Mette en Pieter lieten een zeker bestaan in Nederland achter en gingen bier brouwen in Portugal. Je leeft immers maar één keer.
Vliegende start
Ineens was daar het onverwachte beslismoment. Een huis dat te mooi was om waar te zijn, idyllisch, met een riviertje en een sinaasappelboomgaard, een zwijmelhuis. Maar wel gelijk de knoop doorhakken want er waren meer gegadigden. Gelukkig startte het denkproces over emigreren al jaren geleden en dus twijfelden Mette en Pieter geen moment. Baan werd opgezegd, huis verkocht, spullen naar de kringloopwinkel, en hoppa naar de andere kant van Europa. Het zachte zuiden van Portugal kreeg de voorkeur boven bijvoorbeeld Amerika vanwege zijn politieke stabiliteit en natuurlijk het klimaat. En craftbier was in Portugal nog maar net in opkomst. Mooi, want Mette en Pieter waren nog veel te jong om op hun lauweren te rusten en dus werden ze van hobbybrouwers ineens professionele brouwers. Beasty Beers zag het levenslicht en nog voordat Mette en Pieter hun sinaasappelen konden oogsten verzonden ze al bier door heel Portugal.
Geen Ik-Vertrek-achtige verhalen waar we van kunnen smullen? Nee, zegt Mette. ‘Natuurlijk liep niet alles zoals we hadden gedacht, maar dat is zelden zo in het leven. En sommige dingen pakten beter uit. Door het vinden van dit huis stonden we ineens voor het blok maar daardoor zat er wel gelijk schot in de zaak. Anders had het veel langer geduurd voordat Beasty Beers op de markt was. Al het regelwerk rondom het opstarten van Beasty Beers, het is een voedselproduct en dan gelden er strenge regels, viel ook best mee.’
Craftbier en speciaalbier
is niet hetzelfde. Alle craftbieren zijn speciaalbieren maar niet alle speciaalbieren zijn craftbieren. Om de titel craftbier te voeren mag je alleen de allerbeste ingrediënten gebruiken, moet je een zelfstandige brouwer zijn, en mag je brouwvolume ook niet groot zijn.
Bier brouwen in een wijnland?
Ja natuurlijk, onderschat het belang van de Portugese biermarkt niet! Het is niet voor niets dat de twee grote Portugese biermerken alles sponsoren wat los en vast zit. Daardoor zijn de marketingkosten die begrepen zijn in de prijs van een ‘imperial’ in je buurtcafé enorm. Craftbieren stoppen nauwelijks geld in marketing, ze geven het liever uit aan topkwaliteit-ingrediënten. Daarmee wordt je natuurlijk nooit heel groot, maar als je van bier houdt dan hoeft dat ook niet. Dan wil je vooral een mooi product maken waar je achter staat. Wat je zelf ook wilt drinken en wat je wilt delen met je vrienden. Op de lange termijn is dat natuurlijk de beste marketing die er is, een goed product wint het immers altijd, zegt Mette. ‘Vroeger was wellicht wijn meer “upperclass” dan bier, maar inmiddels is dat gelijkwaardig geworden, met de opkomst van craft. Craftbier is helemaal ontdekt in combinatie met eten, foodpairing, gastronomie. Er zijn zelfs biersommeliers.’
‘We zijn in Nederland bier gaan brouwen uit liefde voor bier. Bier is heel leuk, er zijn eindeloos veel variaties en recepten mogelijk. Pieter kan zich ook helemaal uitleven in de technische kant ervan. Om kwalitatief goed bier te brouwen moet je de processen doorgronden zodat je controle hebt over de smaak. Ik heb minder affiniteit met de technische kant, maar vind het wel heel leuk om bier te brouwen en ik hou van de biercultuur. Een gemoedelijke sfeer, waar iedereen welkom is. Ik help hard mee met het brouwen, maar terwijl Pieter zich verzuipt in grondstoffen en berekeningen ga ik met de website aan de gang.’
Beesten
Mette en Pieter zijn dierenliefhebbers. Op de website van Beasty Beers figureert hond Selin als lid van het team, haar taak is relatiebeheer, ze is een vriend van iedereen. Dieren komen overal terug bij Beasty Beers. Alle bieren hebben een dier op het etiket en op de website kom je ze ook voortdurend tegen. Een kameleon, een hop, maar ook gewoon een koe.
Portugal is een warm bad
‘Wat ons het meest opvalt aan de Portugese cultuur is dat het voelt als het Nederland in de jaren 80, uit onze jeugd. Veel meer gaat met persoonlijk contact, online is minder belangrijk. Je hebt hier nog een postkantoor en een bankfiliaal. Dat gevoel wordt versterkt doordat ons leven nu ook weer meer is zoals toen, we leren weer veel nieuwe mensen kennen, we hebben het gesettelde leven losgelaten en alle mogelijkheden voor de toekomst liggen weer open. We kunnen weer opnieuw kiezen hoe we ons leven inrichten. We hebben nu een leven waarin we geen vakantie nodig hebben.’
Smaken maken
Beasty Beers zal nooit ingrediënten als rijst, mais of suiker gebruiken als goedkope vervanging van gerst, maar beperkt zich tot traditionele ingrediënten. Voor de meeste bieren zijn dat water, graan, hop en gist. Heel soms vereist een bierstijl extra ingrediënten, zoals korianderzaad, kamille en bittere sinaasappelschil in Belgisch witbier. Maar meestal wordt de smaak gewoon gecreëerd door goede selectie van hoppen en ook slimme aanpak van het brouwproces. Goed brouwen gaat niet op de automatische piloot, het is een proces van erbij blijven, berekenen, testen en begeleiden. Dat zowel Mette als Pieter afgestudeerde biologen zijn helpt daar flink bij.
Kopen?
De distributie hebben Mette en Pieter direct groot opgezet. In heel Portugal wordt rechtstreeks aan de consument geleverd via een hypermoderne website. Dat was belangrijk om snel een kritische massa te bouwen zodat ze hun productie direct konden afzetten. Je kunt er bierpakketten kopen maar ook maandabonnementen waarmee je voortdurend een aanvoer van mooie biertjes hebt en daarnaast ook iedere maand een verrassing. Abonnees krijgen ook achtergrondinformatie over de bieren en het brouwproces, en over het wel en wee van Mette en Pieter en Beasty Beers. Als abonnee beleef je het avontuur mee.
Lezersaanbieding: neem uiterlijk 31 mei 2024 een bierabonnement van Beasty Beers en krijg 30% korting op je eerste bierpakket! Klik hier en gebruik kortingscode/coupon ‘Portugal Portal‘.
Vooralsnog wordt bier alleen in Portugal geleverd, kleding en accessoires kunnen ook in andere landen worden besteld. De website is op het moment van schrijven al helemaal klaar in het Engels; Nederlands en Portugees volgen binnenkort. En daarna wellicht Spaans, ook Spanje is een mooie markt voor craftbier.
Maar wat vinden jullie zelf nou het lekkerst?
Mette: ‘Mijn favoriet is de Hazy Sunrise. Voor mij is bier het lekkerst als je het buiten in de zon drinkt. Ik hou van lichte, verfrissende, zomerse bieren. We hebben het recept voor de Hazy Sunrise, een tarwebier, in Nederland ontwikkeld. Daar moest je de zon er vaak bij denken, maar gaf dit biertje me wel dat zonnige gevoel.’
Pieter: ‘Thirsty Dolphin is mijn favoriet, vanwege de smaak, maar ook vanwege een emotionele band. Thirsty Dolphin was het allereerste bier dat we zelf brouwden, nog in Nederland, en er was veel voorbereiding aan vooraf gegaan. We wilden graag een lagerbier brouwen. Daarvoor zijn lage temperaturen nodig en we vreesden dat dat later, in het warme Portugal, duur en milieubelastend zou worden. Daarom kozen we voor een ‘California Lager’: een lagerbier gebrouwen op relatief hoge temperatuur met speciaal daarvoor geselecteerde lagergist. Daarnaast had ik me helemaal verdiept in water. Dat klinkt misschien raar, maar de minerale samenstelling van water is heel belangrijk voor alle fases van het brouwproces en dus ook voor de uiteindelijke smaak. Ook daar was veel tijd in gaan zitten. Het was dus ontzettend spannend om, zes weken na onze eerste brouwdag, ons eerste eigen bier te gaan proeven. Tijdens het brouwen en fermenteren hadden we allerlei foutjes gemaakt, dat wisten we. Zou het gelukt zijn?
We schonken twee glazen in. Het schuimde, we roken, proefden, en… het was gelukt! We vonden het heerlijk!
Dat was een geluksmoment, want ik realiseerde me: dit zou weleens kunnen gaan werken. En nog altijd raak ik een beetje geëmotioneerd wanneer ik een Thirsty Dolphin drink, omdat het symbool staat voor ons nieuwe leven in Portugal, dat eigenlijk op die dag in Nederland begon.
Dit artikel is hier te lezen in het Engels / You can read the English version of this article here.
Gerard Bos zegt
Ik krijg wel dorst van zo’n verhaal! Meteen de website maar bezocht.
Pammela zegt
Geweldig Mette en Pieter. Mocht ik een keertje in de buurt zijn dan kom ik zeker langs