De Courarivier ontspringt in de bergen boven Ponte de Lima en stroomt uit in de Rio Minho. Niks bijzonders, wel apart is dat aan deze 50 km lange rivier twee zandstranden met een groot recreatieterrein liggen. En juist op deze twee terreinen, die niet ver van elkaar liggen, vinden elke zomer, in augustus, bijna gelijktijdig, twee internationale muziekfestivals plaats. Aan de Praia das Azenhas woedt het Vilar de Mouros Rockfestival en aan de Praia do Taboão zindert en gonst de muziek van het nog massalere en bekendere Indie- en Grungepodium Paredes de Coura.
Dit jaar speelt de legendarische Mother of Punk, Mrs. Patti Smith, op de 27e editie van het Festival Vodafone Paredes de Coura. Als deze 72 jarige rockchick helemaal naar Noord-Portugal komt om op te treden, dan lijkt me, fan of niet, hier moet je bij zijn!
Trendsetting
Paredes de Coura is na Vilar de Mouros het oudste zomermuziekfestival van Portugal en het meest interessante evenement. Over smaak valt niet te twisten, zeker, maar qua muziekaanbod is het een topevenement. Je kunt gerust zeggen dat Paredes de Coura een succesmachine is. Je zet een onbekend groepje op dat podium en vaak wordt die band na drie dagen Minho in korte tijd waanzinnig populair. Coldplay, bijvoorbeeld, niemand had ooit van hen gehoord, totdat ze in augustus 2000 in Noord-Portugal speelden. Daarna gingen ze als een speer. Wil je vandaag de dag een avondje Chris Martin and his dudes boeken dan moet je een miljoen neerleggen. Arcade Fire is er nog zo eentje.
Het Mekka van de Indie
Dit festival gaat vooral om en over Indie, een op rock georiënteerde (experimentele) kunstmuziek. Paredes de Coura heeft de manier waarop je naar muziek luistert veranderd. Het gaat om meer dan alleen muziek, het is een therapeutisch parcours, je wordt gelukkig tijdens deze muziekbelevenis op deze mythische en mystieke plek. Het festival is een medicijn tegen pijn en onvrede. Bezoekers, muzikanten en organisatoren delen met elkaar en steken naar elkaar over. Tijdens drie dagen Paredes de Coura: muziek, mensen en vreugde word je beter en sterker!
Just having a good time
Het Festival Paredes de Coura gaat over verbinden. Mensen die van muziek houden, plezier willen maken en respect hebben voor elkaar, de omgeving en de natuur. Het is een muziekfestival van vrede, liefde en welzijn. Dat is wat de organisatoren van het eerste uur João Carvalho, José Barreiro, Filipe Lopes en Vitor Pereira voor ogen hebben als ze in 1993 in tien lange dagen het eerste festival organiseren.
“Ik snap niet dat er mensen zijn die zonder muziek kunnen leven, muziek is voor mij fundamenteel, als ik in de auto zit, of als ik kook, strijk of sport, ik luister naar muziek”, aldus João Carvalho, eindverantwoordelijk voor de organisatie. Je kunt je niet voorstellen hoeveel inspanning, doorzettingsvermogen en out-of-the-boxdenken nodig is om het Paredes de Coura te organiseren.
Een festival is geen wetenschap
“Het ene jaar draai je verlies en moet je alle winst van het voorgaande jaar of jaren weer uitgeven. Ik zal je niet vervelen met alles wat misging en hoe vaak we met handen in het haar zaten, als de kaartenverkoop tegenviel. Voor de 25e editie van het Festival heb ik een gedetailleerd interview gegeven waarin ik de muziekkeuzes van elk festival jaar bespreek en of een succesjaar was of niet.
De organisatie van zo’n evenement is meer dan pittig. In de eerste plaats willen we alleen muziek, die wij zelf goed vinden en die past bij het concept en dat is niet per se een garantie voor grote bezoekersaantallen. Hoe kom je aan geld? Waar herberg je bezoekers op deze afgelegen plek met weinig hotels, hostels, accommodaties en onvoldoende kampeerruimte? Hoe zorg je ervoor dat zo’n invasie van mensen geen negatieve impact heeft op de leefomgeving?
Elk jaar proberen we ons te verbeteren. Het restauratiegebied is uitgebreid, er zijn meer eettentjes, in verschillende zones: er zijn nu vier plekken waar je eten kunt halen. We hebben een chefkok met proeverij aangetrokken. Ook nieuw is dat we rechts van het hoofdpodium, vanuit het perspectief voor wie het amfitheater afdaalt, een rustplek hebben gemaakt. En in het bos hebben we een gebied gecreëerd met tuinbanken en “rust- en welzijnsruimten”, zonder de natuur schade te berokkenen.
Er is geïnvesteerd in verbetering van het rioolwerk en het sanitairblok is uitgebreid en heeft nu capaciteit voor ongeveer 17.000 mensen. De schoonmaakservice is verbeterd. En last but not least, er loopt nu een team met mensen rond die als missie hebben om de bezoekers meer bewust te maken van de natuur en wat zij zelf kunnen doen om deze te behouden en te beschermen. Daarnaast zijn er activiteiten op literair gebied, er zijn stalletjes met boeken, die te koop zijn en er worden schrijvers uitgenodigd, die stukken uit hun werk voorlezen en in gesprek gaan met het publiek.”
Coura é amor
Er worden veel en steeds meer muziekfestivals georganiseerd: Super Bock, Super Rock, NOS Alive, MEO Sudoeste, Sumol Summer Fest, maar Paredes de Coura is en blijft uniek. Ja, het is grootschalig en toch intiem. De festivalgangers worden door de dorpsbewoners uitgenodigd om bij hun thuis koffie te komen drinken en soep te eten.
De missie van Vodafone
In de afgelopen twee decennia is Vodafone een vaste sponsor van nationale muziek. De aanbieder van mobiele telefonie begon met financiële ondersteuning van kleinschalige concerten van Portugese muzikanten, daarna ging Vodafone festivals sponsoren, zoals Paredes de Coura, Rock in Rio – Lissabon, Mexefest en Milhões de Festa. En er is een eigen radiostation, Vodafone FM, dat een belangrijke rol speelt bij het ontsluiten van Portugese muziek. “Luister vandaag naar wat je morgen leuk zult vinden”.
Nog een aantal interessante zomermuziekfestivals in de Minho
- Festival Intercéltico de Sendim, Terras de Bouro, 3 – 8 augustus 2019
- Sonic Blast Festival in Moledo, 8 – 12 augustus 2019
Geef een reactie