Wie schreef deze tekst? Kun jij hem verbeteren?
De rivier de Dão in Portugal is een prachtige plek om te bezoeken. De rivier stroomt door een prachtig landschap vol met heuvels, wijngaarden en olijfgaarden. Het is een perfecte plek voor een ontspannen wandeling of fietstocht.
De omgeving van de rivier is ook bekend om zijn uitstekende wijnen, die worden gemaakt van druiven die groeien aan de oevers van de rivier. Proef een glas van deze heerlijke wijnen terwijl je geniet van het uitzicht op de rivier en de omgeving.
Al met al is de rivier de Dão een prachtige plek dat veel te bieden heeft. Of je nu op zoek bent naar ontspanning, heerlijke wijnen of een prachtig uitzicht, je zult zeker niet teleurgesteld worden door een bezoek aan deze prachtige rivier in Portugal.
Wie schreef deze tekst?
Sommige ontwikkelingen in Artificial Intelligence fascineren me. In november vorig jaar kwam een sterk verbeterde versie uit van een tekstengenerator, ChatGPT genaamd.
Je typt een vraag in, of een stelling, en het programma produceert tekst. Zo typte ik de vraag in: ‘Schrijf een positief verhaal over de pracht van de rivier de Dão in Portugal’ en het programma produceerde de tekst die je hierboven gelezen hebt.
Aan deze tekst is dus geen mens rechtstreeks bij betrokken geweest, behalve ikzelf die het programma een opdracht gaf.
Of wat dacht je van deze opdracht: ‘Maak een haiku over de schoonheid van de rivier de Dão’
Stralend in het zonlicht
De rivier de Dão glinstert
Schoonheid in elke stroom
Beelden op afroep
De ‘foto’s’ die je hierboven zag, kwamen van een ander programma van het zelfde bedrijf (OpenAI), genaamd DALL-E (een woordgrapje verwijzend naar een surrealistische schilder).
Ik vroeg om een beeld van de Dão zoals Monet die geschilderd zou hebben. Ik gaf ook een opdracht om een romantische situatie aan de oever van de Dão te produceren.
Ik ging verder: Ik wilde een beeld zien met de ‘river Dão full of green ships and an alien watching’ en een tweede beeld van de ‘river Dão with a Venice boat on a stormy day’ en de vragen leverden deze beelden op.
Word ik overbodig?
Er wordt al gespeculeerd dat Rutte zijn toespraken en officiële mededelingen kan laten maken door dit AI-programma. Perfect zijn de resultaten van het computerprogramma nog lang niet, maar vaagheden kan het programma goed produceren. Ik ken iemand die zijn zakelijke e-mail eerst door het AI-programma laat opstellen. Dan verbetert hij de tekst en maakt het persoonlijk: ‘Beste Jan’, ‘We moeten weer snel eens samen een door jou zo geliefde chai latte drinken’.
Onderwijsinstellingen worden zenuwachtig. Is deze scriptie door de student geschreven of door ChatGPT? Hoe ontdek ik plagiaat? Lees ook wat het NRC hierover berichtte.
Hoewel de computerprogramma’s bijzonder krachtige instrumenten zijn voor het genereren van teksten en foto’s, denk ik niet dat wij, redacteuren van Portugal Portal, hoeven te vrezen dat we overbodig zullen worden. We blijven schrijven over Portugal. Onze auteurs blijven hun gewaardeerde en persoonlijke inbreng leveren.
Hopelijk lezen we dit jaar ook een menselijk verhaal van jou!
Maja Kersten zegt
Hallo Henk,
Wat een interessant en actueel onderwerp heb je hier te pakken! En je hebt er nog mee geëxperimenteerd ook, fantastisch!
Is het niet zo dat kunstmatige intelligentieprogramma’s ook leren van gemaakte fouten en dus steeds beter worden? Deze heeft nog moeite met het gebruik van verwijswoorden en betrekkelijke voornaamwoorden bij het juiste woordgeslacht. Heb je ook geëxperimenteerd met een tekst in het Portugees?
