Iedereen weet dat we een geweldig klimaat hebben in Portugal, maar er is meer! Met dank aan vele reacties van lezers van de nieuwsbrief begin ik vandaag een serie artikelen met positieve punten van Portugal. Kleine en grote punten, belangwekkend of gewoon leuk. Positief over Portugal. Er is geen volgorde, we beginnen nu en we zien wel waar het eindigt!
Multibanco
Met je Nederlandse bankpas kun je in Portugal gewoon geld uit de muur halen zonder dat je daarvoor kosten hoeft te betalen. Dat is een van de zegeningen van de EU en de eurozone. Waar je misschien niet bij stilstaat is dat de “Multibanco”, de Portugese geldautomaat, veel meer is dan alleen een flappentap. Om dat te zien moet je een Portugese bankpas hebben. Steek je die in de gleuf van de Multibanco dan verschijnt er een hoofdmenu met 7 keuzes die weer vele submenu’s hebben.
Hier kun je onder andere bankafschriften printen, rekeningen betalen, treinkaartjes kopen, openbaar vervoerkaarten opladen, je mobiele telefoonsaldo en tolwegsaldo opwaarderen. Je kan er zelfs je jachtvergunning verlengen. En je kan natuurlijk ook gewoon geld opnemen.
Voorlopen
Nu roep je als trotse Nederlander misschien snel: “Dat kan ik allemaal ook met mijn smartphone”. Vergeet dan niet dat dit systeem al zo werkte lang voordat de smartphone zijn intrede deed. Het begon allemaal in 1985 met het eenvoudige maar briljante idee van de Portugese banken om niet allemaal hun eigen individuele geldautomaten te gaan exploiteren. In plaats daarvan werd er een gezamenlijk bedrijf voor opgericht. Door de schaalgrootte die daarmee werd bereikt, was en is er ruimte voor investeren en innoveren. Maar ook werd er gezorgd voor een goede verdeling van de geldautomaten, ze zijn echt overal te vinden. Een recente zeer praktische innovatie is het creëren van virtuele creditcards via MBNet. Daarmee kun je op een heel veilige manier aankopen online doen. Naar internationale maatstaven is het Portugese Multibancosysteem een van de meest vooruitstrevende in zijn soort.
Positief over Portugal
Nederlanders in Portugal zijn nog wel eens onverwacht negatief over hun zelfgekozen alternatieve woonland. Soms terecht maar meestal niet. Vandaar mijn oproep in de media in de afgelopen weken om positieve punten over Portugal in te sturen. Daar heb ik veel reacties op gekregen! Deze fijne reacties zijn de inspiratie voor dit artikel en deze reeks, waarin ik heel bewust alleen maar positief schrijf over het heerlijke Portugal en totaal niet over eventuele mindere punten. Natuurlijk ken ik er wel een paar, maar ik heb gewoon geen zin om erover te schrijven ;-).
Vuurwerk
Portugezen houden van vuurwerk en dan vooral van mooi siervuurwerk. Er zijn jaarlijks twee typische momenten voor het afsteken van vuurwerk, om middernacht op oudejaarsavond en op de feestdag van de gemeente. Die laatste is voor iedere gemeente anders, de meest bekende gemeentelijke feestdag is misschien wel 24 juni in Porto, de “dia de São João”.
In de nacht van 23 op 24 juni is er een enorm straatfeest waarbij men elkaar met plastic hamers op het hoofd slaat en om middernacht is er een waar vuurwerkspektakel aan de oever van de Douro, geharmoniseerd met muziek.
Maar het is niet zo dat iedereen maar zelf vuurwerk mag kopen en afsteken. De gemeente organiseert het vuurwerk en huurt er een gespecialiseerd bedrijf voor in. Zo gaat dat ook in het gehele land op oudejaarsavond. De gemeenten organiseren het vuurwerk en de politie houdt de veiligheid in de gaten. Zo wordt voorkomen dat de eerstehulpafdelingen van ziekenhuizen overuren moeten draaien. In Portugal zijn dus geen advertentiecampagnes in de trant van “Je bent een rund als je met vuurwerk stunt” nodig. Je kunt gewoon lekker om middernacht op straat een glas gaan drinken met de buren en naar het vuurwerk kijken zonder dat je bevreesd hoeft te zijn voor brandwonden. Wel zo fijn!
Bibliotheek
Verschillende reageerders op mijn oproep melden dat de bibliotheek in Portugal vaak een gratis service is. Ik kan dat ook uit mijn ervaring beamen. Op het internet kan ik geen enkele Portugese bibliotheek vinden waar het lidmaatschap van de bibliotheek of het lenen van boeken geld kost. Nederlandse bibliotheken daarentegen vragen lidmaatschapsgeld tot wel 60 euro per jaar. Het lenen van boeken lijkt dan vervolgens in beide landen gratis, maar als je boeken te laat terugbrengt dan moet je in Nederland een boete per dag betalen. In Portugal lost men dat sympathieker op: voor iedere dag te laat mag je twee dagen geen boeken lenen. Ze willen hier gewoon echt je geld niet hebben!
Een tip voor mijn medebewoners van de gemeente Albufeira: onze gemeentelijke bibliotheek heeft zelfs een kast met Nederlandstalige boeken. Van Hugo Claus tot Connie Palmen en van Joost Zwagerman tot Saskia Noort: ik heb er al veel plezier aan beleefd! Oproep aan de lezer: ken je ook een bibliotheek in Portugal met Nederlandstalige boeken, meld dat dan graag even als reactie op dit artikel.
Laat van je horen!
Je kunt natuurlijk hieronder direct op dit artikel reageren, maar je mag ook je positieve ervaringen, ontdekkingen en meningen toesturen per email: positiefoverportugal@outlook.com.
Cristina zegt
Cees wat een leuk initiatief! En tof om te lezen dat je zo positief bent over Portugal. Iets wat sommige Portugese zelf nog wel moeten zijn….
Mooi geschreven en ik zou zeggen: ga vooral door!
Annemiek zegt
Vind het ontzettend leuk dat je dit schrijft.Ik klaag elke keer weer dat ik niet met mijn kaart kan betalen in de meeste winkels in Nederland,maar zij wel hier.
Zelf wil ik nog door geven dat als je hier een bloed donar bent 1 a 2 keer per jaar .Je niet hoeft te betalen bij de urgencia en dr de familia.
Inge zegt
Waar kan je je aanmelden om bloeddonor te worden Annemiek?
Peggy Vincx zegt
Hallo Inge, ik ben Peggy, al verschillende jaren bloeddonor in het districtshospitaal Faro.
Je kan best informeren bij jouw plaatselijk centro de saúde waar je in de buurt kan bloedgeven.
Cees Groenewegen zegt
Dank voor de tip Annemiek, dat wist ik niet!
Desi zegt
Super tof bericht! Ik weet dat er in Loule ook Nederlandse boeken te vinden zijn!
Muriël Mazure zegt
Bibliotheek Tábua heeft ook Nederlandse boeken 🙂
Marcel Krijgsman zegt
Leuk artikel. De bibliotheek in Tavira heeft ook Nederlandse boeken. Veel zelfs, van klassieke keukenroman tot thriller
Maja Kersten zegt
Marcel, ik moet je teleurstellen. De bieb in Tavira heeft dit jaar een opknapbeurt gehad. Daarna was de ‘Dutch Collection’ verdwenen. Er is nu nog een plankje Nederlandse boeken en daarmee is de verhouding met Franse en Duitse boeken gelijkgetrokken. Groet, Maja
Helena zegt
Fijn begin van een mooie reeks verhalen. Ik kijk er naar uit!
Robert Steur zegt
Een lovende insteek. Stop eens met zwartkijken. Prima tegenbeweging, gezien onze vaderlandse, nogal chagrijnige ‘volksaard’. Nederland staat in de Europese pessimisme-top 3. Kortom, er volop tegenaan met positivisme.
Lia zegt
Fijn artikel en ik kijk uit naar de rest! Ook wij hebben na een jaar enorm veel positieve ervaringen hier, vooral de vriendelijkheid, hartelijkheid en behulpzaamheid van vrijwel iedereen die je tegen komt!
Klein voorbeeldje: we waren hier niet veel meer dan een week en kregen een lekke band. Toen we naar de dichtstbijzijnde garage gingen werd die gerepareerd waar we bij stonden en de rekening: niets!
Toen we hier kwamen kenden we geen woord Portugees, maar ook dat was geen probleem (al zijn er niet veel mensen hier die Engels spreken). We kwamen er toch wel uit, want iedereen doet gewoon zijn best.
Ik ga snel eens in de bibliotheek hier kijken! Ik heb net vorige week ontdekt waar ik die zoeken moet.
Arlette zegt
Bom dia, fijn om te lezen wat andere Nederlanders leuk vinden aan Portugal, dank hiervoor, want wat ze niet leuk vinden wordt vaak op hoge toon verteld, beginnend met : DE Portugezen…….
Wat ik graag vermeld wil zien is iets over DE Portugezen zelf en niet hun bankdirecteuren die misschien een slimme zet hebben gezet in 1985, maar voor de rest net zo’n boeven zijn als overal.
De Portugees, voor mij, ik woon in het midden van het land, is zeer gastvrij, genereus, zeer begaan met het lot van anderen, inclusief mijn kinderen die ze hebben zien opgroeien, en kleinkinderen. De zeer belangrijke “Convívio” (in het Nederlands gezelligheid……..) is als een warm bad, ook al verdwijnt die volgens de ouderen, door internet en de “sociale” media. Harde werkers, geen zeikerds, doorzetters, zeer goed in het handig gebruik maken van gebruikte spullen ( een lege krat met een houder voor de hak achter op de brommer), goed in het aan de bar hangen met petiscos en wijn of bier, om de toestand in het dorp, het concelho, het district en later op de middag van het land, Europa, de wereld en het universum te bespreken, indien mogelijk altijd bereid om te helpen, en goed in het geven van een zeer gemeende warme omhelzing.
Er wordt een hoop afgeroddeld in de dorpen, maar de burenhulp staat nog op een peil waar menig NL dorp naar snakt. Lissabon is een heleboel dorpen, waar je je Bairro als je thuis kan beschouwen, en waar ik de sleutel van het huis van mijn compadre bij de slager op de hoek kan ophalen. Natuurlijk zijn er enkele dingen waar ik me aan erger (nationalisme b v), wat meer over mij zegt dan over de Portugezen want dat is niet typisch Portugees, en het zeer zeeeer langzaam doorbreken van de PS-PSD cirkel….ok DE Portugees bestaat niet…..
Even op het laatste artikel terugkomend, ik kan me niet precies herinneren wanneer de eerste MB hier verscheen, maar dat was pas ver in de jaren 90 denk ik, en inderdaad een zeer geavanceerd systeem, nu nog. Vuurwerk wordt hier distrito Coimbra gewoon afgestoken door particulieren, mochten ze het geld ervoor hebben. Op de feesten in de zomer gaat dat vrolijk door op een heleboel plekken ( zucht, ja ik weet het, DE Portugezen…)
Met vriendelijke groeten, Arlette
Robert Steur zegt
Nog meer positief Portugal-nieuws. Portugal is top golf destination. Voor het derde jaar achtereen. Uitgeroepen tot ’s werelds beste golf bestemming. Winnaar van de World Golf Awards, gehouden in het Conrad Algarve hotel in Quinta do Lago. Zojuist gelezen in de Algarve Resident. Als dat geen opsteker is!
Ellen Lanser zegt
Bootààr Cees, leuk initiatief. Er schoot me nog één te binnen, terwijl ik Nelleke Noordervliet’s “Snijpunt” las (vanmiddag in de nog steeds warme novemberzon, heerlijk!)
Zij schrijft: “De ober (…) nam Aldo’s bestelling op. Aldo keek de ober niet aan, een vorm van onbeschoftheid die klassenverschil aanduidde.”
Ik had net jouw stukje gelezen, en de combinatie van deze twee deed me realizeren dat je dat in Portugal niet hebt, deze manier van klassenverschil bedoel ik. Dat viel me van het begin af aan op: wie dan ook je bestelling komt brengen, kijkt je aan. En je kijkt hen aan. Daarmee bevestig en erken je elkaars bestaan. Dat ongedwongen respect van iedereen voor iedereen vind ik nog steeds opvallend. En heel prettig.
Ik zeg altijd: “Portugal gidsland voor Europa. Waar het omgangsvormen en goede manieren betreft zeker!”
(waarmee ik niet wil zeggen, dat er hier geen klassenverschil bestaat …. )
Kristien zegt
Hey Ellen,
Als Belg in Portugal kan ik me daar helemaal in vinden(in jouw verhaal)..de portugezen kunnen ons heel wat leren…maar niet allen willen(of kunnen) het zien.
Nog altijd voel ik me een welkome gast in Portugal…en dat al 28 jaar!
cumprimentos,
Kristien
Rudi Ferket zegt
Ook in de casa da cultura van Säo Martinho do Porto zijn Nederlandstalige boeken voor handen.
Linda den Haan zegt
Wij zijn ook positief over Portugal, wonen in Leiria met veel plezier, alleen maar aardige mensen in ons dorp die graag wat voor een ander doen. Echter probeerde met mijn Nederlandse bankpas te pinnen bij de Novo Banco en dit ging niet meer, terwijl er geld zat op de rekening
Petra zegt
Boa noite Cees ,
erg leuk dat je positief over Portugal schrijft , woon hier al 10 jaar met enorm veel plezier.
Een van de fijne dingen is o.a. dat je hier voor een mooi bedrag uit eten kunt , ook de drankjes zijn te betalen terwijl je in Nederland gewoon ,, genaaid ,, wordt.
Als je een keer terug bent voor familiebezoek ben je gewoon bang om ergens wat te gebruiken.
Wat ik ook erg waardeer is de hartelijkheid en de bescheidenheid van de Portugezen , Nederlanders denken vaak dat ze alles weten en willen dat aan iedereen laten merken , daar heeft de Portugees gelukkig geen handje van.
Veel succes met de verdere verhalen op Portugal-Portal.
p.s. het genoemde e-mailadres in je artikel geeft een foutmelding…
Cees zegt
Dank je voor je tips Petra! Het email adres werkte inderdaad even niet maar dat is nu opgelost.
Atie zegt
Er zijn overal toiletten Gratis en vrijwel altijd heel schoon!!!
In Silves zijn ook Nederlandse boeken te vinden in de bibliotheek
nancy stelder zegt
Oh, leuk dat ik dat weet. Was in Albufeira om me in te laten schrijven in de bieb, maar dat kon niet omdat ik in Alcantarilha woon, ik moest me dan in Silves in laten schrijven. Ik heb dat tot nog toe niet gedaan omdat ik ervan uitging dat ze daar toch geen Nederlandse boeken zouden hebben. Leuk om te horen dat ze die daar wel hebben. Ga me nu daar in laten schrijven. Bedankt.
Edward zegt
Wat een geweldige informatie nu kijk je meteen anders tegen het land aan op een positieve manier.
Waar vind ik wat meer info over pensioenen.
Heel vriendelijk bedankt voor deze geweldige informatie
Dorine zegt
En nog een tip voor kopieren en printen (en dat gebruik je nogal bij de start van immigratie!): bij de bibliotheek in Albufeira mag je 5 pagina’s per keer gratis printen en kost een extra pagina 5 cent, kopieren kost 5 ct per vel. Als tip: neem zoveel mogelijk klein geld mee anders kunnen ze niet wisselen (en krijg je het zo mee, maar ik ben dus alsnog gaan wisselen omdat ik sowieso wilde betalen)
Truus Derhaag-Verweij zegt
Zelf heb ik diverse overtollige Nederlandse boeken ingeleverd bij de bibliotheek in Vila Nova de Poiares. Misschien een tip voor Nederlanders die ook thuis veel al gelezen boeken hebben staan, zij zijn er blij mee!