De telefoon gaat, een Luxemburgs nummer. Dat is niet zo gek, want een kwart van de Luxemburgse bevolking bestaat uit geëmigreerde Portugezen, die meestal in deze tijd van het jaar op vakantie komen naar het moederland. Wat ik verwacht had, een verzoek om een kamer, nee, daar ging het niet om.
Het gaat over heel iets anders, en voordat ik begrijp wat dat dan is, is de senhora al een heel end verder met haar geratel. Wie het is, weet ik ook niet, maar als ik even geluisterd heb, snap ik dat het om de boom gaat. De olijf, die we verleden week voor een groot deel hebben laten afzagen. Wat ik uit het verhaal begrijp, is dat die boom niet van ons is en dat gedeeltelijk kappen dus niet had gemogen. Ik leg uit dat het gevaarlijk was, die overhangende takken, dat een tractor er omheen moest, en dat het gevaarlijk is om vlak voor een bocht aan de andere kant van de weg te rijden.
Ik heb altijd gedacht dat ons terrein van de top van de heuvel helemaal doorliep naar de andere kant, naar het dorpsbordje Termas da Azenha.
Je terrein staat natuurlijk geregistreerd bij de conservatória (het kadaster), maar daar staat alleen waaraan het aan alle kanten van de windroos grenst. De heuvel bijvoorbeeld staat zo geregistreerd: “Noord: moeder van het water (mãe da água), Zuid: de weg, Oost: de erfgenamen van João Henriques Foja Oliveira, West: de weg. Dat het aan de zuid- en de westkant aan de weg grens komt door die bocht.
De moeder van het water is één van de oorsprongen van de bron, want er zijn meerdere moeders. Er komt nogal wat water vanaf de hoogvlakte van Spanje gestroomd! Maar hoe moet ik weten wie de erfgenamen zijn van João Henriques, behalve ‘De oude Foja’, de gepensioneerde eigenaar van de zagerij in het aanpalende dorpje Pedrógão? Senhor Foja is jaren geleden langs gekomen om me uit te nodigen om met hem de heuvel op te lopen, om de grens te bepalen. Hij zou daar dan paaltjes slaan. Op zijn terrein stonden eucalyptussen. Logisch voor de eigenaar van een zagerij die pallets maakt.
De heuvel is aan zijn kant ongeveer tot op twee-derde begaanbaar, de rest is begroeid met prikkelstruiken. Waarom hij dat stuk niet gebruikt werd duidelijk in 2005, toen er een gigantische bosbrand vanaf de rivier de Mondego naar Coimbra raasde, over onze heuvel heen. Huiveringwekkend en fascinerend, maar elk nadeel heb zijn voordeel: het hele terrein was schoon.
We ontdekten een grote kuil, waarin mijn jongens onmiddellijk het ‘Romeinse Kamp’ begonnen. Daarboven, net over de top, is een redelijk diepe kloof. De Grand Canyon maar dan in het klein. Het terrein is rotsig. Logisch dat je hier geen bomen of wijnstokken plant. Ik ging er vanuit dat senhor Foja’s terrein gewoon doorliep, want dat komt mooi uit met het begin van ons dorpje. Niet dus. We hebben nog een andere buur: Dona Zélia. Verrassing. Ik had géén idee. Een paar dagen later staat ze ineens voor m’n neus, om het nog ’s goed uit te praten. Dat is blijkbaar ook de manier om uit te maken waar de grenzen liggen: je vraagt het aan je buren.
De papieren van de conservatória zijn alleen goed voor het registreren van de eigenaren, niet zozeer waar je terrein begint en eindigt. Heel gebruikelijk, hier in de buitengebieden.
Wat een rare wet is dat!
