Francisco António Colaço do Rosário verdient zeker een plekje in de groep internationaal gerenommeerde vinologen. De documentaire ‘Terroir – De Alentejo, zijn druivensoorten en de man die de wijnen bedacht’ van Rietske van Raaij en António Menêzes laat zien dat de huidige superieure kwaliteit van de Alentejowijnen te danken is aan de extensieve kennis van deze Portugese wijngod, die in 2008 overleed.
Hij was medeoprichter van de Confraria dos Enófilos do Alentejo, Escanção-Mor van 1991 tot 2006 en Confrade de Honra (2000). Sinds hij een leerstoel bekleedde bij de Évora Agricultural Regents School (1962) heeft hij respect en bewondering afgedwongen. Op de afdeling Fytotechniek deed hij onderzoek dat heeft geleid tot een vernieuwing van de wijnbouw in de Alentejo.
Archeologie en geschiedenis bewijzen dat er al wijn werd gemaakt in de Alentejo voordat de Romeinen er voet aan wal zetten. Het huidige profiel van Alentejowijnen is begonnen sinds de coöperatieve wijnmakerijen in 1950, maar de wijnen zijn vooral door de invloed van Francisco António Colaço do Rosário, de peetvader van de wijn Pêra Manca, zo drinkbaar en populair geworden.
De documentaire
In de documentaire komen mensen aan het woord die met hem werkten of hem hebben leren kennen tijdens de diverse fasen van de wijnbouw in de Alentejo. De documentaire, die medegefinancierd werd door de Universiteit van Évora en een aantal nationale instanties uit de wijn-, culturele en toeristische sector, is gebaseerd op drie interviews met Colaço do Rosário uit 2004.
Hij vertelt over de geschiedenis van de wijnen en de oprichting van coöperatieve wijnmakerijen. Ook gaat het over PROVA (een wijnproject), waarin hij een aantal jaren een sleutelrol speelde en over zijn rol bij andere projecten, zoals van Esporão, Adega da Cartuxa/Fundação Eugénio de Almeida en Comenda Grande.
Wijnrevolutie
De documentaire is een visueel bewijs van Portugees wijnerfgoed. António Menêzes en Rietske van Raaij woonden een paar jaar op Pátio Matos Rosa in Mitra, leefden nauw samen met Colaço de Rosário en besloten zijn leven op video vast te leggen. Met deze documentaire hoopt António Menêzes dat Colaço do Rosário niet alleen herinnerd zal worden als wetenschapper door academici geïnteresseerd in wijnbouw, maar dat het duidelijk is voor een veel algemener publiek dat zonder de kennis en ervaring van deze man de Alentejo wijnen nooit zo gretig gedronken zouden worden als dat nu het geval is.
Het Herdade Experimental da Mitra vormt samen met het Colégio da Mitra en het Colégio do Bom Jesus de Valverde, de Mitra Pole (Universiteit van Évora). Dit is een reeks gebouwen met laboratoria, klaslokalen, kantoren, verschillende ondersteunende infrastructuren en huisvesting voor gastprofessoren en onderzoekers. Op het landgoed staan kurkeiken, steeneikenbossen en dennenbossen. Er is een moestuin, boomgaard, kreupelhout en er zijn weilanden en percelen met olijfgaarden. Het gebied heeft een aanzienlijke rijkdom aan flora en fauna en vormt een levend laboratorium dat van onschatbare waarde is voor zowel universitair onderwijs als wetenschappelijk onderzoek.
Els zegt
Leuk Lotte! Interessant artikel!
Jij kunt zo goed schrijven! Nu weer over de Portugese wijnen!
Dankjewel!
Jacob van der Sluis zegt
Heel interessant, obrigado.