Leestips voor de vakantievierder in Portugal. Boeken over Portugal en boeken die zich afspelen in Portugal.
Op vakantie in Portugal wil je natuurlijk lezen over Portugal. Hier een flink aantal leestips, van licht tot zwaar en van roman tot geschiedenis, voor elk wat wils. Vrijwel allemaal zijn ze ook als e-boek te verkrijgen. Kies er eentje uit die je echt aanspreekt. Of twee, of drie…
De ontsnapping – Heleen van Royen
Heleen van Royen is een absolute bestsellerauteur die al honderdduizenden boeken heeft verkocht. Ze woonde lange tijd in Portugal, ze had een huis bij Lagoa in de Algarve en een appartementje in Carvoeiro waar ze zich terugtrok om te schrijven. Een van Heleens succesromans is De ontsnapping, dat zich grotendeels afspeelt in de Algarve. Het is een heerlijk leesboek voor in de zon, af en toe behoorlijk pikant dus wie daar niet van houdt, kan beter een ander boek kiezen.
De witte stad – Jule Hinrichs
Een fascinerende biografie van ‘de witte stad’ Lissabon. Ooit een van de absolute hoofdsteden van de wereld, in de achttiende eeuw verwoest door een aardbeving en een tsunami, maar uiteindelijk in de moderne tijd een van de meest dynamische Europese steden. En al jaren in de top 10 van populairste Europese citytrips. Jule Hinrichs is niet alleen oud-redacteur van Het Financieele Dagblad maar ook regelmatig schrijver op Portugal Portal. Hij beschrijft met veel oog voor detail de historie van Lissabon en Portugal. Aanrader voor wie van geschiedenis van de afgelopen paar honderd jaar houdt.
Dé wijngids voor de Algarve en de Alentejo – Arthur van Amerongen
Arthur van Amerongen woont al zolang hij zich kan herinneren in de Algarve en schreef van daaruit columns voor De Volkskrant en andere periodieken. Hij heeft al zo’n dertig boeken geheel of gedeeltelijk op zijn naam staan. De vakantie vierende wijnliefhebber mag zijn in 2021 verschenen wijngids niet missen. Heb je meer zin in een originele kijk op de Algarve, neem dan Op reis naar de Algarve, een verzameling van de beste columns van Arthur in de Volkskrant en HP/De Tijd.
Liefde in Pangea – Tessa de Loo
Tessa de Loo is auteur van onder andere de wereldwijde bestseller De Tweeling, waarvan de film uit 2003 een Oscarnominatie kreeg. Tessa de Loo woont en werkt al vele decennia in de Algarve, haar boek Liefde in Pangea uit 2017 speelt zich daar af. Houd je van een modern literair drama ga dan voor Liefde in Pangea, of kies De Tweeling als je een verrassend verhaal uit de Tweede Wereldoorlog wilt lezen.
Dronk – Marco Rooth
Kunstenaar Marco Rooth werkt afwisselend in Amsterdam en Noord-Portugal, waar hij al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw komt. Hij is van veel markten thuis maar legt zich sinds enige tijd vooral toe op schilderijen. Een uitgebreid verhaal over Marco verscheen eerder op Portugal Portal. Marco schreef in 2016 zijn eerste boek Dronk, over zijn gevecht met de drank. Je hoeft geen drinker te zijn om dit boek te waarderen, de worsteling alleen al is de moeite waard.
De tocht van de olifant – José Saramago
Er is aardig wat Portugese literatuur in het Nederlands vertaald. Absolute aanrader is De tocht van de olifant van Nobelprijs voor de Literatuur-winnaar José Saramago. Een humoristisch en ironisch verhaal over de olifant Salomon die als huwelijksgeschenk van de Portugese koning de tocht van Lissabon naar Wenen onderneemt. Als je wilt kiezen uit de gehele lijst van in het Nederlands vertaalde boeken van Saramago klik dan hier.
Diep verborgen – Ellen van Herk
Ellen van Herk woont een belangrijk deel van haar tijd in Portugal en heeft inmiddels een hele rits romans geschreven die zich in Portugal afspelen. Spanning en romantiek met een Portugees sausje overgoten. Diep verborgen is Ellens nieuwste boek, een thriller die zich in het prachtige kastelenstadje Sintra afspeelt. Als je wilt kiezen uit de gehele lijst van boeken van Ellen van Herk klik dan hier.
