Kun je nou in januari wel of niet naar het strand? Heb je in juli nu wel of niet airconditioning nodig? Het antwoord op die vragen en nog veel meer hieronder in een maandelijkse karakterisering van een van Europa’s meest populaire bestemmingen, de Algarve.
Januari
Na de drukke feestweek van eind december keert in januari de rust in de Algarve weder. Overwinteraars kiezen er vaak voor om juist in januari aan te komen. De dagen beginnen alweer voorzichtig te lengen en het weer is ideaal voor lange strandwandelingen. En tijdens die strandwandelingen zul je zien dat er ook altijd wat mensen gewoon lekker in badgoed liggen te zonnen. De dagen zijn in de winter in de Algarve sowieso langer dan in Nederland, je hebt ruim twee uur meer daglicht. Restaurants doen vaak prachtige winteraanbiedingen dus waarom zou je thuis lunchen als dat ook aan het strand kan voor een prikkie? Januari is met afstand de rustigste maand van het jaar, maar is zeker aangenaam. Temperaturen bereiken regelmatig de 18 graden en de zon is altijd krachtiger dan in Noord-Europa. Het aantal zonne-uren in januari is maar liefst 174, dat is het dubbele van Bordeaux en het viervoudige van Amsterdam.
Februari
Als het al koud wordt in de Algarve, dan is het ’s nachts in januari en februari. Ieder jaar haalt de nachttemperatuur wel op enkele dagen bijna de nul. Niet aan de kust natuurlijk, vooral een stuk ervandaan. Heldere februarinachten brengen gelukkig ook met zich mee dat overdag de temperaturen snel kunnen oplopen tot soms 20 graden. De zon staat immers al een stuk hoger aan de hemel, door die zon voelt het altijd veel warmer aan dan in Nederland. Februari is daarom vaak een maand van veel buiten lunchen en mooie wandelingen, en ’s avonds de open haard of de verwarming met de airco aan.
Maart
Maart is in alles een tussenmaand. Het toerisme komt al op gang maar is natuurlijk nog ver verwijderd van wat we ’s zomers gewend zijn. Overwinteraars zijn er nog steeds volop want in Noord-Europa is het immers nog flink koud. De zon neemt in kracht verder toe, maar het zeewater is nog verre van warm. Zonder zon kunnen de dagen nog best fris zijn. Op een typische maartdag plenst het een paar uur in de ochtend en breekt de zon nog voor de lunch door. Temperaturen halen overdag soms wel de 22 graden en op heldere dagen kan het ’s nachts nog wel dalen tot een graad of 8.
April
Pasen is als familiefeest bijna net zo belangrijk als Kerstmis, en heeft als bijzonderheid dat het toerismetechnisch gesproken veel interessanter is. Het duurt immers drie dagen (Goede Vrijdag is een echte feestdag) terwijl Kerst in anderhalve dag voorbij is. En het valt in een tijd dat de lente dik begonnen is en de dagen al flink opgerekt zijn. Pasen is de echte start van het vakantieseizoen (waar carnaval een beetje een valse start is). Officieel is het badderseizoen nog niet begonnen maar in april zijn er zijn zat mensen op het strand, aan het wandelen en zonnebaden. Het aantal gebruikelijke regendagen is in april nog maar 6. En dat wil niet zeggen dat het de hele dag regent, dat wil alleen maar zeggen dat er zes dagen zijn met wat regen.
Mei
Mei in de Algarve is naar Nederlandse maatstaven een prima zomermaand. Maximumtemperaturen variëren van 20 tot soms wel 28 graden en minima komen niet beneden de 10. Het kan eens regenen maar dan zit je in je korte broek op een terras ernaar te kijken totdat het voorbij waait. Het zomerseizoen is nu volledig begonnen, er zijn veel toeristen en naar de mening van de commercie ook de betere: veel mensen met tijd en geld. Wat ze besparen aan de reis en accommodatie geven ze uit in de restaurants waarschijnlijk.
