Allereerst: maak je geen zorgen! De “corona”-situatie in Portugal is in vergelijking met Nederland en België goed. Zie het grafiekje hieronder (cijfers per 1 miljoen inwoners, dus je mag rechtstreeks vergelijken).
Je bent dus in Portugal en zeker in de Algarve waarschijnlijk beter af dan thuis. En gezien alle corona-ervaringen sinds maart 2020 zal dat ook wel zo blijven. Al vanaf het allereerste begin was Portugal snel met het nemen van duidelijke maatregelen. Daardoor zijn de Portugese cijfers altijd beter geweest dan die van veel andere Europese landen. Daarbij helpt dat er in Portugal veel wordt getest. Cumulatief is een kwart van de Portugese bevolking inmiddels getest, net zoals in België en in Groot-Brittannië. In Nederland is dat de helft minder.
Toch overwinteren?
Een recent onderzoekje onder Nederlandstalige overwinteraars in de Algarve wees uit dat overwinteren in de coronatijd eerder toe- dan afneemt. Een kwart van de overwinteraars is zelfs van plan langer te overwinteren als gevolg van corona. Gezien de grafiek hierboven is dat volstrekt begrijpelijk. Een ander argument is dat het gevoel bestaat dat Portugezen de coronamaatregelen serieuzer nemen. Overwinteraars voelen zich daardoor veiliger in Portugal. En de schone lucht en lage bevolkingsdichtheid spelen natuurlijk ook een belangrijke rol.
Invloed zomertoerisme
Het zomertoerisme heeft geen invloed gehad op de coronacijfers van de Algarve. Op vakantie zitten mensen van nature nu eenmaal in één enkele bubbel. Thuis meng je vrijwel iedere dag de werkbubbel met de gezinsbubbel en daarna de vrijetijdsbubbel. Iedere dag weer en dat met 4 of 5 personen per gezin. Gaat het gezin twee weken op vakantie, dan pauzeert dat menggedrag. En er komt misschien een keer een jeepsafari voor terug, maar zelfs dat doe je dan met het hele gezin. Vakantie blijkt dus een uiterst effectieve manier van social distancing.
De reis
Waar je als overwinteraar natuurlijk wel even rekening mee moet houden is de reis. Vliegen is geen enkel probleem. Op de vliegvelden is alles perfect georganiseerd en vliegtuigen zijn door de goede luchtverversing een heel coronaveilig transportmiddel. Met de auto moet je even goed je tussenstops plannen. Vermijd grote steden als Parijs en Madrid want daar liggen coronarestricties het meest voor de hand. Maar dat deden de meesten toch al. Landelijke hotelletjes zijn er in Frankrijk en Spanje zat.
Maak je over de terugreis overigens geen zorgen. De praktijk van afgelopen voorjaar wees uit dat wanneer je als Nederlanders of Belg op weg naar huis bent, je zonder problemen iedere mogelijk gesloten grens doorkomt. Het ligt ook niet in de verwachting dat er nog grenzen gesloten gaan worden. Zelfs al komt er een tweede golf, landen zijn nu veel beter voorbereid.
Gezondheidskaart
Ook als je een reisverzekering hebt, is het toch handig om je Europese Gezondheidskaart (EHIC) mee te nemen op vakantie. Daarmee word je door het Portugese Nationale Gezondheidssysteem geholpen alsof je een Portugese ingezetene bent. Die kaart kun je aanvragen bij je Nederlandse zorgverzekeraar. Er zijn zorgverzekeraars die ‘m vanzelf al toesturen, of zelfs afdrukken op de achterkant van hun zorgpas.
Afstand houden en handen wassen
In Portugal wordt aangeraden overal twee meter afstand te houden van niet-huisgenoten, dat is dus een half metertje meer dan je waarschijnlijk gewend bent. In de praktijk zul je dat verschil niet merken, hoogstens misschien in de restaurants waar de afstand tussen de tafels nog iets groter is. En natuurlijk moet je ook in Portugal zo vaak als mogelijk je handen wassen …
Mondkapjes / maskers
Wat Nederlanders en Vlamingen mondkapjes noemen, heet in Portugal máscara (enkelvoud) of máscaras (meervoud). Ze zijn verplicht in winkels, in het openbaar vervoer, in restaurants, eigenlijk overal waar je binnen bent met andere mensen (die niet tot jouw huishouden behoren). Buiten hoeft het maskertje dus niet op (al kan het wel gebeuren dat bijvoorbeeld een winkelcentrum het verplicht ook in haar openluchtgedeeltes). Je mag eigengemaakte maskers gebruiken, je kunt ook maskers kopen in de supermarkt of apotheek. Het is verstandig om al een aantal maskers mee te brengen van thuis, want ook onderweg zul je ze nodig hebben.
