Van goedwillend simpel wijnboertje tot professionele wijnboer. Jaap Honekamp kreeg het in ruim tien jaar voor elkaar. Met als bekroning volgend jaar het DOC-zegel van het ‘Instituto do Vinho e da Vinha’ in Lagoa voor zijn wijnen, als de keuringscommissie van zeven professionals er tenminste mee akkoord gaat.
Maar er is al waarderend ‘voorgeproefd’ dus dat belooft alle goeds. Alleen de Chardonnay die hij op fles brengt valt er buiten. Er is simpelweg geen DOC-etiket voor in de Algarve, maar ook als tafelwijn zal die uitstekend voldoen. Jaap liet al eerder weten dat het hem gaat om wijnen die plezierig wegdrinken, enige diepgang hebben, niet te zwaar zijn en een redelijke prijs van rond de drie à vier euro opbrengen.
Maar niettemin is het DOC-label een bekroning op al zijn ploeteren van de laatste jaren. Want wijnbouw in de Algarve werd lange tijd gezien als onbegonnen werk. ‘Een leuke campingwijn, maar niet meer dan dat’, luidde het oordeel van veel specialisten. Daar is flink verandering in gekomen en Jaap levert er heel graag zijn aandeel in.
Vallen en opstaan
Zijn kennis deed hij onder andere op als lid van het Nederlands Wijngaardeniersgilde en als belangstellend gast in bodega’s en adega’s in Spanje en Portugal. ‘Eigenlijk was iedereen wel bereid mij op het juiste spoor te zetten. Toch moet je het vak met vallen en opstaan leren.
2010 was bijvoorbeeld een rampjaar omdat de vijand van alle wijnboeren, de schimmel meeldauw, overvloedig in de ranken zat. Toch dacht en denkt Jaap niet aan spuiten met chemische middelen. ‘Al die troep komt uiteindelijk in je lichaam terecht. Ik hou het op biologische wijnbouw en als je nu ziet hoe mooi de trossen erbij hangen dan blijkt dat prima te werken.’
Hij krijgt inmiddels hulp van een rasechte vinologe Claudia Favinho, die haar sporen al verdiende in Australië, Californië, de Douro en de Alentejo. ‘Zij geeft mij net dat beetje extra kennis dat nodig is’, stelt Jaap. Ook verzekerde hij zich van de hulp van een Portugese boer uit het noorden, die – omdat er daar onvoldoende werk was – naar de Algarve kwam en ging werken in een metaalfabriek. ‘Waar hij figuurlijk gezegd langzamerhand dood ging. Hij is nu sinds kort bij mij in dienst en het is de bedoeling dat hij mij volledig gaat vervangen als ik bijvoorbeeld voor zaken in Nederland ben.’
Wijn proeven
Zijn geboorteland blijft een belangrijke afzetmarkt voor Jaap Honekamp. ‘Ik zoek nog een importeur daar, maar desnoods ga ik zelf met wat pallets wijn die kant op. Van de winter had ik nog tweehonderd flessen wijn naar Nederland meegenomen en binnen een week was ik alles kwijt’. Jaap gaat in Portugal vooral aan restaurants leveren en er zijn er al die belangstelling toonden. Maar ook particulieren blijven welkom en wie wil weten hoe zijn wijnen smaken kan de wijngaard altijd komen bezoeken, op afspraak of iedere eerste zaterdag van de maand tussen 12 en 4.
Op het ogenblik bottelt Jaap van de wijngaarden bij zijn woning in de buurt van Lagoa en in Silves over het algemeen flessen met één druivensoort. Tamelijk uniek voor de Algarve. ‘Ik denk dat ik weet waarom. Want elk DOC-label kost geld en niet zo weinig. Ga je de wijnen dan mengen, dan kun je met een paar labels volstaan in plaats van er voor elke druivensoort een aan te schaffen. Als ik op niet te hoge kosten gejaagd wil worden zal ik dat ook moeten doen.
De witte wijn blijft van alleen de chardonnaydruif, want daar is immers geen DOC voor. Voor de rode wijnen heb ik de beschikking over de Cabernet Sauvignon, de Tempranillo, Syrah, Trincadeira, Touriga National en de Aragonez. De blends die ik daarmee maak komen voornamelijk uit eigen ervaring. Proberen en proeven en dat steeds maar weer.’
Tot nu toe deed Jaap het bottelen zelf, samen met wat hulp. Maar vinologe Claudia had een prima oplossing voor dit tijdrovende werk. Uit het noorden van Portugal komt een complete bottelarij, verwerkt in een fikse truck en de bemanning daarvan zorgt ervoor dat de flessen gevuld, gelabeld en meteen ook in kartonnen dozen verpakt van de band komen. Omdat naast Jaap nog vijf andere wijnboeren van deze mogelijkheid gebruik maken blijven de kosten acceptabel.
‘Natuurlijk Jaap’
Naast de wijnen blijft Honekamp onder de noemer ‘Natuurlijk Jaap’ een ruime keuze huisgemaakte likeuren en jams met zo min mogelijk suiker voeren. Hij moet toch iets doen met al die vruchtbomen bij zijn woning. Wel gaan er bij de grote wijngaard in Silves, waar hij een nieuw huis bouwt, een groot aantal mandarijnenbomen tegen de vlakte. Zij maken plaats voor meer druivenranken. ‘Ik las ergens dat er ooit een druivensoort in Portugal aangeplant was, die geweldige wijnen voortbracht. Alleen was de opbrengst erg gering en daarom raakte hij compleet uit de gratie. Ik wil de uitdaging wel aan die soort in Silves aan te planten.’
Wat Jaap met zijn huidige woning nabij Lagoa gaat doen als hij eenmaal in Silves woont is nog ongewis. ‘Verkopen zal bij de huidige crisis wel niet lukken. Verhuren dus maar. Het is groot genoeg voor twee gezinnen dus ik neem aan dat er wel interesse voor is.
Contact
Wie in contact wil komen met Jaap kan terecht op zijn website Quinta Rosa
Dit artikel is eerder verschenen in Blik op Portugal, september 2012.
Geef een reactie