Portugal. Een gids voor vrienden – J. Rentes de Carvalho
In het tijdperk van de onbeperkte internetbundels zijn reisgidsen en landkaarten bijna overbodig geworden. Een uitzondering is deze ‘gids voor vrienden’ door José Rentes de Carvalho, een voormalig professor Portugees aan de Universiteit van Amsterdam. De lezer wordt als een goede vriend benaderd en begeleid. Naast een zeer persoonlijk beschrijving van de bekende steden, monumenten en bezienswaardigheden, geeft de auteur veel intieme kennis over zijn land prijs.
Thuis in Portugal – Marieke Woudstra
Dit boek is een aanrader voor wie houdt van streekromans en van de perikelen die bij emigratie kunnen ontstaan. Net zoals in de populaire televisieserie Ik Vertrek loopt Marieke tegen onverwachte problemen aan maar uiteindelijk komt alles goed en is ze verguld met haar nieuwe leven in Portugal. Haar boerderij met olijvenboomgaard is een succes geworden en met haar man leeft ze er zelfvoorzienend en duurzaam. Ook de integratie in de traditionele Portugese gemeenschap lukt. Inmiddels is ook het vervolg al verschenen, Een Portugese droom. Op Portugal Portal verscheen al eerder een bespreking van Thuis in Portugal.
Branco en Julia – Gert-Jan van den Bemd
Een gloednieuwe roman over een oudere curiosahandelaar en een jonge kunstenares die elkaar op een antiekmarkt in Lissabon tegen het lijf lopen. Een ontmoeting die leidt tot een verrassende zoektocht naar de herkomst van de foto’s die ze op de markt kopen en de identiteit van de vrouw die erop staat. Auteur Gert-Jan van den Bemd won in 2015 ‘Heel Nederland schrijft’, Portugal Portal publiceerde onlangs al een voorproefje van Branco en Julia.
Vila Pouca – Gerrit Komrij
Gerrit Komrij wordt gerekend tot de grootste schrijvers in de Nederlandse taal en woonde maar liefst 38 jaar in Portugal, van 1984 tot vlak voor zijn dood in 2012. Portugal komt in verschillende van zijn boeken aan de orde (voor de hele lijst verkrijgbare boeken van Gerrit Komrij klik hier).
In Vila Pouca beschrijft Komrij vanuit eigen ervaring een typisch Portugees dorp in het binnenland, compleet met zijn dorpsintriges en schandaaltjes. Portugal Portal besteedde al eerder aandacht aan dit heerlijke boek.
Portugal, stukje bij beetje – Cees Groenewegen
En natuurlijk mag mijn eigen boek niet ontbreken. Met veel plezier schreef ik tijdens de pandemiejaren 204 minihoofdstukjes over allerlei facetten van Portugal. Zo werd Portugal, stukje bij beetje een karakterschets van misschien wel het mooiste land van Europa. Mijn boek pretendeert niet volledig te zijn, maar er staat wel verrekte veel in. Portugal Portal publiceerde al eerder een voorproefje uit Portugal, stukje bij beetje.
Ook in Portugal verkrijgbaar bij de Attent supermarkt in Boliqueime of per e-mail: portugalstukjebijbeetje@gmail.com
Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 20 mei 2022 en opnieuw gepubliceerd op 24 juni 2024
Loek Kusiak zegt
Voeg nog toe aan dit lijstje:
Het zonder enige pretentieuze blabla maar uitstekend geschreven – een voorbeeld ook van volwassen reisjournalistiek dat een blik op tijdspanne van 30 jaar reizen door Portugal omvat:
‘Portugal! Portugal! Portugal!
Auteur: Lieke Noorman.
Alsook de fascinerende roman: Onderweg (Ned. titel) van João Ricardo Pedro.
Cees Groenewegen zegt
Het boek van Lieke Noorman is inderdaad zeer goed maar was op het moment van schrijven van dit artikel niet leverbaar. Inmiddels weer wel, en is zeker een aanbeveling waard! Je kunt het boek hier bestellen. Woon je in Portugal, dan kun je het boek hier bestellen.
Lieke Noorman zegt
Hallo Loek, dank voor je lovende woorden. Misschien hebben we elkaar ontmoet bij de boekpresentatie in Coimbra, drie jaar geleden? Hoe dan ook, fijn dat je mijn boek op het lijstje zet.