Gezichtsschermen
Je zult in Portugal ook “viseiras” tegenkomen, doorzichtige gezichtsschermen die met een band aan het voorhoofd vastzitten. Winkelpersoneel gebruikt dat veel, ook particulieren mogen het gebruiken. Formeel hoef je dan geen mondmaskertje meer te dragen maar medici raden dat toch aan omdat het gezichtsscherm minder effectief is.
Gel
Handgels kom je overal tegen, dispensers met een vloeistof of gel met 70% alcohol. Deze werken heel goed ter ontsmetting. Je kunt die gel ook in de supermarkt of apotheek kopen in kleine flesjes, zodat je hem zelf bij je hebt. Breng je flesjes het mee van thuis, bedenk dan dat ze (voor zover mij bekend) in je handbagage in het vliegtuig maximaal 100 milliliter groot mogen zijn.
Vliegveld
Bij aankomst wordt op Faro Airport een temperatuurcontrole gedaan, deze gebeurt op afstand dus je merkt daar weinig of niets van. Overal in het luchthavengebouw moet je je maskertje ophouden. Toiletten zijn gewoon open en op diverse plaatsen zijn er handsanitizers met gel.
Taxi, transfers en openbaar vervoer
In een taxi en ook in een privétransfer mag de voorstoel naast de bestuurder niet worden gebruikt. Van de resterende plaatsen mag maximaal 2/3 worden gebruikt. In de praktijk betekent dit dat het maximum aantal gasten in een gewone taxi twee is. In een busje meer. En natuurlijk: maskertje/mondkapje op. Ook in het openbaar vervoer geldt: altijd maskertje op.
Auto
In je auto en in je huurauto mag je gewoon met leden van je gezin zitten zoals je dat thuis ook zou doen. En je hoeft geen maskertje te dragen.
Supermarkt
Een mondmaskertje/mondkapje is verplicht in de supermarkt. Je mag met meerdere gezinsleden inkopen gaan doen, maar je moet wel 2 meter afstand van anderen houden. Er wordt toezicht gehouden op het aantal personen in de supermarkt. Wil je de supermarkt op z’n rustigst aantreffen, ga dan vroeg bij openingstijd (vaak al om 8 uur) of juist heel laat net voor sluitingstijd (vaak tot 22 uur, de hípermercados soms nog later). Maar in de winterperiode zijn de supermarkten natuurlijk zelden of nooit erg druk.
Bij het buurtsupertje komt het voor dat je buiten moet wachten tot de vorige klant klaar is. Sommige grotere supermarkten hebben stoplichten geplaatst om de drukte te regelen. Dat wijst zich vanzelf. Vrijwel altijd bestaat de mogelijkheid tot het desinfecteren van je handen met gel.
Restaurants, cafés en terrasjes
Tafels moeten op 2 meter afstand staan, tenzij er een barrière tussen is gemaakt. Je mag gewoon met je huisgenoten aan tafel zitten. Als je zit hoef je geen mondmaskertje op, maar als je rondloopt (naar de tafel of naar het toilet) wel. Buiten op het terras hoeft dat niet. Het personeel moet uitgebreide hygiënemaatregelen naleven. Een gedrukte menukaart bijvoorbeeld moet na ieder gebruik worden gedesinfecteerd of vernietigd. Het kan dus gebeuren dat je geen gedrukte menukaart krijgt maar moet kiezen van een wandbord. Terrassen zijn ideaal, er wordt aanbevolen zoveel mogelijk buiten te eten en te drinken als je “op restaurant” gaat. Daar is de luchtverversing immers beter.
Alcohol
Sinds 15 september 2020 mag na 20 uur geen alcohol meer worden verkocht, niet in cafés en niet in de supermarkt. De enige uitzondering is in een restaurant bij de maaltijd, dan mag het tot maximaal 23 uur. Alcohol drinken in het openbaar is ook verboden. Deze maatregelen zijn gericht op het in toom houden van de jongeren en studenten, om zo de coronaverspreiding te beteugelen. Het is nog niet bekend hoe lang dit blijft gelden.
Strand
Op het strand mag je geen spelletjes als voetbal, badminton of frisbeeën en dergelijke doen. Geen gegooi of getrap of dingen wegslaan. Ook niet in het water en ook niet met de hond (die moet sowieso altijd zijn aangelijnd). Je moet op het strand ook netjes afstand houden, maar dat lukt in de winter natuurlijk wel.
Toch gesloten?
