Transparency International strijdt wereldwijd tegen corruptie door transparantie, integriteit en verantwoording te bevorderen. De organisatie onderzoekt corruptie, publiceert rapporten zoals de Corruption Perceptions Index en pleit voor hervormingen. Met meer dan 100 nationale afdelingen werkt ze samen met overheden, bedrijven en burgers om machtsmisbruik te bestrijden en rechtvaardigheid te bevorderen.

Corruptieperceptie-index 2024
Het meest recente rapport van Transparency International, de Corruption Perceptions Index 2024, werd gepubliceerd op 11 februari 2025.
De corruptieperceptie-index (CPI) rangschikt 180 landen en territoria op basis van de mate van corruptie in de publieke sector die door experts en zakenmensen wordt waargenomen. Het is gebaseerd op dertien onafhankelijke databronnen en gebruikt een schaal van nul tot 100, waarbij nul zeer corrupt is en 100 zeer schoon.
De index benadrukt het grote contrast tussen landen met sterke, onafhankelijke instellingen en vrije, eerlijke verkiezingen, en landen met repressieve autoritaire regimes. Volledige democratieën hebben een CPI-gemiddelde van 73, terwijl gebrekkige democratieën gemiddeld 47 zijn en niet-democratische regimes slechts 33. Dit benadrukt dat hoewel sommige niet-democratische landen misschien worden gezien als landen die bepaalde vormen van corruptie beheersen, het bredere beeld laat zien dat democratie en sterke instellingen cruciaal zijn voor het volledig en effectief bestrijden van corruptie.



De beste en de slechtst presterende spelers
Voor het zevende jaar op rij staat Denemarken bovenaan de ranglijst, met een score van 90. Finland en Singapore nemen de tweede en derde plaats in, met scores van respectievelijk 88 en 84. Ondertussen staan landen die te maken hebben met conflicten of met zeer beperkte vrijheden en zwakke democratische instellingen onderaan de index. Zuid-Soedan (8), Somalië (9) en Venezuela (10) nemen de laatste drie plekken in.
De algemene trend voor deze landen laat zien dat corruptie en een gebrek aan transparantie toenemen, ondanks inspanningen om dit tegen te gaan.
De resultaten voor Nederland, België en Portugal
Nederland staat op de 9e plaats met een score van 78. Dit is een daling van 1 punt ten opzichte van vorig jaar en de laagste score ooit voor Nederland. Sinds 2012 is er een dalende trend zichtbaar, van 84 naar 78 punten.

België: Staat op de 22e plaats met een score van 69. Dit is een daling van 4 punten ten opzichte van vorig jaar.

Portugal: Staat op de 43e plaats met een score van 57. Dit is een daling van 4 punten en 9 plaatsen in de ranglijst.

Rondom Portugal
Portugal heeft een vrij lage score, dus relatief meer corruptie, tot mijn verbazing overigens. Het land staat tussen vier landen, de meeste uit andere werelddelen.

Rechts de positie in de rangorde van de onderzochte landen. Bron transparency.org

Corruptie en de klimaatcrisis
De klimaatcrisis is een van de meest urgente uitdagingen van onze tijd, aangestuurd door een web van onderling verbonden factoren. Daaronder ligt een cruciaal maar vaak over het hoofd gezien probleem: corruptie, dat klimaatactie ondermijnt door middelen verkeerd te verdelen, schadelijke praktijken mogelijk te maken en vooruitgang te onderdrukken. De CPI laat zien dat corruptie een wereldwijd probleem is, dat elk land treft en inspanningen om klimaatverandering op de juiste manier aan te pakken, belemmert.
Corruptie draagt op verschillende manieren bij aan de klimaatcrisis. Een daarvan is verduistering en misbruik van klimaatfondsen. Corruptie bedreigt de financiering die is toegewezen om de effecten van de opwarming van de aarde te verzachten en zich daaraan aan te passen. Hoewel het bedrag dat momenteel wordt geïnvesteerd in maatregelen voor verzachting en aanpassing slechts een fractie is van wat de Verenigde Naties (VN) schat dat nodig is om deze uitdaging het hoofd te bieden, kan corruptie – geholpen door een gebrek aan transparantie – de effectiviteit van deze fondsen ondermijnen door ze af te leiden van het beoogde doel.

Heel vaak hebben landen die dit geld het hardst nodig hebben ook moeite om corruptie te controleren. Voorbeelden hiervan zijn India (38), Colombia (39) en Egypte (30). Door transparantie en anti-corruptiebepalingen te integreren in de beheerskaders voor dergelijke fondsen, kunnen belanghebbenden helpen hun impact te maximaliseren.
Het is van groot belang dat er dringend actie wordt ondernomen om corruptie uit te roeien, zodat zinvolle klimaatactie niet wordt ondermijnd door ongeoorloofde beïnvloeding, diefstal en misbruik van fondsen. Overheden en multilaterale organisaties moeten anti-corruptiemaatregelen integreren in klimaatinspanningen om klimaatfinanciering veilig te stellen en het vertrouwen in klimaatinitiatieven te herstellen. Dit zal de veerkracht en impact van klimaatactie versterken.
Geef een reactie