Dit artikel is een verzameling van forum– en andere berichten die de redactie van Portugal Portal met je wil delen. Berichten die te klein zijn voor een eigen artikel maar wel interessant en relevant.
Inhoud
- Blijven Portugese jongeren langer thuiswonen?
- Portugezen in topfuncties
- Een pikant detail over het Portugese volkslied
- Portugal wil meer duurzame energie
- Braziliaanse cultuur rukt op in Portugal
- Gratis slimme elektrameter
Blijven Portugese jongeren langer thuiswonen?
Portugese jongeren blijven langer thuiswonen dan bijvoorbeeld Nederlandse, maar dat lijkt niet (alleen) aan salarisniveau te liggen. Een interessante statistiek van Eurostat laat zien dat bijvoorbeeld Italiaanse en Spaanse jongeren ook langer dan (EU-)gemiddeld thuis blijven wonen.
En tevens dat jongeren uit de (armere) Baltische staten vroeg het huis uit gaan, net zoals hun veelverdienende Finse en Zweedse buren. Misschien spelen religie (katholicisme) en klimaat bij het thuis blijven wonen ook een belangrijke rol? Overal in de EU verlaten vrouwen het ouderlijk huis eerder dan mannen, daarin zijn de 27 lidstaten wel heel erg gelijk. (CG)
Portugezen in topfuncties
Met de benoeming van oud-premier António Costa tot president van de Europese Raad heeft Portugal er weer een topfunctie bij. António Guterres is immers alweer vele jaren secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Durão Barroso was 10 jaar lang president van de Europese Commissie, en Mário Centeno was voorzitter van de Eurogroep. Portugal is nu eenmaal een klein en stabiel landje en daardoor hebben Portugezen vaak een streepje voor als het gaat om hoge internationale functies. Dat geldt overigens ook voor Nederland en België. Mark Rutte is alweer de vierde Nederlandse secretaris-generaal van de NAVO en de vertrekkende Charles Michel was alweer de tweede Belgische president van de Europese Raad. (CG)
Een pikant detail over het Portugese volkslied
Tijdens het afgelopen EK Voetbal werd ons artikel over ‘A Portuguesa, het Portugese volkslied, begrijpelijk veel gelezen. Er deed tevens een pikant gerucht de ronde.
Aan het eind van de 19e eeuw buitelden de Europese grootmachten over elkaar heen om delen van het Afrikaanse continent te veroveren. Zo ook Groot-Brittannië en Portugal. We schreven hier al een artikel over. Beide hadden hun zinnen gezet op een deel van zuidelijk Afrika. Groot-Brittannië was de sterkste. In 1890 stelde de Britse regering een ultimatum aan het koninkrijk Portugal: ‘Trek je troepen terug uit ‘onze’ gebieden (delen van het huidige Zimbabwe en Malawi), or else!’ Het geïsoleerde Portugal tekende protest aan, maar schikte zich snel in het onvermijdelijke: de aftocht blazen. Het land bleef achter met een gevoel van nationale vernedering en frustratie.
De componist Alfredo Keil en de dichter Henrique Lopes de Mendonça schreven direct na de aanvaarding van het ultimatum het lied A Portuguesa. De dichter leek gefrustreerd over het Britse ultimatum, gelet op de laatste regel van zijn oorspronkelijk refrein (volgens een niet officieel bevestigd gerucht).
Het refrein zou oorspronkelijk zo geluid hebben:
Te wapen, te wapen! Te land en ter zee, Te wapen, te wapen! Vechten voor het Vaderland Marcheren, marcheren! Tegen de Britten! | Às armas, às armas! Sobre a terra, sobre o mar, Às armas, às armas! Pela Pátria lutar Contra os bretões marchar, marchar! |
Het woord bretões (Britten) werd snel vervangen door canhões (kanonnen). A Portuguesa is nog altijd het Portugese volkslied. (CG en HE)
Portugal wil meer duurzame energie
Portugal is van plan om het gewicht van hernieuwbare energiebronnen (zon, wind, water) te verhogen tot 51% van de uiteindelijke energiebehoefte in 2030. In 2022 was dat al 34,7% (Nederland: 15% , België: 13,8%), waarmee Portugal op de zesde plaats staat van de 27 EU-lidstaten. Het einddoel is om koolstofneutraal te worden in 2045.
Het eindenergieverbruik is de totale energie (dus inclusief gas en olieproducten) die in het hele land wordt verbruikt, zowel door huishoudens, bedrijven en overheid dus. Als je puur naar elektriciteit kijkt: 61% van de Portugese stroom wordt al hernieuwbaar opgewekt. Portugal wil tegen 2030 85% van zijn jaarlijkse elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen halen. (CG)
Braziliaanse cultuur rukt op in Portugal
De NOS zond op 3 juli 2024 een mini-documentaire van 5 minuten uit over hoe de Braziliaanse cultuur steeds meer invloed krijgt op Portugal. De voormalige kolonie van Portugal is nu eenmaal zo groot, dat voor de wereld buiten Europa Portugees vooral de taal van dit grootste land van Zuid-Amerika is.
Op Portugal Portal verscheen in 2023 een artikel over de verschillende varianten van de Portugese taal: de zangerige Braziliaanse en de bijna klinkerloze Portugese variant. In het artikel verwijzen we naar enkele vermakelijke YouTube clips over de verschillende taalvormen. Steeds vaker hoor je in Portugal iemand in de Braziliaanse taalvariant je koffie in het café serveren. (CG en HE)
Gratis slimme elektrameter
E-REDES, de beheerder van het Portugese elektriciteitsnet, is een radiocampagne begonnen om mensen aan te sporen over te stappen op een slimme elektrameter. Die slimme meter geeft ieder kwartier je verbruik door.
Dat overstappen kost niets en heeft als voordeel dat je niet meer meterstanden hoeft door te geven, en dat je geen afrekeningen krijgt op basis van een schatting. En je kunt je verbruik gedetailleerd volgen via een internetsite. Voordeel voor E-REDES is natuurlijk dat ze nooit meer de meterstanden hoeven te controleren. Duidelijkheidshalve: ongeacht bij wie je je elektra koopt, alle meters in Portugal worden beheerd door E-REDES. Op deze internetsite kun je lezen hoe je kunt overstappen (in het Portugees en in het Engels). (CG)
Gerard Bos zegt
Een samenstelling van interessante informatie! Dank daarvoor.