Je kunt deze winter best voor een gesloten deur van een restaurant of winkel komen te staan. Door de restricties qua afstand tussen mensen en tafels is het voor sommige gelegenheden gewoon niet rendabel om open te gaan. Maar veel zaken zullen deze winter gewoon open zijn, juist omdat ze wat willen compenseren voor een erg matig zomerseizoen.
Naleven
Een belangrijke reden dat Portugal het in de coronastatistieken zo goed doet, is dat de burgers de regels goed naleven. In algemene zin zijn Portugezen behoorlijk gezagsgetrouw. Als je hier te gast bent, houd je dus aan de regels. Coronaboetes bestaan ook in Portugal maar worden niet veel uitgedeeld. Omdat die boetes voor ondernemers torenhoog zijn, leven zeker zij ook de regels goed na.
Ziek?
Denk je dat je coronasymptomen hebt? Wil je zekerheid? Via het nationale gezondheidsnummer kun je snel en in principe gratis (vergeet je EHIC kaart niet) een coronatest regelen: +351 808 24 24 24. Ze spreken er Portugees en Engels (toets 9).
Ben je in de Algarve en regel je het liever in het Nederlands? Neem dan contact op met dokter Heino Folmer van het Orange Medical Centre (Nederlandssprekend) in Albufeira, telefoon (+351) 289 508 055. Hij zal de test voor je regelen en je verder helpen (je krijgt een keurige factuur voor je reisverzekering).
In Portugal kan iedere burger die dat wil gratis een coronatest doen en dat is al zo sinds het allereerste begin. En er is altijd voldoende testcapaciteit geweest. Dit is de basis van de succesvolle corona-aanpak in Portugal.
Nog meer lezen over het overwinteren in Portugal?
Dit artikel geeft de stand van zaken weer per 26 september 2020. Ik heb het naar beste eer en geweten gemaakt, maar ik kan helaas geen verantwoordelijkheid accepteren voor eventuele omissies, fouten of wijzigingen.
Copyright: Cees Groenewegen/www.winterinalgarve.com. Niets hiervan mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door printouts, kopieën, of op welke andere manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.
Ellen zegt
Wat een fijn duidelijk en nuttig overzicht! Daar kunnen ze in Nederland nog een puntje aan zuigen 😉
Piet Slager zegt
Beste Cees, We zijn bezig om ons voor te bereiden op onze overwintering in Albufeira. Nog 3 weken, we kijken er naar uit. Dank voor alle publicaties, geeft een geweldig positief gevoel over “jouw” heerlijke land. Voor ons is Portugal ons tweede thuis.
Franciscus Godts zegt
Uitstekend artikel! Hopelijk komen er later updates in geval van wijzigingen en wat aanvullende Belgische referenties.
Cees Groenewegen zegt
Als je op de hoogte wilt blijven van de actuele stand van zaken, kun je je op Facebook aanmelden bij de groep “Overwinteren In Portugal”. Daar komen niet alleen dit soort praktische zaken naar voren maar delen mensen ook ervaringen.
Jacomina Roeleveld zegt
De bewering over gezichtsschermen klopt niet helemaal
want het is sinds mei 2020 bij Portugese wet toegestaan een masker ÓF een vizier te gebruiken wanneer men binnengaat in openbare plaatsen of gebruik maakt van openbaar vervoer
Zie: Resolução do Conselho de Ministros n.º 70-A/2020
Artikel 6
Gezichtsschermen
Je zult in Portugal ook “visors” tegenkomen, doorzichtige gezichtsschermen die met een band aan het voorhoofd vastzitten. Winkelpersoneel gebruikt dat veel. Ook particulieren mogen ze gebruiken, maar formeel moet je dan ook nog mondafdekking gebruiken.
Cees Groenewegen zegt
Artikel 6 gaat over particuliere vervoermiddelen met meer dan 5 zitplaatsen. Dus niet het OV.
Jacomina Roeleveld zegt
De bewering over gezichtsschermen klopt niet helemaal
want het is sinds mei 2020 bij Portugese wet toegestaan een masker ÓF een vizier te gebruiken wanneer men binnengaat in openbare plaatsen of gebruik maakt van openbaar vervoer
Zie:
Gezichtsschermen
Ja Cees, dat klopt maar in de gehéle wet, sinds mei 2020, wordt op verschillende plaatsen gesproken over óf een mondmasker óf een vizier. Vóór mei was het inderdaad dubbelop. Ik heb in mei ook gelezen dat het te maken had met deurwaarders die anders hun werk niet kunnen doen?
