Koud? Wij vinden van niet. Tja, half november in de Algarve. Overvloedige zonneschijn. De lucht wolkenloos, oneindig blauw. Weinig wind en 20° Celsius. Zo kan ’t wel weer. Gerrit Hiemstra is er niks bij. Enfin, je ziet ze overal vrolijk rondhuppelen, gepensioneerden. Zichzelf koesterend in de mediterrane zon.
M’n definitie, van de typering vrolijk. Op z’n zomers uitgedost, alsof het snikheet is. Je haalt ze er zo uit, ‘ons’ soort luitjes. Nou ja, ons. Niet allemaal dus. Mij krijg je niet zo gek. Kortgerokt, de dames dan. De heren kortgebroekt in standaard vakantietenue.
Verder, mouwloze topjes en kortgemouwde T-shirts. Vooral de Engelsen kleden zich luchtig. Wat frisjes, niks van aan. Altijd maar de zomer in het hoofd. Zelfs bij een plotselinge temperatuurdaling. Je haalt ze er zo tussenuit. Net ‘Gekke Henkies’, die halfnaakte Brexiteers.
Inverno
Bijna winter, vinden de Portugezen. Dun gekleed gaan, geen denken aan. Diep de kast ingedoken. Bodywarmers, lange broeken, dikke truien opgezocht. Dames, elegant geschoeid in hooggehakte knielaarzen. Zo weggelopen uit een modieuze kledingcatalogus. Volop de nieuwste wintercollectie showend.
Half oktober begint de regentijd, maar vaak is het in november alweer droog. Bij afnemende zonkracht wordt het snel kil en vochtig in huis. Zonder dikke trui aan. Zelfs overdag nauwelijks te harden. Winter dus vandaar, naar Portugese maatstaven.
Chaminé
Op elk huis zie je er tenminste een. Schoorstenen, de fraaiste exemplaren. Mijn verzamelde kiekjes, bij elkaar gezet op Pinterest. Mooi afstekend tegen de helderblauwe lucht. Zonder rookkanaal kun je hier niet. Trouwens, niet alleen ’s avonds brandt de houtkachel.
De noordenwind blaast door de vallei. Een vage geur meevoerend. Van verbrand hout. Prikkelend in de neusgaten. Bij het passeren van een casinha. Zo’n allesoverheersende stooklucht.
Die zich onmiddellijk opdringt, bij binnenkomst. Genesteld in alle hoeken en gaten. De bewoners hebben wellicht zelf geen last van die odeur in hun leefruimte. Wij zijn gewend aan geurloze centrale verwarming.
Bibber
En gij zult afvallen. Liepen de rillingen over uw rug? Informeert Roland Duong in z’n krantenartikel. Zo ja, goed nieuws. Want bibberen is goed voor de lijn! Een ontdekking van Maastrichtse onderzoekers.
Heb je het koud dan verbrand je meer calorieën. Meer dan bij een aangename temperatuur. Een beetje bibberen slankt af. Ho, ho, Britten. Niet nog bloter erbij gaan lopen.
Een paar graden onder je comfortzone is de truc. Het dwingt om in beweging te blijven. Zo jezelf een beetje warm te houden. Winterweer, biedt onontdekte kansen. Wil je ’s zomers de blits maken. Met een sixpack.
Slimmeriken
Nogal gezet zijn ze, Portugezen, saber com a vida. Thermostaatloos volkje aan de wijn. Zich opwarmend bij de houtkachel. De meeste warmte vliegt omhoog door de chaminé. Opstoken die handel en bibberen maar! Onbewust bezig lekker af te vallen.
Door een schrale zuidoostenwind in Nederland voelt het bitterkoud aan. Een WhatsAppje van Oma Rita. In de Alentjo heersen aangename temperaturen rond 17°. Over vijf weken spoorslags naar de Algarve. Op de vlucht voor: Aiiiii, que frio!
Lia zegt
Wat mij betreft slaat het wel aan hoor! 🙂 Zeker de eerste winter hier verbaasden we ons over mensen in dikke winterjassen, terwijl het een graad of 18 a 19 was en de zon scheen. 🙂 Na een zomer hier, liepen we weliswaar niet in dikke winterjassen, maar toch wel in, wat je in Nederland, winterkleding zou vinden. 🙂
Maar, gelukkig duurt de winter niet zo heel erg lang en, dat is misschien nog het allerbelangrijkste, er is daglicht! En de zon laat zich heel regelmatig zien, ook als het koud is.
Cees Groenewegen zegt
Het klinkt wel leuk om nu alle Engelsen “Brexiteers” te noemen, maar de realiteit is dat waarschijnlijk juist de Britten die naar Portugal komen en zeker zij die er wonen in de meerderheid tegen Brexit zijn. Daarnaast valt het me ook op dat je de Portugezen “nogal gezet” noemt. Dat is natuurlijk een kwestie van perspectief, maar in de top10 van dikste landen ter wereld komt Portugal niet voor (Engeland weer wel). 😉
Robert Steur zegt
Dank voor jullie beider reacties Lia en Cees.
Ach ja, over die Brexiteers! Helemaal eens met de aanname die Cees naar voren brengt.
Natuurlijk cijfers en statistieken. Da’s andere koek dan je persoonlijke interpretatie. Tja, nogal gezet… Stevig, dik, corpulent, gevuld, gedrongen, lijvig… Synoniemen genoeg, vul maar in.
Nieuwsgierig geworden, maar even mijnheer Google aan het werk gezet. Een verontrustende kop verscheen op het scherm. Afkomstig uit een artikel in de Gazet van Antwerpen van 6 april 2005. Gelijktijdig gepubliceerd in Het belang van Limburg. Een citaat dat er niet om liegt. ?
“Meer dan de helft van de Portugese bevolking van 10,3 miljoen mensen is te dik en de Portugezen zijn ongelooflijk lui. Het Portugese Nationale Instituut voor Preventieve Cardiologie doet deze constateringen in een rapport, waaruit woensdag in de Portugese pers werd geciteerd.
Volgens het instituut doet minder dan 10 procent van de Portugezen iets aan lichaamsbeweging en heeft dit gebrek aan beweging geresulteerd in een enorme toename van het aantal diabetesgevallen en van hart- en vaatziekten.”
Jeanette Roest- de Lange zegt
Wat een bijzonder geschreven stuk over frio, frio.
Ja vooral eind januari, begin februari koude nachten en somber weer.
Wat waren die Portugezen verrukt van de paar vlokjes sneeuw hoog in de bergen en wij maar hopen op de zon.
De geur en de heerlijke warmte van de diverse haarden en kachels horen bij dit jaargetij. DeAmandelbomen en de mimosa luiden de Prima Vera in.
Positiviteit doet de kou vergeten en laat die Engelsen maar lopen zoals zij willen.
Groet van Jeanette Roest- de Lange
hendrik th van asselt zegt
Heel erg veel begrijp ik niet van dit stukje, zit de auteur op het moment van schrijven in nederland waar het tot eind maart echt koud is – of in portugal waar het trouwens in maart ook nog erg koud kan zijn als je tenminste in Lourical woont.
hendrik th van asselt