Kun je een pauze nemen van je eigen leven? Je werk, gezin en relatie op stil zetten om te luisteren naar jezelf? Wat gebeurt er als je in je eentje een appartement huurt in Portugal en de uren op je af laat komen? In De doe-het-zelf-retraite vertrekt Roos onvoorbereid en raakt in gesprek met zichzelf, de barista om de hoek, Søren Kierkegaard en de eigenaar van het appartement, die er niet is. Aangemoedigd door een plastic aap en in strijd met de meeuwen komt ze struikelend tot zichzelf.
Floor Gerritsma stuurde me haar debuutroman, die zich afspeelt in Cascais en Lissabon, Portugal. Het is een verhaal over trouw worden aan jezelf en trouw blijven aan de ander, over moeder en dochter zijn, maar ook over de vraag welke plek het werk in je leven moet of mag innemen. Voor iedereen die graag even alleen is of dat nog niet durft.
Ik las het boek met veel plezier. Het boek is mooi gedrukt en vormgegeven en geschreven in een literaire schrijfstijl. De mijmeringen over haar leven en haar relatie – de schrijfster noemt het gedachte-experimenten – van hoofdpersoon Roos bevatten humor en zelfspot. Beslissingen legt Roos voor aan een fictief discussiepanel met uiteenlopende meningen. Ik moest vaak hardop lachen tijdens het lezen.
Roos kent de stad Lissabon goed want ze heeft daar eens drie maanden gestudeerd. Prettig vind ik Roos’ liefde voor Portugal. “Het is verleidelijk om te mopperen op dit land”, maar ze doet het niet.
Samenvatting (van Bol.com)
Een must-read voor (stief)moeders die snakken naar een moment voor zichzelf
Wie ben je zelf eigenlijk nog naast je rol als moeder, echtgenote en ondernemer? Voortgestuwd door de ontwikkelingen in haar leven regelt Roos halsoverkop een retraite voor zichzelf. Een vlucht en een Airbnb-appartement boeken in Portugal kan iedereen, maar dan? Hoe vul je de dagen als je niet meer door anderen wordt geleefd?
Roos verliest zich in de boekenkast van het Airbnb-appartement, worstelt met haar yogamat, sluit nieuwe vriendschappen, leest hoe ze volgens Kierkegaard zichzelf moet worden en doet dingen die ze misschien beter niet had kunnen doen.
Roos komt dapper maar struikelend tot zichzelf. Wat moet ze met de ontrouw in haar leven en wat is eigenlijk een goede moeder? De tijd in haar eentje is een complex cadeau, maar zorgt ervoor dat ze uiteindelijk de weg terug naar huis weet te vinden.
De doe-het-zelf-retraite inspireert en ontroert in een bijzondere mix van humor, ernst en emotie. De vragen van Roos zijn prikkelend en raak en resoneren in het hoofd van de lezer. Een genot om te lezen, ook voor wie nog even niet alleen durft te zijn.
Interview
Tip
Tot slot nog een tip voor een geslaagde doe-het-zelf-retraite: koop een horloge. Dan hoef je minder vaak op je smartphone te kijken voor de tijd, met alle digitale afleiding van dien. Ga ik doen.
Geef een reactie