Juni
De dagen zijn in juni op z’n langst en de temperaturen stijgen snel. De zon staat hoog aan de hemel, er zijn maar liefst 12 zonne-uren per dag op een totaal van ruim 14 uur daglicht. Van regen is geen sprake meer. Het is gezellig druk want de maand is net zo lekker als de hoogseizoenmaanden en een stuk goedkoper.
Juli
Juli is warm en druk. De Portugese hitte is gelukkig droog, door de heel lage luchtvochtigheid is 37 graden in de Algarve comfortabeler dan 30 graden in Nederland. Als er perioden van een aantal heel hete dagen achter elkaar zijn (35 en hoger) dan is het meestal in juli. Toch is een airco niet altijd nodig, als je je dagritme inricht op het hitteverloop en in het begin van de middag de koelte of een zwembad opzoekt dan heb je zonder airco ook een heerlijke dag. De maand juli heeft gemiddeld nul regendagen en het regent in juli gemiddeld 1 mm in de gehele maand. Dat beetje regen verdampt voordat het de grond raakt. Gelukkig hebben we in de Algarve enorme waterreservoirs in de bergen, achter grote stuwdammen die ook nog eens een flinke stoot ecologische (waterkracht)energie leveren. Portugal staat aan de Europese top qua ecologisch energieverbruik, 54% van het verbruik is duurzame energie.
Augustus
De traditionele vakantietopmaand brengt heel veel Portugezen met de auto naar de Algarve. Er zijn veel festivals en evenementen met een Portugees karakter, erg leuk voor diegenen die houden van een lokale tint. De typische Portugese vakantiedagindeling is: vroeg naar het strand, tegen de middag uitgebreid gaan lunchen, daarna een “sesta” (middagdutje), dan tegen vieren weer terug naar het strand en daar blijven totdat de zon ondergaat. De restaurants en supermarkten zijn immers toch tot middernacht open.
September
Qua weer is september misschien wel de lekkerste maand van het jaar. De zon heeft wat kracht verloren, met als voordeel dat je niet zo erg verbrandt als je een paar dagen achter elkaar ligt te bakken. En de lucht en het water zijn onverminderd warm. De grote toerismegolf is voorbij en alles staat minder onder hoogspanning. De lokale commercie draait topdagen. Avonden zijn vaak zwoel. Van mij mag het iedere dag september zijn.
Oktober
Er is altijd wel wat regen in oktober maar er zijn ook altijd veel heerlijke dagen. Natuurlijk wordt het sneller donker en voor de avonden neem je voor de zekerheid een truitje mee. Maar de verwarming hoeft nog lang niet aan. Zwemmen gaat overdag prima, de zon is nog sterk genoeg. Het toerisme beleeft vaak nog even een opleving want er zijn her en der schoolvakanties in oktober. En de eerste overwinteraars beginnen ook al het land binnen te rijden, op de vlucht voor grijs en kou.
November
November staat te boek als wintermaand maar is dat zeker niet. Soms zijn nachten koud tot wel 10 graden maar overdag is het vaak heerlijk. Al staat de zon wel laag aan de hemel want de kortste dag komt dichtbij. Buiten dineren gebeurt steeds minder, buiten lunchen zeker wel! En zonnen gaat ook prima, maar het zwembad begint fris te worden. Er is natuurlijk altijd wel een periode met regenachtige dagen, daardoor is november voor de “weektoerist” niet zo geschikt. Maar wie de hele maand november in de Algarve is, zal een heerlijke tijd hebben.