Als e-boek is “PORTUGAL!PORTUGAL!PORTUGAL!” natuurlijk nooit weg geweest. Je kunt het bestellen via bol. Of vanuit Portugal bij amazon.
De papieren versie was uitverkocht, maar gelukkig verscheen vorige week een herdruk. Dit ter gelegenheid van de verschijning van mijn nieuwe boek “GEHANNES. Oplichters, struisvogels en optimistische sukkels: over geld en familie”. Geen Portugal ditmaal, maar een verhaal over de stuntelige omgang van mijn familie met geld en met elkaar.
Groeten!
loek kusiak zegt
Portugal!Portugal!Portugal! kwam uit medio 2019 en is
sindsdien ook bij bol.com verkrijgbaar ( als print, ook als E-boek, voor 11 euro)
Ellen Lanser zegt
Ja! Die miste ik ook! En verder: geweldig al die titels bij elkaar – lekker lezen voor een porthollandse boekenwurm (ik) 😊
loek zegt
En laten we toch vooral Komrij’s ‘Brieven uit Alvites’ (Bezig Bij, 2015) niet vergeten.
‘Er valt niets te beleven in ons dorp, maar je maakt er van alles mee. Alvites is een essentie van extremen. De armoede is er middeleeuwser. De nachten kennen er meer sterren dan elders. De vreugde is er geloviger. Het pittoreske is er wreder.’
Jean-Marie zegt
Ik miste ook het onvolprezen “Portugal Portugal Portugal” van Lieke Noorman en wou dit melden, tot ik zag dat Loek mij voor was. PPP mocht absoluut niet ontbreken op dit lijstje!
Ellen zegt
Dank je Cees, fijn zo’n overzicht! Ik was net toe aan wat ‘nieuwe’ titels. En die staan ertussen, jippie!
Janwillem van der Ent zegt
Een originele kijk op de Algarve biedt ‘Op reis in [niet: naar] de Algarve’ zeker! In deze verzameling van columns van Arthur van Amerongen (uit de Volkskrant en HP/De Tijd) treedt ook Gerrit Komrij meer dan eens op – sterker nog, in de inleiding ‘God in Portugal’ krijgt die er zelfs de ‘schuld’ van dat Van Amerongen überhaupt in Portugal is komen wonen.
De door Cees Groenewegen genoemde boeken van Gerrit Komrij zijn alle de moeite waard, maar hét Portugal-boek van Komrij is toch wel ‘Over de bergen’, weliswaar fictie, waarin echter veel van zijn eigen ervaringen in Trás-os-Montes verwerkt zijn. De roman is (in 1997) ook in het Portugees vertaald, niet als ‘Trás-os-Montes’ maar als ‘Atrás dos Montes’.
Een correctie: ‘Portugal. Een gids voor vrienden’ (1989) is níét oorspronkelijk geschreven in het Nederlands, maar in José Rentes de Carvalho’s moedertaal, het Portugees (vertaald door Harrie Lemmens). Wel woonde en werkte Rentes de Carvalho destijds in Nederland. Het is een geweldig leesboek, zij het als ‘gids’ wel wat gedateerd. De eerste druk was al niet up-to-date: de lyrisch beschreven treinreis door het Dourodal van Salamanca via Barca d’Alva naar Porto bleek tot mijn grote teleurstelling toen al grotendeels opgeheven, waaronder juist het meest spectaculaire traject, tussen Barca d’Alva en Pocinho.
Een aanvulling: José Rentes de Carvalho heeft nog veel meer boeken geschreven die zich geheel of gedeeltelijk in Portugal afspelen en ook de moeite waard zijn. Ik noem om te beginnen ‘Portugal, de bloem en de sikkel’ (1975) over de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen voor en rond de Anjerrevolutie, zijn debuutroman ‘Montedor’ (1968), over het leven in een Portugees dorp, en de zeer aanbevolen romans ‘Ernestina’ (1998), over zijn moeder en het harde leven in Trás-os-Montes, en ‘De Hollandse minnares’ (A amante Holandesa, 2000), over Amadeu, die vanuit een afgelegen Portugees dorp naar Amsterdam vertrekt, waar hij een verhouding krijgt met een rijkeluisdochter uit de Grachtengordel.
