Sinds ik in mijn jeugd door een hond ben gebeten heb ik een enorme angst voor honden. Het was gewoon de hond van mijn oom en tante die me al vaker had gezien en om onverklaarbare reden ineens zijn tanden in mijn bil zette. ‘Dat doet hij anders nooit’, zei mijn tante en dat soort zinnen heb ik in mijn verdere leven vaker gehoord in verhalen over bijtende honden. Hondeneigenaren gaan soms zover dat ze de schuld geven aan de persoon die is gebeten, want die zal het er wel naar hebben gemaakt. In Nederland worden jaarlijks 150.000 mensen door een hond gebeten.
Door gastschrijver Willem van den Broek
Ik ben dus heel blij dat in Portugal honden altijd aan de lijn moeten. Alleen thuis hoeft dat niet. Ook kan een gemeente een omheind terrein bestempelen als hondenzone, maar dan moet dat er dus duidelijk bij aangegeven staan. Verder zijn er geen uitzonderingen, al denken hondeneigenaren soms van wel.
Ik maak het regelmatig mee dat ik in de winter een strandwandeling maak en dat er loslopende honden op het strand zijn. Of dat ik een lekker stuk ga fietsen en dat er iemand een loslopende hond uitlaat. Ik word daar dus eerlijk gezegd bang van en vraag dan aan de eigenaar om de hond direct aan te lijnen. Ook maak ik dan foto’s en films met mijn mobiele telefoon voor de zekerheid. Daar worden de hondeneigenaren dan vaak zenuwachtig van want ze weten best dat ze illegaal bezig zijn. De boete voor particulieren kan oplopen tot €3.740. Dat is een stuk hoger dan de maximale boete voor het niet opruimen van drollen (€727).
Je kunt de hondenzones waar honden mogen loslopen gemakkelijk vinden als je in Google zoekt op parque canino. Die van Faro zit bijvoorbeeld hier en in Lissabon zijn er ook een aardig aantal.
Als je een loslopende (zwerf)hond ziet kun je dat melden bij de politie. Geef dan zo duidelijk mogelijk aan waar je de hond hebt gezien. Als een hond geen naambandje heeft dan zullen ze ‘m meenemen. Let op het hebben van een naambandje is ook verplicht bij wet voor zowel honden als katten.
Ik begrijp heel goed dat hondeneigenaren het jammer vinden dat ze niet, zoals in Nederland, op sommige plaatsen de hond los kunnen laten rennen. Maar dat is nu eenmaal de wet in Portugal. En het is heel fijn voor de grote groep mensen zoals ik die gewoon van het land willen genieten zonder lastig te worden gevallen door een loslopende hond.
Bert zegt
Jammer dat een hondenhater het woord krijgt.
Ik ben op straat wel is 2x aangevallen door een mens!
Jurgen zegt
Jammer, zo’n hatelijke reactie op een oprecht verhaal!
Bert zegt
Nogal zuur en niet waarheidsgetrouw geschreven.
De politie komt in de meeste streken zelden in actie voor dit soort dingen. Of ze moeten een boete uit kunnen schrijven.
Het is zeker niet zo dat loslopende honden zonder halsbandje afgemaakt worden, veel asiels zitten vol maar nemen toch honden op en veel instellingen zorgen voor plaatsing.
Maar misschien kun je dit stuk doortrekken naar katten, die leveren veel meer schade op en worden zelfs als invasieve soort aangemerkt.
Laten we leven en laten leven en een wijntje drinken in plaats van azijn.
W.Kooistra zegt
Je verhaal kan ik mij helemaal in vinden ,ben geen hondenhater heb zelf menige honden gehad. Die met alle liefde zeer oud zijn geworden. Begrip voor angst van honden, begrijp ik heel goed, heb 6 weken in het ziekenhuis hersteld door een beet van een hond. Dus angst voor los lopende honden ken ik heeeeeel goed.
Baasje van honden( groot of klein) horen, respect te hebben voor andere mensen en voor ook andere honden.
Jan de vries zegt
Prima om honden aangelijnd te houden. Het zijn immers beesten en geen mensen. Alleen worden honden tegenwoordig gezien als knuffels of als kinderen. Zag zojuist nog een stel met een hondenkooi op de fiets. Gezellig toeren. Ook speciale fietsaanhangers waar zo’n poepmaker in zit. Het wordt hoe langer hoe gekker. Daarnaast lees je idd dat hardlopers tof wielrenners aangevallen en gebeten worden door “dat doet hij nooit” hond. Afmaken gaat mij te ver maar mensen realiseer je dat het een dier is. En behandel het ook zo. Overigens heb ik niets tegen honden, vind sommige ook best wel leuk, maar houd rekening met andere mensen die er niets van moeten hebben.
Hans zegt
Er zijn nu eenmaal honden die wanneer ze schrikken of pijn hebben een zeer kort lontje hebben gekregen, buiten de jaloerse. Gevaarlijker is, dat onder de diverse rassen, zeer mens onvriendelijke zijn wanneer ze “happen” en daarvan zijn de gevaarlijkste de zg. vechthonden en hun bastaards met varianten, waarvan de kaken blokkeren of dan zeer moeilijk niet meer los kunnen laten. Ik kan mij uw angst best voorstellen, ook als hondenliefhebber(nog nooit bij één onder de 15 jaar(meestal 6-10 kg hondjes) gestorven: Helaas honden herkennen angstige mensen en raken dan zenuwachtig, wanneer ze vriendelijk in hun gedrag zijn……en een zenuwachtige hond wordt onvoorspelbaar, zeker wanneer die in een beperkte ruimte zit, ook bijv. aan de riem.
Clara k zegt
Angsten zijn er om overwonnen te worden. De meeste honden bijten niet. Misschien dat door zijn angst hij zelfs de wet aanpast in zijn hoofd. Maar er is hier in Portugal een wet die het doden van gezonde niet gevaarlijke honden verbied. Het is heel vervelend als je bang bent en een trauma hebt opgelopen. Maar er zullen altijd ergens honden loslopen. Dat kan je niet veranderen. Je kan niet de hele wereld controleren vanwege jou angst. Zet meer zoden aan de dijk.
Willem van den Broek zegt
Jammer hoor dat sommigen zo emotioneel reageren. Ik heb alleen maar onder de aandacht willen brengen wat de wet in Portugal is en voor wie daaraan twijfelt die kan het hier nog eens nalezen. https://dre.pt/dre/legislacao-consolidada/decreto-lei/2003-118813641 zie artikel 7/2 É proibida a presença na via ou lugar públicos de cães sem estarem acompanhados pelo detentor, e sem açaimo funcional, excepto quando conduzidos à trela, em provas e treinos ou, tratando-se de animais utilizados na caça, durante os actos venatórios dus als je een muilkorf gebruikt hoeft de riem niet maar anders wel.