Dit artikel is een verzameling van forum– en andere berichten die de redactie van Portugal Portal met je wil delen. Berichten die te klein zijn voor een eigen artikel maar wel interessant.
De allereerste echte Portugese Michelingids is verschenen
Tot afgelopen jaar bestond er alleen een Iberiagids waarin Portugal en Spanje verenigd waren, nu hebben de Portugese sterrententen hun eigen podium. Naast de 31 restaurants met 1 ster en de 8 restaurants met 2 sterren staan er ook nog tientallen andere aanbevolen restaurants in de gids. Voor een volledige lijst zie het artikel van CNN-Portugal (in het Portugees). (CG)
Oscarwinnares Emma Stone (beste actrice, Poor Things, 2024) at voor haar rol 60 Portugese pasteis de nata.
Dat zijn bijna 10.000 calorieën. Emma Stone heeft in interviews gezegd dat ze dit deel van haar rol moeilijker vond dan de seksscenes omdat ‘ze echt lekker zijn maar 60 gewoon echt veel te veel is’. In onderstaande video zie je fragmenten uit de film waarin Stone de pasteis de nata opschrokt. Een deel van de film, die in totaal vier Oscars won, speelt zich af in Lissabon. De typisch Portugese pastel de nata is al wereldwijd vermaard, de publiciteit rond de film Poor Things en de Oscars draagt daar nog maar eens aan bij. (CG)
Onlinerubriek vanuit Olhão
Al jarenlang promoot Arthur van Amerongen op geheel eigen wijze zijn Algarve. Hij woont er inmiddels ruim tien jaar en zeurt erover zoals echtelieden in een goed huwelijk dat over elkaar doen. Met liefde. Deze maand startte Van Amerongen een nieuwe literaire onlinerubriek waar hij vrijwel dagelijks over zijn beslommeringen verhaalt en maar al te vaak gaat het daarbij over Portugal. (CG)
60% van de Portugese baby’s geboren in 2022 is buitenechtelijk
Daarmee is Portugal nummer 3 op de lijst van buitenechtelijke geboorten in Europa in 2022. Alleen in IJsland (69%) en in Frankrijk (64%) worden meer kinderen buiten het huwelijk geboren. In Nederland is het percentage 56% en in België 52%. Overigens woont het grootste deel van de Portugese ouders wel gewoon samen, maar samenwonen telt nu eenmaal niet als huwelijk in de statistieken. Het hoge percentage voor Portugal zegt veel over hoe eenvoudig het is om te worden geregistreerd als samenwonend, união de facto. Even langs de junta de freguesia (deelgemeente) met de geboorteaktes en een verklaring op eer, en tegen betaling van een paar euro ben je formeel een stel. Bedenk hierbij ook dat trouwen in Portugal heel erg duur is (feesten worden groots opgezet) en het is eigenlijk begrijpelijk dat het aantal buitenechtelijke kinderen in Portugal zo groot is. (CG)
Ga je mee naar Portugal met de trein?
VPRO Tegenlicht zocht uit wat sommigen van ons al weten: een treinreis van Amsterdam naar Lissabon is iets voor slow travel-enthousiasten. Maren Merckx (regisseur van Europa spoort niet) zocht het uit. Ze was uiteindelijk vijf dagen onderweg. Hoe heeft ze de reis ervaren? Deze link vertelt het:
De treinreserveringsites NS international, Omio en Trainline geven niet thuis: geen verbindingen, geen treinen, wél bussen. Bahn.de (van de Deutsche Bahn) geeft wél oplossingen: de reis via Parijs (Gare du Nord, Gare de Lyon), Barcelona, Madrid, Badajoz naar Lisabon duurt 32 uur en 49 minuten.
Een langzamere route is ook mogelijk volgens bahn.de: in 45 uur en 45 minuten van Amsterdam Centraal naar Lissabon Santa Apollonia via Parijs (Gare du Nord – Gare Austerlitz), Toulouse, Narbonne, Madrid (Puerta de Atocha – Chamartin), Vigo (Urzaiz – Guixar), Porto Campanhã, Lissabon.
Voor wie een abonnement op de NRC heeft: lees het interview met Nicole Coenen. Ze reisde deze zomer uit Utrecht met het gezin per trein naar Portugal. Dat was niet eenvoudig. De dochters gingen toch maar met het vliegtuig terug. Vrienden van me (HE) probeerden vorig zomer naar ons (in Noord-Portugal) te komen vanuit Nederland. Ze deden er vier dagen over, via Barcelona, Madrid, Vigo en Porto! (HE)
Portugal heeft een goede gezondheidszorg
Dat zegt althans de Amerikaanse reiswebsite Thetravel. Deze schrijft onder andere: ‘Het (Portugese) gezondheidszorgsysteem staat bekend om zijn uitmuntendheid en biedt eersteklas behandelingen. Het heeft ook een grote keuze aan medische voorzieningen, zowel openbaar als particulier.‘ Opvallend want in Portugal staat het gezondheidssysteem SNS regelmatig ter discussie. Ook in de verkiezingscampagne van 2024 was het een belangrijk punt. De opvatting van Thetravel komt vermoedelijk door de relatief lage prijzen in de private sector (zeker in vergelijking met Amerika) en het feit dat voor residenten de publieke gezondheidszorg gratis is. Amerikanen, en ook steeds meer Europeanen, moeten overal voor betalen en zich vaak duur verzekeren. Het is soms best goed om ook eens op die manier naar de Portugese gezondheidszorg te kijken. (CG)
Geef een reactie