Zondag 26 september zijn in Portugal de gemeentelijke verkiezingen. Nee, niet alleen raadsverkiezingen, er worden ook in iedere gemeente een nieuwe burgemeester en nieuwe wethouders gekozen en tevens de raden van de deelgemeenten en hun voorzitters, de juntas de freguesia. Vandaar dus gemeentelijke verkiezingen.
37 van de 308 Portugese gemeenten krijgen hoe dan ook een nieuwe burgemeester, want de burgemeesters in die gemeenten hebben het maximum van 3 mandaten bereikt. De vrouw of man die in de gemeente de meeste stemmen krijgt, wordt presidente da câmara municipal, burgemeester. Wat erachteraan komt, wordt vereador, dat heet in Nederland wethouder en in België schepen. De gemeenteraad wordt apart gekozen en de raden van de deelgemeenten ook. Wie bij de deelraadsverkiezingen de meeste stemmen krijgt, is automatisch voorzitter, dus de nieuwe presidente da junta de freguesia. Op 26 september breng je als Portugees resident dus drie stemmen uit. Democratie in zijn misschien wel meest zuivere vorm. Buitenlandse residenten in Portugal mogen ook stemmen mits ze zich hebben ingeschreven in het kiesregister.
In 2019 verscheen op Portugal Portal een artikel over het Portugese politieke landschap dat nog steeds relevant is, want parlement en regering zijn nog ongewijzigd.
Hier vind je dit artikel: Portugese Politiek 2019 (voor beginners).
Marc zegt
Dank Cees voor de verduidelijking inzake verkiezingen, wij zijn resident sinds 2020 en volgen graag jouw intelligente informatie, dankjewel
Hubert Braem zegt
Zoals we van Cees gewend zijn, weer een helder stukje nuttige informatie. Bedankt!
Ellen zegt
Dank Cees!
Nico Boeijink zegt
Wij hebben ons bijtijds ingeschreven en nu horen we zojuist van de buren dat we een certificaat hadden moeten krijgen om te mogen stemmen, is dat juist?
Jurgen zegt
De afgelopen weken voor de eerste keer in Sever do Vouga verkiezingen meegemaakt en dat was toch wat meer spektakel dan in Nederland. Regelmatig zie je in het dorp auto’s rondrijden die vanuit speakers harde muziek en nauwelijks verstaanbare klanken produceren. Alleen door stickers en vlaggen herken je dan de partij. De kleine en grote affiches die overal verschijnen zijn een waar palet van foto’s om alle kandidaten voor de diverse functies te promoten. Ook nog een verkiezingsbijeenkomst meegemaakt waar, na meeslepende en enthousiaste toespraken, broodjes en bier het gebeuren completeren.
Over de verschillen tussen de partijen ben ik eigenlijk nog niet veel wijzer geworden. Dit is mogelijk iets voor de komende jaren, misschien kan ik dan zelf ook mijn stem gaan uitbrengen.
Dank overigens Cees voor je leuke artikel.