Een boek is een bron van ideeën. Als we meer boeken lezen die kwesties behandelen als gelijkheid, duurzaamheid en andere aspecten die ervoor zorgen dat we in harmonie met de planeet leven, planten we zaadjes voor een betere wereld.
Het internet heeft alles veranderd en heeft zeker een impact op het lezen en schrijven van boeken. Als je wilt dat je boek gelezen wordt zul je actief moeten worden op social media en je openstellen voor onlineboekenclubs en dito boekenplatforms.
Helena
Helena Magalhães (Lissabon, 1985) studeert sociaal beleid en doet een postdoctorale studie in criminologie omdat ze geïnteresseerd is in genderongelijkheid en feminisme. Ze werkt een aantal jaren met slachtoffers van huiselijk geweld, maar keert zich dan van die wereld af om fulltime te gaan schrijven. Eerst schrijft ze voor een vrouwentijdschrift over mode en dat soort zaken, daarna gaat ze haar eigen boeken schrijven. In 2017 publiceert zij haar eerste werk, een feministische satire over moderne relaties. Tegelijkertijd richt zij Book Gang op, een onlineboekenclub die vrouwelijke literatuur promoot en ook een poging doet om leesgewoonten te veranderen. Veel mensen geloven dat ze niet van lezen houden, omdat ze niet zijn opgegroeid met boeken of omdat ze zich ooit verplicht door taaie rotboeken moesten worstelen.
Onlineboekenplatform
Magalhães heeft begrepen dat boeken interessant worden gevonden als mensen zich kunnen identificeren met de hoofdpersoon of met een thema. Al snel komt ze op het idee om boeken te bespreken en te verkopen die zijzelf interessant vindt. Daardoor wordt het een verdienmodel; voor niets gaat de zon op. Ze gaat in gesprek met twee grote boekleveranciers en stelt hen voor om hun boeken via haar online platform te verkopen. Voor elke verkochte titel wil ze daarvoor een van te voren afgesproken percentage ontvangen. Haar idee wordt meteen verworpen. Als ze een pitch doet bij Startup Lisboa, een particuliere non-profitorganisatie met als missie het ondersteunen van de oprichting van bedrijven en ondernemers, wordt ze door een zaal vol met kerels weggehoond, omdat een dergelijk verdienmodel absoluut niet rendabel zou zijn.
Blijf in jezelf geloven en laat je niet uitlachen door betweters!
Online boekenclub
Helena springt in het diepe en maakt van haar website een boekwinkel. Van uitgevers koopt ze boeken tegen inkoopprijzen en verkoopt die tegen de winkelprijs. De marges zijn klein, maar groot genoeg. Ze heeft meer dan 27.000 volgers op Instagram. Als zij een boek bespreekt via haar onlineplatform en op social media aandacht aan titels besteedt, schieten de verkoopcijfers omhoog.
Sara
Sara Barros Leitão (Porto, 1990) studeert theater aan de Universiteit van Lissabon en doet een Master Women, Gender, Citizenship and Development aan de Open Universiteit. Voor beide studies haalt ze niet de eindstreep. Tegenwoordig is ze actrice, regisseur en toneelschrijver.
Als de feministische boekenclub Heróides opricht heeft ze geen enkel idee dat zij zoveel invloed zou hebben op de verkoopcijfers van boeken. Als zij het boek Transiberic Love van Raquel Freire bespreekt, is het boek nog maandenlang een van de meest populaire boeken.
Boekbesprekingen
Onlineboekbesprekingen vindt ze interessant. Er is geen leraar of autoriteit die doceert en er kan een waardevolle dialoog of groepsgesprek ontstaan. Het feminisme is een manier van denken en dat is in Portugal vrijwel nog onontgonnen terrein.
Gendergelijkheid
Portugal een conservatief land, met sterke banden met traditionele katholieke waarden en opvattingen over genderrollen, waardoor de feministische beweging weinig of geen politieke of sociale steun krijgt. De verschillende feministische bewegingen werken ieder voor zich en werken zelden samen, maar wellicht is de rol van de huidige media dat die meer prioriteit geeft aan traditionele opvattingen en stemmingen de grootste boosdoener.
VN-boekenclub Sustainable Development Goals
De SDG boekenclub van de Verenigde Naties werd in 2019 opgericht. Eigenlijk is het een leeslijst van kinderboeken over duurzame ontwikkeling voor de leeftijdsgroep van van zes- tot en met twaalfjarigen. Portugese en Braziliaanse uitgeverijen van kinderboeken hebben nu ook een lijst uitgebracht, zodat Portugeestalige kinderen de uitdagingen van de toekomst in hun eigen taal beter kunnen begrijpen.
En ten slotte voor mensen die een boek (in het Portugees) hebben geschreven en het in eigen beheer willen uitgeven: dan kun je terecht bij de Portugese auteursclub. Het is het grootste publicatieplatform voor boeken in het Portugees. Het heeft al meer dan 90.000 boeken gepubliceerd. Het is een van oorsprong Braziliaans platform dat nu ook in Portugal actief is. Ricardo Almeida, de oprichter van het platform zegt over deze link: ‘Het idee is om een literaire brug te creëren die Portugal verbindt met Brazilië’.
De auteursclub stelt iedereen in staat om zijn boek gratis te publiceren. Je registreert je waarna jij je boek kunt uploaden. Daarna kun je via een onlineprogramma een boekomslag ontwerpen en voer je de verkoopprijs van jouw titel in. Vorig jaar alleen al keerde de auteursclub meer dan 400.000 euro aan royalty’s uit aan zijn schrijvers.
Op bol.com zijn 44 e-boeken over Portugal te koop.
Hans zegt
Beste Lotte, kan je mij vertellen waarom er zo weing wordt geschreven dat mannen en vrouwen gelijk zijn, maar op diverse vlakken genetisch bezien nooit 100% gelijkwaardig kunnen worden? Hooguit op overeenkomstige vlakken een bepaald niveau over een niet gelijkwaardige vergelijking als invalshoek, zoals DE vrouw met DE man v.v..