December
December is een echte feestmaand. Overal verschijnt kleurige straatverlichting en ieder dorp wenst je groots “Boas Festas” toe. De dagen worden korter maar niet zo kort als in Nederland, het is altijd twee volle uren langer licht. Geen lange donkere dagen voor Kerst dus, dat scheelt behoorlijk in het geluksgevoel. Het belangrijkste kerstmoment is kerstavond, op 24 december gaan winkels vroeg dicht en overheidsdiensten vaak niet eens open. Familie kruipt bij elkaar, er wordt veel gegeten en cadeaus worden uitgedeeld (Sinterklaas kennen we hier immers niet).
In december liggen de winkels vol leuke aanbiedingen en de shoppingcenters organiseren allerlei activiteiten om mensen te trekken. Waar Kerst vooral een familiefeest is, wordt oud en nieuw vooral in de cafés gevierd. Vuurwerk wordt alleen gecontroleerd door de gemeenten afgestoken dus geen onveilige toestanden. En in de laatste week van het jaar wordt erg veel georganiseerd. December is een gezellige maand! Gelukkig staat de serene rust van januari voor de deur ;-).
Faro
Veel weermetingen en weersvoorspellingen zijn gebaseerd op Faro, de districtshoofdstad van de Algarve. Bedenk echter dat Faro op een uitstulping van de kust in een uitloper van de Atlantische Oceaan ligt. Het weer in Faro is dus eigenlijk niet maatgevend voor de rest van de Algarve. Buiten Faro is het overdag vaak wat warmer, droger en zonniger, en in de avond vaak wat frisser.
En de rest van Portugal?
De Algarve heeft door zijn zuidelijke ligging achter een bergketen een miniklimaat. In de rest van het land is het weer relatief minder goed en vaak onbestendiger dan in de Algarve. In het binnenland kan het koud worden in de winter en verzengend heet in de zomer. Sneeuw in Guarda is redelijk normaal. Langs de kust van Noord-Portugal kan de wind venijnig koud zijn, ook in het voorjaar en najaar. In Lissabon regent het net zoveel als in Amsterdam (met veel minder regendagen, dat wel). Maar dat alles maakt het zeker niet minder interessant om te bezoeken. Absoluut doen!
Naomi zegt
Leuk, positief stuk. Bedankt.
Ad H. zegt
Mooi geschreven en informatief. Geeft een goed beeld van alle maanden.
Jan Blanckaert zegt
Ik zou graag dergelijke maandoverzichten eens zien voor de wind in de Algarve in plaats van enkel maar de zon, temperatuur en de regen te bespreken. Welke zijn de maanden met veel wind en minder wind? Welke windrichtingen domineren wanneer?
Cees Groenewegen zegt
Zoals je misschien zelf ook al hebt ontdekt, is historische informatie over wind niet zo gemakkelijk te vinden, zelfs op de website van het Portugese weerinstituut kan ik het niet ontdekken. Naar mijn ervaring waait het in de Algarve minder dan in Nederland en is er zeker minder sprake van stormen. Direct aan de kust waait het natuurlijk vaak wat meer, zeker in de buurt van Sagres en Aljezur, waar de golfsurfers ook op afkomen.
Maja Kersten zegt
Jan, ik heb misschien wel iets voor je. Het is een site die bedoeld is voor surfers, maar ik gebruik hem om te zien of de golven niet te hoog zijn als ik wil gaan zwemmen. windfinder
Junte Schwartz zegt
Fijn stuk om te lezen, Cees; reden om ook de Algarve eindelijk eens binnen te dringen, tot op heden mij belemmerend door het beeld van horden soortgenoten vergezeld van niet altijd aangename bijverschijnselen (lawaai, stank, opdringerigheid, enz.).
Overigens nog een vraag: is in de Algarve qua weersomstandigheden iets merkbaar van de wereldomvattende klimaatverandering? En zo ja, welke?
