Ruim vier jaar geleden kwamen we in de Beiras wonen en al snel vroegen we aan wat ‘veteranen’ waar je zoal lekker kon eten. Bijvoorbeeld in Coimbra, zo’n 80 kilometer verderop en de hoofdstad van ons district?
Uit eten in de Beiras
Tot onze stomme verbazing noemden verschillende bronnen steeds dezelfde naam van een Italiaans restaurant. “Ja”, zeiden we “die hebben we al gehoord, en verder?” Dan bleef het stil. Nu hadden we nog een Michelingids uit het laatste Escudo-jaar en daar zou het ons wel mee lukken, dachten we, of anders met de Repsolgids. Wat waren we naïef. De Beiras bleken in culinair opzicht onzichtbaar.
Lekker eten doen we thuis of bij vrienden, zo hebben we inmiddels ervaren. Een nieuw restaurant wordt al gauw geroemd omdat het net iets anders serveert, op regelmatige basis open is, alles op de kaart er ook is en het er ’s winters behaaglijk is. In feite is dit voor ons dus een behoorlijke devaluatie van het begrip ‘een goed restaurant’. Desalniettemin stuiten we soms toch op een verrassing.
Dão-wijnen
We hebben het geluk dat we niet al te ver wonen van de Dão wijnregio in de provincie Beira Alta, tussen de Serra da Estrela en de Serra da Caramulo. De grond en de ligging van het landgoed vormen de ingrediënten van wijnen als de Quinta de Cabriz, de Quinta dos Grilos en de Casa de Santar, gemaakt onder de paraplu van het bedrijf Dão Sul. Recentelijk opende deze holding op drie plaatsen restaurants waaronder de Paço de Santar, net buiten Nelas. Dat wilden we zien en nieuwsgierig reisden we af.
Het restaurant maakt deel uit van een prachtige paleisachtige omgeving met mooie tuinen en uitgestrekte wijnvelden. Het landgoed is smaakvol gerestaureerd met historische materialen in combinatie met roestvrij staal, glas en corten staal. