De Portugese minderheidsregering, die op 5 april 2024 aantrad, houdt redelijk eenvoudig stand. Dit terwijl de Nederlandse meerderheidsregering piept en kraakt dat het een lust is.
Ik geef eerlijk toe dat ik twijfelde of de regering van premier Luis Montenegro, die in een vloek en een zucht (26 dagen) werd gevormd, wel een lang leven beschoren was. Maar hij zit dus al sinds april 2024 en overleefde het grootste obstakel, de goedkeuring van de begroting 2025, zonder al te veel kleerscheuren. Het lijkt erop dat het gemakkelijker is om een minderheidsregering die uit leden van slechts één partij bestaat bij elkaar te houden, dan een meerderheidsregering van 4 partijen. En is dat eigenlijk zo gek?
Ik ken van beide (Portugese en Nederlandse) regeringen nog niet veel gezichten. Ik begon daarom eens te zoeken op internet en vond een allerhandigste website met alle Portugese ministers. Het blijken er 18 te zijn, inclusief de premier.
De eerste die je toelacht op de overzichtspagina van de Portugese regering is premier Luis Montenegro. Als je doorklikt krijg je een biografie te zien. Scroll je naar beneden dan kom je de overige ministers en staatssecretarissen tegen, ook allemaal met een klikbare biografie. De pagina bestaat ook in het Engels.
Helaas is de huidige Portugese regering een beetje een witte-mannenregering. Zeven van de 18 ministers zijn vrouw, dat is weliswaar 39% maar de dames zitten veelal op het soort departementen waar vrouwen in de vorige eeuw voor het eerst iets te zeggen kregen: Cultuur, Jeugd & Modernisering, Milieu, Volksgezondheid, en Sociale Zaken. Toegegeven, de overige twee doen Binnenlandse Zaken en Justitie. In België is precies de helft (50%) van de 14 federale ministers vrouw, in Nederland 7 van de 17 (41%). Geen van de 18 Portugese ministers heeft een kleurtje, en ik weet niet of er heel veel LGBTQ’ers bij zitten. Dat moeten ze natuurlijk ook vooral zelf weten.
Dan zijn er ook nog staatssecretarissen. Daarvan heeft Portugal er traditioneel veel, maar liefst 41. Het lijkt alsof de topambtenaren op de ministeries niet zoveel te zeggen hebben en Portugal lost dat op met bijzonder vakgerichte staatssecretarissen.
Regeren zonder meerderheid
Dat klinkt moeilijker dan het is. Voormalig premier António Guterres, nu secretaris-generaal van de Verenigde Naties, deed het in de vorige eeuw ook met succes. Bedenk erbij dat de ministerraad al best veel praktische zaken kan besluiten zonder dat die iedere keer door het parlement hoeven. En dat de twee grote oppositiepartijen in het parlement, de socialisten van de PS en de populisten van CHEGA, lijnrecht tegenover elkaar staan. Bij de begrotingsonderhandelingen kozen de socialisten er daarom voor om zich te onthouden van stemmen. Ze stemmen dus niet voor de begroting, maar ook niet tegen, en zo kon de sociaal-democratische regeringspartij PSD de begroting in z’n eentje aannemen. Die begroting is meer dan slechts een berekening van wat er uitgegeven kan worden, het is een mandaat. Voor die bedragen hoeft de ministerraad in principe niet meer naar het parlement.
Nederland en België
Ook de Nederlandse en de Belgische regering hebben overigens zo’n mooie website met alle gezichten erop, en een korte biografie van iedere bewindspersoon. Wel een verschil: in Nederland en België wordt die ene website steeds geactualiseerd, je ziet altijd de waan van de dag en kunt niet terug in de tijd. In Portugal word per regering een pagina gemaakt, en de regeringen worden genummerd. Net zoals de Amerikanen hun presidenten nummeren, en daarmee krijgt de regering een plaats in de geschiedenis.
Geef een reactie