Cees Groenewegen zegt
Haha dat valt reuze mee hoor Junte, er is zoveel mooie natuur te genieten in de Algarve. Als je de toeristen niet wilt tegenkomen is dat geen enkel probleem. Mbt klimaatverandering: de geleerden zijn het er nog niet over eens of er wel sprake is van een klimaatverandering of dat we uit een mini-ijstijd aan het komen zijn. Ik wil mij dus niet branden aan een uitspraak daarover 🙂
Jean-Marie zegt
Jan Blanckaert, wij zijn jaaaaren naar Lagos geweest op vakantie, altijd in juli. Altijd kwam er vanaf een uur of 4 in de namiddag een wind opzetten, soms zelfs heel fors, waardoor het er ’s avonds, wanneer de zon weg is, meestal vrij fris wordt. Buiten eten kan, maar dan liefst beschut tegen de wind, een lange broek en truitje meenemen is aan te raden. Natuurlijk zijn er ook veel warme avonden. Het voordeel van die wind is dan weer dat je je kamer/huis goed kan laten afkoelen, waardoor airco niet nodig is. Nog dit, hoe verder je naar het westen trekt, hoe meer wind, hoe kouder het zeewater, en ook hoe meer (prachtige!!!) rotskusten. Hoe meer naar het oosten toe, richting Spanje dus, hoe warmer. Niettemin, eens je bent gevallen voor Portugal, dan ga je niet meer elders….
Jan Blanckaert zegt
Jaja, heb reeds mijn hart verloren aan Portugal. Bezit reeds sinds 2013 een huis in Fuseta(East Algarve) en ga nu 10 weken per jaar daar naartoe. Wil alleen het maandelijkse windpatroon beter begrijpen. Wat ik tot nog ervaar dat de wind in de periode april-juni iets sterker is dan de periode september-november.
De wind in East Algarve bevalt me tot nog toe heel erg. Een zeebries in de warmte is meestal erg aangenaam.
Ineke marsman zegt
Heel erg bedankt. Hier was ik tijden naar op zoek.
Cees van Eijk zegt
Zeer leuke en goede info. Heb 10 jaar doorgebracht in de Algarve en dit verhaal komt totaal overeen met mijn ervaring.
Goed geschreven Cees, chapeau.
Petra zegt
Goede informatie en op een fijne manier geschreven.
sander zegt
Tot nu toe heb ik 2 keer overwinterd in de Algarve met een tent en als ik dan in de avond na zonsondergang op mijn kampeerstoeltje zit met 2 broeken aan en een deken over mijn benen, moet ik wel glimlachen als ik denk aan de mensen die klagen dat de kachel aan moet in de camper omdat het ’s avonds zo fris is.
Half januari ga ik weer, ik vond eind december te extreem, de ene week sta je alleen op een verlaten camping en 5 dagen later is er geen plek meer vrij vanwege de jaarwisseling.
Dan wil men zelf ook nog wel een week of 3 op vakantie gaan, of restaurants sluiten en ik hoef dan ’s avonds niet meer in de kou en in het donker op zoek naar avondeten.
Bies van Ede zegt
Dat van die twee uren daglicht extra, hoe zit dat?
Cees Groenewegen zegt
Hoe dichter een land bij de evenaar ligt, hoe langer de dagen in de winterperiode zijn. Daardoor heeft de kortste dag in de Algarve 2 uur meer daglicht dan in Nederland.
(als een land precies op de evenaar ligt, zijn alle dagen even lang, het gehele jaar door)
Bies van Ede zegt
Maar in de Algarve gaat de zon om 16.00 onder in november. In Nederland is het dan dus 17.00 uur.
LIgt de winst in de ochtenduren als wij nog braaf slapen?
Cees Groenewegen zegt
Welnee joh, waar haal je dat vandaan? In November gaat de zon in de Algarve pas rond zessen onder: https://www.timeanddate.com/sun/portugal/faro
Katalina zegt
Hallo Cees
Wij gaan in januari voor het eerst naar de Algarve om te overwinteren met de caravan. Jouw info komt zeer goed van pas. Beginnen in het zuiden en naarmate de temperaturen stijgen afzakken naar midden en noorden. Zin in !