Op de Koningsdagreceptie van de Nederlandse ambassade in Lissabon vertelt mijn gesprekspartner me dat er alleen al via rekruteerder Working Adventures zo’n 250 Nederlandstaligen in Portugal werken. En dat dat aantal ieder jaar toeneemt. Zelf woont en werkt deze dame alweer 5 jaar in Portugal, inmiddels in haar tweede baan. Ze weet nog niet of ze ooit teruggaat.
Onder de Portugese zon
Het buitenland trekt altijd. Maar voor sommigen is een paar weekjes vakantie niet genoeg. Overwinteraars komen soms wel voor 7 maanden naar Portugal, op de vlucht voor grijze dagen en kou. Er zijn duizenden pensionados en renteniers die gewoon het hele jaar onder de Portugese zon vertoeven. Maar wie nog niet gepensioneerd is en ook de zilvervloot nog niet binnen heeft zien varen, die zal moeten werken voor de kost. Dat blijkt gemakkelijker dan je missschien denkt. Er zijn heel wat bedrijven op zoek naar Nederlandstaligen om in Portugal te werken. Je komt dan wat sneller in Porto en Lissabon terecht dan in de Algarve natuurlijk, maar voor wie op avontuur uit is zijn dat heerlijke steden om een poos te wonen.
Het blijken absoluut niet alleen tussenjaarders (studenten die een rustjaar nemen) te zijn die naar Portugal komen om te werken. Veel mensen gaan het avontuur aan omdat het een andere manier is om het buitenland te leren kennen. Het zijn ook niet alleen twintigers. Wie de kinderen de deur uit heeft, blijkt ook best wel eens de routine te willen doorbreken en een paar jaar aan de andere kant van Europa te willen gaan werken.
Portugal Portal schreef in 2020 een artikel over het aantal Nederlanders in Portugal, waaruit blijkt hoe gemakkelijk het is om naar Portugal te verhuizen.
Talenkennis
Vroeger waren banen in het buitenland vooral voor hoogopgeleiden, maar dat is inmiddels absoluut niet meer zo. Soms is de enige echte vereiste bij een vacature de wil om het avontuur aan te gaan. Zelfs vreemde talenkennis is lang niet altijd verplicht, omdat nogal wat banen vanuit Portugal op de Nederlandstalige markt gericht zijn. De vreemde talenkennis van de Portugees is juist weer de reden dat het land populair is bij arbeidsmigranten. Anders dan in de grote Zuid-Europese landen spreekt eigenlijk iedere Portugees voldoende Engels om handel te kunnen drijven met toeristen en vreemdelingen.
Maar hoe kom je aan werk in Portugal? Tot mijn verbazing kom ik op de website van Working Adventures maar liefst 11 banen in Portugal tegen, en de meeste advertenties zijn voor meer dan één vacature. De vraag varieert van reisconsultants tot klantenservicemedewerkers en de werkgevers sloven zich uit om hun baan zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Ze bieden taalcursussen aan, vergoeden vliegtickets, regelen woonruimte voor je, helpen met verzekeringen en belastingen, je komt in een warm bad.
Als je meer wilt weten over het wonen in Portugal, klik hier. Wil je het huidige banenaanbod van Working Adventures zien klik hier.
Verwelkomend Portugal
Ik begrijp de buitenlandwens uit eigen ervaring natuurlijk goed. Je kunt wel twee weken in een land of stad rondlopen en de bezienswaardigheden zien, de musea bezoeken en de nationale specialiteit eten, maar daarmee ken je het land nog niet. Je hebt een aardige steekproef genomen. Ga je er een paar jaar wonen, dan maak je alle seizoenen en alle feestdagen mee. Dan ga je de lokale bevolking leren kennen, dan proef je echt alle verschillen in de cultuur en in de gerechten. En wie weet blijf je daar aan iemand hangen, dat kan natuurlijk ook zomaar gebeuren.
Voordeel van Portugal is dat het al meer dan 30 jaar lid van de Europese Unie (EU) is. Portugal behandelt de immigrant uit een andere EU-lidstaat bijna nog beter dan de eigen burger. Een werkvergunning is niet nodig. Je krijgt als ingezetene gratis gezondheidszorg, gewoon door jezelf in te laten schrijven. Salarissen liggen in Portugal meestal niet op het niveau van Noord-Europa, maar dat geldt ook voor de kosten van bijvoorbeeld restaurants en uitgaan. Koffie kost nog geen euro en een biertje maar net iets meer. De enorme hoeveelheid zon is gratis.
Ook een EU-burger die niet permanent in Portugal verblijft heeft recht op gratis gezondheidszorg. Zorg daarvoor dat je de Europese gezondsheidskaart (EHIC) van je ziektekostenverzekeraar meeneemt. Als je eenmaal in Portugal resideert, vraag dan de Portugese EHIC-kaart aan voor wanneer je in de EU rondreist, bijvoorbeeld voor een bezoek aan Nederland.
Als ik afscheid neem van ambassadeur Nienke Trooster vertelt ze me dat ze inmiddels 19 jaar in het buitenland werkt, en nog niet van plan is om naar Nederland terug te keren.
Met een paar jaar in een buitenland bouw je een unieke ervaring op die je je leven lang bijblijft. En binnen de EU is het zo gemakkelijk om te doen. Eigenlijk ben je gek als je die kans niet benut.
Working Adventures is gevestigd in Amsterdam, het overgrote deel van de ruim 25 werknemers is echter nooit op kantoor maar woont en werkt heel toepasselijk zelf in het buitenland. Adres is Korte Lijnbaanssteeg 1 in Amsterdam,
telefoon (+31) (0) 85 808 1134
email: dutch@workingadventures.com
janine Verhoeven zegt
Leuk artikel Cees! Ik werk veel met studenten, maar weet zeker dat ook andere volgers dit leuk vinden. Mag ik dit delen?
Cees Groenewegen zegt
Natuurlijk mag dat, vooral doen!