De Estrada Nacional EN2 van Chaves (km 0) naar Faro (km 738,5) is de langste weg van Portugal. Hij verbindt het uiterste noorden met het uiterste zuiden in een rechte lijn die min of meer door het midden van het land loopt. Hij is daarmee de ruggengraat van Portugal als het ware.
Het ontstaan van de EN2
Een van de grote projecten van de Estado Novo in 1945 was een nationaal wegenplan. De wegen werden Estradas Nacionais genoemd en kregen een N-nummer. De weg die het noorden van het land met het zuiden verbond, was met nummer 2 een van de belangrijkste.
De weg hoefde niet van begin tot eind te worden aangelegd. Eind 19e eeuw was er namelijk al een Estrada Real die grotendeels het traject van de huidige EN2 volgde. Deze Estrada Real was ontstaan door bestaande wegen, waaronder Romeinse hoofdwegen met elkaar te verbinden. In 1930 begon men de weg te asfalteren. In 1945 was hij klaar en kreeg de naam EN2. De weg doorkruist 11 van de 18 districten in Portugal. Een erg succesvolle verbinding werd de weg nooit.
Daar heeft men van geleerd en de huidige wegen verbinden, anders dan vroeger, grote steden met elkaar en met de hoofdstad zoals te zien is aan de trajecten van de IC1 en IP1.
Een nieuw bestaan
Eigenlijk was de EN2 al gereduceerd tot een reeks regionale of gemeentelijk wegen. Maar begin deze eeuw ontstond het plan om het binnenland van Portugal toeristisch te ontsluiten met behulp van deze weg. Voor de uitwerking hiervan verenigden 33 gemeenten zich in de Associação de Municípios da Rota da Estrada Nacional 2.
Het idee is dat deze weg uniek is in Europa en op wereldniveau te vergelijken met de Route 66 in de Verenigde Staten en de Rota 40 van Argentinië, uiteraard op veel kleinere schaal.
De weg gaat, zoals gezegd door 11 districten, 8 provincies en 35 gemeenten. Hij passeert vier bergketens, 11 rivieren en landschappen die behoorlijk van elkaar verschillen, van de wijngaarden van de Douro tot de hoogvlakten van de Alentejo en de stranden in het zuiden van het land.
Daardoor kun je via de EN2 het binnenland van Portugal op verschillende manieren beleven. Je kunt genieten van de natuur en de variatie in landschappen, maar je doorkruist ook verschillende wijngebieden. Dus kun je er een wijnreis van maken of een culinaire ontdekkingsreis langs verschillende streekkeukens. De dorpen en stadjes langs de route hebben weer historische interessante gebouwen of behoren tot het nationaal erfgoed.
De EN2 afleggen
Onlangs zond de RTP een documentaire uit over de voettocht die de schrijver Afonso Reis Cabral maakte over de EN2, ‘Leva-me Contigo’. Hij deed er 24 dagen over en verwerkte zijn ervaringen in een boek met dezelfde titel.
Een Poolse jongeman beloopt de EN2 deze zomer samen met zijn minihondje om geld in te zamelen voor een goed doel. Hij vertelt: ‘De mensen in Portugal laten je niet alleen, ze doen er alles aan om een overnachting voor je te regelen.’
Wielrenners leggen het parcours af als voorbereiding op sportieve prestaties in Tokio.
Deze en andere ervaringen zijn te lezen op de website van de EN2 (in verschillende talen).
De route heeft een nationale toerismeprijs gewonnen. Portugese en vooral Duitse media, berichten enthousiast over deze ‘Rota 66 portuguesa’.
Reisorganisaties die reizen langs de EN2 aanbieden, richten zich vooralsnog op de automobilist of de motorrijder. Maar de verwachting is fietsers en wandelaars al snel ook een belangrijke doelgroep zullen zijn.
Tot slot
De EN2 bestaat dit jaar 75 jaar en is volop in het nieuws. Een nieuwe toekomst voor een oude weg!
Olga zegt
hoi Maja,
weer een heel ander onderwerp, leuk.
Groeten, Olga