Voor leerlingen en studenten zou het een verbetering zijn als ze het taalniveau konden aangeven, zodat het programma geen woorden gebruikt die ze nog niet kennen.
Gegroet, Maja
Henk Eggens zegt
Goedemorgen Maja. Dank voor je reactie. Ja, fascinerende en ook zorgwekkende ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie.
Ik nam je uitdaging gelijk aan en gaf ChatGPT de volgende opdracht:’
‘Escreve uma canção fado sobre um marinheiro perdido no mar que ama Maria. Maria é muito triste.’
Na een minuut kwam het volgende vers op mijn scherm:
‘Verse 1:
No mar agitado, o marinheiro perdido
Pensa em Maria, a amada de seus sonhos
Longe dela, seu coração se aflige
E o mar que o cerca, só lhe traz saudade
Chorus:
Maria, minha amada, como você está?
Longe de você, eu me sinto tão só
Meu coração chora, pela sua ausência
E eu rezo para um dia, voltarmos a dançar
Verse 2:
Nas noites escuras, ele olha para o céu
E vê as estrelas brilhando, como olhos de Maria
E ele se lembra, dos dias felizes
Quando juntos eles se amavam, sem se preocupar
Chorus:
Maria, minha amada, como você está?
Longe de você, eu me sinto tão só
Meu coração chora, pela sua ausência
E eu rezo para um dia, voltarmos a dançar
Bridge:
Mas Maria, está triste, sem o amor de seu marinheiro
E ela reza, para que ele volte para seus braços
E eles possam se amar, como antes
E o marinheiro possa finalmente, encontrar seu lar
Chorus:
Maria, minha amada, como você está?
Longe de você, eu me sinto tão só
Meu coração chora, pela sua ausência
E eu rezo para um dia, voltarmos a dançar
Outro:
E assim o marinheiro, segue em sua jornada
Pelo mar agitado, em busca de sua Maria
E ele canta, essa canção triste e saudosa
Pelo amor perdido, mas nunca esquecido.’
Nu nog de stem van Amália, of Mariza, of Ana Moura erbij.
De tekst van ‘Fado português‘ vind ik veel beter, emotioneler, indringender, maar het is toch een AI prestatie, of niet?
Maja Kersten zegt
Uau! Ik ben onder de indruk.
Bij herlezen valt op dat de tekst wel erg clichématig is: de zee is wild, de sterren schitteren en het hart huilt. Voor echt mooi taalgebruik hebben we toch dichters nodig. Gelukkig maar!
Henk Eggens zegt
Helemaal mee eens!
Joost Smulders zegt
Toen ik de tekst over de Dão las ergerde ik me aan het overvloedig gebruik van bijvoorbeeld het woord “prachtig”. Mijn tenen kromde helemaal toen ik ook nog “dat plek” zag staan.
Een opluchting dus te lezen dat het een “kunstmatig gegenereerde ” tekst betreft. Gelukkig heeft het menselijk brein (voorlopig) wat meer fantasie.
Lotte Akkerman zegt
Leuk dit, Henk, en is het niet zo dat chatbox c.s. self learning zijn dus hoe meer ze worden gebruikt, door ‘diverse’ gebruikers, en hoe meer ze ‘op hun donder’ krijgen om geen flauwe eenheidsworst te produceren hoe beter de teksten worden.
Heel benieuwd hoe het niveau van een tekst is over een half jaar. Wat denk je? Een oproep doen aan lezers om een chatbox tekst te laten schrijven over iets of iemand uit hun eigen streek? En dat de beste wint. Ik doe mee!
Els zegt
dat zou leuk zijn lotte, zo’n wedstrijd! ik doe mee!
interessant artikel, goed uitgevogeld Henk! dank je!
ps. zie je trouwens Lotte (!), er verschijnen niet automatisch hoofdletters vooraan een nieuwe zin…..
alleen bij namen doe ik het automatisch, vooraan een zin niet.
dan ga ik ervan uit dat dat na een punt + spatie vanzelf gaat…..
ik hoop dat hier iets aan gedaan kan worden? toch makkelijker!