Jacomina Roeleveld zegt
Hier het volledige wetsbesluit van 1 mei 2020
Cees Groenewegen zegt
Ik heb de tekst aangepast zodat nu de wettelijke situatie wordt weergegeven. Dank je voor je opmerking! Houd er graag wel rekening mee dat medici zeggen dat een gezichtsscherm niet zo effectief is als een maskertje. Zie hier: Máscaras ou viseiras? Especialistas dizem que as máscaras devem ser a opção
Cees Groenewegen zegt
OK maar als jij schrijft dat ik het in artikel 6 moet zoeken dan lees ik artikel 6. Die hele wettekst heeft 58 pagina´s 😉
Jacomina Roeleveld zegt
Jah.. daar staat het ook hé, maar de link hierboven is de wetswijziging van 1 mei en heeft maar 9 pagina’s en als personeel alleen een vizier mag dragen, zoals je schreef, dan klanten/bezoekers toch ook?
Veel ouderen, mensen met een medische noodzaak en deurwaarders, zijn meer gebaat bij een vizier, niet alleen beschermt het ook de ogen maar het geeft ook een vrijere uitademing en meer frisse lucht. En je kunt je gezicht nog eens laten zien. 😷 Viziers zijn goed her te gebruiken en o.a voor €2,50 te koop bij de Aldi en duurder bij de farmácias. Zelf gebruik ik een masker voor flitsbezoeken maar voor langer verblijf een vizier, in de super in de taxi enz. Erg jammer dat de verwarring heerst doordat het in aanvang gecombineerd moest worden met een masker want gezond is het dragen van allebei tegelijkertijd zeker niet.
Rob zegt
Bedankt Cees voor het uitgebreide artikel. Let wel: de getallen per land in cases als ook in aantal doden zijn niet vergelijkbaar. Het zijn appels en peren. Zo zijn zowel Portugal en Nederland zo’n 6000 doden “meer” dan normaal niet verklaard door tests….. ( in de periode maart- augustus). Ieder land rommelt bewust of onbewust met de getallen……
Annuska Fontein zegt
Hallo Cees,
Ook wij bereiden ons volgende overwinterverblijf voor, dank voor de info!
Portugal, en zeker de Algarve vinden we veiliger als Nederland, hebben het verschil ervaren met ons laatste verblijf in Portugal, hier in Nederland begint men nu langzaam mondkapjes, in de supermarkten te dragen (niet verplicht), waren we in Portugal al lang aan gewend!
Marina en Frans zegt
Beste Cees en andere lezers,
Wij willen in februari en maart in de Algarve verblijven.
Reizen per vliegtuig.
Wat gebeurt er als Portugal straks besluit om geen Nederlanders meer toe te laten vanwege de rode coronakleur?
Cees Groenewegen zegt
Dat is in april niet gebeurd dus het ligt ook nu niet in de lijn der verwachting. Bovendien zijn er op het vliegveld temperatuurcontroles. Verder is iedereen nu veel beter voorbereid, ook de vliegmaatschappijen. Zeg nooit nooit, maar de verwachting is dat er geen nationaliteiten van binnen de EU zullen worden geweigerd.
ZenaIsis zegt
Zeer nuttig artikel. Is er – naast het nationale gezondheidsnummer – ook informatie beschikbaar voor medische hulp in de regio Groot-Lissabon en/of het noorden van Portugal, zoals de Nederlandssprekende arts in de Algarve?
Cees Groenewegen zegt
Dat weet ik niet, neem eens contact op met de Nederlandse vereniging in Lissabon: https://www.nvlissabon.com/ . Zij kunnen je wellicht verder helpen.
Marina en Frans zegt
Heeft iemand interessante ervaringen bij het huren van een auto in de Algarve gedurende de maanden feb + mrt?
Cees Groenewegen zegt
Dit soort vragen kun je het beste stellen in de Facebook-groep Overwinteren in Portugal, die functioneert als een forum voor al dit soort praktische zaken: https://www.facebook.com/groups/372182536629295/?ref=group_header
Nico Rost Onnes zegt
Wij overwinteren al vele jaren in de Algarve, maar dat de hond aangelijnd dient te worden op het strand (in het winterseizoen) is o.i. niet juist. Wij wandelen elke dag over de stranden en alle honden lopen los.
Cees Groenewegen zegt
Helaas Nico, je hond moet echt aangelijnd zijn. De controles zijn in het laagseizoen zeer beperkt, daarom kom je ermee weg. Maar als je hond een ongelukje veroorzaakt dan ben je wel de pineut, loop je het risico op strafvervolging en zal je verzekering ook niet betalen. Mocht je me niet op mijn woord geloven, vraag het gerust even na bij de politie/GNR. Ik raad dat je zelfs aan, om alle twijfel weg te nemen. Het is net als met een biertje teveel op een auto besturen. Als je niet wordt gecontroleerd dan gaat er niets mis. Maar daarmee is het nog niet legaal….