Nog een vette tip: ‘Getrouwd met Portugal’ (2003), de autobiografische belevenissen van Ella Molen, die als ‘vrouw alleen’ in Portugal zoekt naar een huis en een goede plek om te wonen. De achterflap van het boek stelt terecht: ‘Hilarische gebeurtenissen wisselen ontroerende momenten met haar nieuwe dorpsgenoten af’. Heel leerzaam ook, bijv. voor mensen die denken dat het in Portugal nooit regent en geen idee hebben van de winterse kou (bij gebrek aan adequate verwarming). De bibliotheek van Tavira bezit een exemplaar, dat ik daar in de herfst van 2021 gelezen heb.
Veel leesplezier en genot in en met Portugal gewenst!
Janwillem van der Ent
Lieke Noorman zegt
NOG EEN TIP!!! Een boek dat in dit overzicht niet mag ontbreken is LICHT OP LISSABON van de grote vertaler Harrie Lemmens. Arbeiderspers, 2021. Een literair verhalenboek voor iedereen die Lissabon van binnenuit wil leren kennen. Geïllustreerd met foto’s van Ana Carvalho en inspirerende wandelroutes. Een boek vol geschiedenis, cultuur en natuurlijk Portugese literatuur.
Annuska Fontein zegt
Dank je wel voor deze lijst en de nodige aanvullingen
Michiel van Dam zegt
Cees Groenewegen schreef op 29 januari 2022 in mijn exemplaar van ‘Portugal stukje bij beetje’:
“Michiel, ook na 6 jaar Portugal kun je nog nieuwe dingen leren”.
En vandaag lees ik hier over zijn boek ‘er staat verrekte veel in’.
Dat gaat zeker ook op voor ‘Handboek Portugal – achtergronden van land en volk’ van Marion Kaplan. Oorspronkelijke titel: The Portuguese, in 1994 verscheen de Nederlandse vertaling bij De Arbeiderspers. ISBN 90 295 2514 2 /CIP. In 2012 scoorde ik deze dikke pil boordevol informatie bij De Slegte in Zwolle. De Algarve was toen, al een jaar of twaalf, mijn vaste vakantiebestemming. Inmiddels dus woonstreek. Times Library Supplement: ‘vanuit diepe sympathie geschreven, scherpzinnig, levendig en met een vloed aan informatie’. Helemaal waar!
Marion Kaplan’s meesterwerk gedateerd? Je steekt er veel van op, nog steeds, in 2023.
Michiel in Santa Luzia TVR, je zou er maar wonen.
P.S. Een andere buitenlandse inwoner zei: “ik zit elke dag in de zon. Daarom zijn we hier toch?”
MIchiel van Dam zegt
En wil je nog een meesterwerk lezen…
… DE EEUW VAN MIJN VADER van Geert Mak. Van september 1999 tot oktober 2003 liefst vijfentwintig herdrukken. Inmiddels ben ik de tel kwijt.
‘Een wonder van vertelkunst.’ – NRC Handelsblad.
Geert Mak schreef een biografie van het Nederland van de twintigste eeuw in de vorm van een familiegeschiedenis.
Nog niet op een ereplaats in jullie boekenkast? Kopen! Je bent Nederlander. Eenmaal alle 523 bladzijden gelezen hoef je mij niet te bedanken voor deze tip. Ik heb er nog een!
Dan nu weer Portugal. I LOVE THE SEASIDE . PORTUGAL. Tekst: Alexandra Gossink.
‘Ja, naar zee! Voor alle liefhebbers van de Atlantische kust (…). Voor als je houdt van een laidback surf-sfeertje maar niet per se hoeft te surfen, voor als je houdt van kleine baaitjes, brede stranden, zand tussen je tenen en een frisse wind door je haar. Alleen de allerleukste plekken langs de kust kwamen in dit boek terecht.’ Letterlijk overgenomen van de achterflap.
ISBN 978-90-5667-824-0.
.
Nog niet zo lang geleden woonde ik aan de woestfraaie, tikje alternatieve Costa Vicentina. Een niet-onbekende Portugese schilderes verfraaide een fiets van me met de toepasselijke woorden “Michiel gosta da Costa Vicentina.” Als extraatje een smiley 😃. Leuk toch!
Cees Groenewegen en ik hadden het eerder deze maand over schrijfblokkade. Daar heeft Cees geen last van… complimenten. Met mij gaat het inmiddels de goede kant op.