel gewend aan een flink pak regen, maar in de Alentejo en de Algarve werd de regenval in de afgelopen jaren steeds minder. Dat leidde tot zorgen over zomerdroogte en zelfs tot het bouwen van een ontziltingsinstallatie (oplevering eind 2026).

Maar dit jaar viel er in het eerste kwartaal veel meer regen dan gemiddeld. Daardoor zitten de meeste stuwmeren in de Alentejo en de Algarve eind maart al goed vol. Er zal in 2025 dus geen watertekort zijn volgens de autoriteiten. Niet alleen door die volle stuwmeren, maar ook omdat de grond inmiddels flink verzadigd is met water, waardoor ook bij een droog voorjaar er aanvankelijk niet veel hoeft te worden beregend. Milieuagentschap APA zegt zelfs dat de Algarve nu voldoende water heeft voor bijna drie jaar. (CG)
Is de Dourovallei in gevaar?
De wijnboeren langs de Douro luiden de alarmbel. De vallei is wereldberoemd, enerzijds door de productie van de unieke portwijnen maar anderzijds ook als toeristische trekpleister omwille van de unieke vallei die UNESCO werelderfgoed is. Er dienen zich echter problemen aan die beide elementen bedreigen en dat door een combinatie van verschillende oorzaken.
- Sinds enkele jaren is er sprake van een overproductie druiven door het feit dat er op steeds meer locaties wijnstokken aangeplant worden.
- Wereldwijd daalt de consumptie van portwijn en het is net voor dit product dat de wijnboeren hogere prijzen ontvangen. Die hogere prijzen compenseren de extra kost die het werken met de bekende terrassen langs de hellingen met zich meebrengt.
- Voor de gewone wijnen wordt de concurrentie met goedkope import uit ‘nieuwe’ wijnlanden onhoudbaar.
- In het bijzonder uit Spanje wordt op slinkse wijze steeds meer goedkope wijn binnengesmokkeld, die nadien als Portugese Dourowijn aan de man gebracht wordt. Het vrije verkeer van goederen binnen de EU leidt tot gebrekkige controle op dit gebied.
- De recente dreiging van 200% importtaksen op Europese wijnen door de USA.

Vooral kleine en middelgrote bedrijven dreigen in de problemen te komen, in die mate dat er al sprake is van subsidies voor het (gedeeltelijk) vernietigen van de druivenoogst. Op zich zijn die op korte termijn een goede zaak om een totale ineenstorting van de prijzen te voorkomen. Op lange termijn is echter meer nodig, waarvoor de wijnboeren ook de steun van de overheid vragen. Een voorstel is bijvoorbeeld de toelating om wijnoverschotten om te zetten in brandy (een element van het productieproces van portwijn dat momenteel geïmporteerd wordt). De recente val van de regering en nieuwe verkiezingen vormen echter nog een extra obstakel. Het verdwijnen van de druiventeelt zou op termijn ook het uitzicht van de Dourovallei drastisch wijzigen, met ook op toeristisch vlak een terugval, wat een totaal debacle voor de plaatselijke bevolking zou betekenen. (GB)
Portugal stelt aankoop Amerikaanse straaljager ter discussie
Op 13 maart 2025 stelt de Portugese minister van defensie Melo in een interview met dagblad Público de aankoop van de Amerikaanse straaljager F35 ter discussie. Hij vraagt zich af of het niet beter zou zijn Europese vliegtuigen te kopen, want ‘de wereld is veranderd’, zo zegt hij. Portugal haalt ermee de internationale pers maar al kort erna komen er ook vanuit Canada berichten over twijfels bij het Amerikaanse toestel, wat vol software zit die regelmatig moet worden geactualiseerd. Tevens stellen de Amerikanen beperkingen aan de inzetbaarheid van de F35. Amerika lijkt dus een vorm van controle te hebben en houden over het toestel. In Nederland en België lijkt er vooralsnog geen discussie te zijn over de F35. (CG)
Asterix in Lusitanië

De Gallische stripheld Asterix, die met zijn grote vriend Obelix al in maar liefst 40 stripalbums optrad, was in 1969 al eens in ‘Iberia’. Maar dit jaar komt Asterix naar Lusitanië, de in de Romeinse tijd gangbare naam voor het gebied wat later Portugal zou worden. De uitgever kondigde de nieuwe uitgave, verwacht op 23 oktober 2025, aan met een voorlopig omslagontwerp met Asterix en Obelix op een Portugese calçada met een vis. Een mooi stukje Portugalpromotie, want de uitgave verschijnt in 18 talen en de eerste oplage bestaat uit 5 miljoen exemplaren. Wereldwijd werden er al zo’n 400 miljoen Asterix-albums verkocht. (GB)
Komt kabeltram van Lissabon in LEGOcollectie?

De Ascensor da Bica, het beroemde kabeltrammetje in Lissabon dat de Largo do Calhariz met de Rua de São Paulo verbindt, maakt binnenkort misschien wel deel uit van de officiële LEGOcollectie. Piotr Kosowicz, een 22-jarige Pool, maakte zowat een jaar geleden een ontwerp dat hij naar de Deense fabrikant doorstuurde. Honderden uren werk met als voornaamste obstakel de helling van 20,5 graden, resulteerden in een project dat bestaat uit 2.997 onderdeeltjes. Digitaal, omdat Piotr niet over het budget beschikte om de fysieke blokjes aan te kopen. Binnen het jaar kreeg hij 10.000 gebruikers in steun waardoor het project automatisch naar de beoordelingsfase gaat, die in mei van start gaat. Als deze positief uitdraait wordt de ontwikkeling opgestart om tot een commercieel eindproduct te komen.

In het verleden zijn al een aantal Portugese projecten ingediend, o.a. de Életrico 28, de Portugese gitaar, het station van Pinhão, de Torre de Belém en de Ponte Luís in Porto. Jammer genoeg overleefde geen enkel ontwerp de selectieprocedure, maar deze keer lijken de kansen een stuk reëler. Een overzicht van deze ontwerpen vind je hier. (GB)
Geef een reactie