Ik heb een afspraak met de advocaat (voor iets anders) en vraag er naar. ‘Jazeker,’ antwoordt hij, ‘in de vijftiger jaren is er een wet aangenomen, die de buren het eerste recht geeft op koop, als een terrein ter verkoop aangeboden wordt. Ze wilden graag veel land bij elkaar op naam van één eigenaar, een soort natuurlijke manier van verkaveling. Ik heb ’s een cliënt gehad, die aan zijn buurman netjes gevraagd had of hij belangstelling had, want hij ging verkopen. Dat had die man wel, maar hij had het geld niet, dus het ging over. Er was een getuige bij geweest. Later sleepte die man zijn voormalige buurman voor de rechter, want toen had-ie het geld wél, en wilde alsnog kopen. Het is goed afgelopen, want de hebberige sufferd had een stadse advocaat ingehuurd, die geen ervaring had met hoe het gaat buiten de stad. Hij vergat iets toe te voegen, dus het is goedgekomen op een vormfout. Het had makkelijk mis kunnen gaan: de getuige was inmiddels overleden, en er was geen schriftelijke verklaring getekend.’
Vergeven en vergeten!
Hier is het ook goed gekomen. Ik heb met behulp van Google Earth een kaartje gemaakt, en daar de grenzen op aangetekend. Daar kan de buurvrouw prima mee leven. En wat betreft de boom: aconteceu, het is gebeurd, ik wist het niet maar nu weet ik het.
Christophe zegt
mooi verhaal om te lezen en erg leerrijk. (al kan ik me voorstellen dat het voor jullie even schrikken was na dat telefoontje).
Joep van Egmond zegt
Bij aankoop van mijn terrein in Cova da Muda (São Bras de Alportel) had de familie van de overleden eigenaar een stukje van het land teruggedrongen, met een paar paaltjes, omdat er op het laatste stukje een grote Alpharobeboom staat.
Op de papieren van het kadaster staat duidelijk de grens aangegeven (ribeira) van het terrein.
De paaltjes gewoon verwijderd en de rest van de familie mag de boom kaalplukken.
Rob de Vries zegt
Het is in sommige delen een drama. Sao Bras de Aportel heeft wel een kadaster maar (na jaren) nog niet officieel in werking omdat iedereen de grenzen betwist. Wij zijn nu een jaar bezig met beide buren over de grenzen van ons land. Tip: Huur direct een topograaf in, laat iedereen tekenen en deponeer dat bij de gemeente.
Ellen Lanser zegt
Je bent sinds dit jaar zelfs verplicht om een RGG certificaat bij de Câmara te halen. Ik meen dat het dit jaar gratis was, daarna wordt het verplicht én betalen. Zal niet veel zijn. Maar dan kun je via Google Earth je grenzen vaststellen, en dat via dat RGG certificaat bekrachtigen. Pas je aan aan de mores van het land, las ik in het commentaar van Ben Weijers (hoi Ben), dus praat eerst met je buren over waar volgens hen de grenzen liggen, en wie al je buren zijn. Voor mij was het dus een verrassing dat ik niet 2 maar 3 buren had. Het document van het Conservatória (kadaster) zei alleen: os herdeiros de João Henriques Foja Oliveira … en wie dat zijn, mag Joost dan weer weten 😉
Ben Weijers Paquete zegt
Je perceelsgrenzen zijn realatief eenvoudig vast te stellen, als je netjes de burocratische weg bewandelt.
Huur een topograaf in. Die vraagt bij het Dirreção Geral do Territorio de officiele kaarten aan met de precieze begrenzingen.
Aan de hand van deze kaarten stelt hij ter plekke de grenzen vast en slaat de grenspaaltjes. Zonder discussie met je buren.
Bij onenigheid wordt het een civiele rechtzaak, die heel moeilijk te winnen is door de klager, gezien de autoriteit vh DGT.
Enige bezwaar dat het DGT nogal traag is met het aanleveren van de kaarten, ik moest 6 maanden wachten. Maar het loont de moeite.
Mijn advies: pas je aan aan de mores van het land. Succes!