Dit gerecht is erg populair in Portugal. Op veel markten en feesten ruik je ’s morgens vroeg al de heerlijke geur van gegrilde kippetjes op de barbecue. Je kunt dit gerecht echter ook prima onder de grill bereiden.
Portugal schreef al eerder over de rol van de pittige piripiripeper in Portugal en Nederland.
Gegrilde kip met piripiri
Ingrediënten voor 4 personen
- 3/4 kopje piripiri saus
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 teentjes knoflook, uit de knijper
- 1/2 theelepel zout
- 1 braadkip (ca. 1 kilo, kipfilet kan ook)
Bereiding
- Maak een marinade van de eerste 4 ingrediënten.
- Verdeel de kip in stukken, leg ze in een platte ovenschaal en bestrijk ze met de marinade. Zet de schaal afgedekt in de koelkast en laat de kip een paar uur (of een nacht) marineren. Bedruip de stukken af en toe met de marinade.
- Haal de kip uit de koelkast en laat hem weer op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de grill voor. Zet de schaal onder de grill en laat de kipstukken in 12 tot 15 minuten mooi bruin kleuren. Draai de stukken om en grill ze nog 12 tot 15 minuten. Wil je de kip extra heet, druppel er dan nog wat piripiri saus op vlak voor het serveren.
Tip
Eet het als de Portugezen, met friet en sla.
Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 17 juli 2010 en is geherpubliceerd op 10 oktober 2023.
peter schaefer zegt
Het is jammer dat je hier in Portugal nergens Sambal oelek kan kopen wij maakten graag Surinaamse hete kip. Piripiri vinden wij een beetje te heet
Maja Kersten zegt
Peter,
De Aldi heeft regelmatig sambal oelek in het assortiment. Meestal gaat dat samen met een ‘Aziatische week’ of zoiets.
Groeten, Maja
Frans Grasmeijer zegt
Sambal is te koop bij Attent Hollandes tegenover de Lidl in Boliquim.
Tom zegt
Ik ben gek op piripiri kip in een Portugees restaurant. Met veel interesse dit recept gelezen maar het roept bij mij wel veel vragen op.
Wat is piripiri saus? Waar koop je dat in Nederland? Kan ik dat ook zelf maken?
Je moet de kip marineren en dan ook nog eens bedruipen met de marinade. Wat moet ik mij daarbij bedenken?
De gevlinderde kip op de foto is volgens het recept een half uurtje gegrild. Is die dan al gaar??
Ben benieuwd naar uw reactie.
Henk Eggens zegt
Dag Tom,
Portugal schreef al eerder over de rol van de pittige piripiripeper in Portugal en Nederland.
Klik hier om het artikel te lezen.
Bij bol.com zijn verschillende piripirikruiden en -sauzen te koop.
W. Kooistra zegt
Hoi hoi
Leuk artikel, zeer leerzaam.
Kan iemand ook een artikrl over MSG schrijven.
Het schijnt ook een interessant goedje te zijn.
Maar heeft bij veel mensen nare bijverschijnselen
Jean-Marie zegt
Ik mailde dit recept door naar een vriendin. Ze was meteen heel enthousiast, in die mate dat ze een kip en de andere ingrediënten kocht en aan de slag ging.
Meer nog, wij werden deze avond spontaan bij haar uitgenodigd. Zo meteen stappen we in de auto en gaan we ons laten verwennen. Met dank aan Winny en PP!
Bram zegt
Een kip van een kilo, daar ben ik het niet mee eens. Over het algemeen gebruikt men in Portugal kleine, jonge kippen. Dat zijn de zogenaamde Franguito’s, ofwel (in het Frans) Poussins ofwel (in het Nederlands) piepkuikens. Jonge kippen die slechts 30 dagen oud worden. Het vlees van deze dieren is echt behoorlijk anders van structuur en smaak dan van grotere kippen. Overigens, wat veel wordt gebruikt is piri piri olie. Dat zit in een klein flesje van Calvé. Nadat het kippie is gegrild inwrijven met een paar druppels van dat spul.
Jacob van der Sluis zegt
Er is nog een Portugese variant van kip gemarineerd met citroen, tijm, zout en peper.
In Guia (bij Albufeira) heb je de beroemde frango da Guia, een pittig gekruid kuikentje.
Zoals Bram al schreef, een kip van 1 kilo is te zwaar en te vet. 6/700 gr. is een betere maat.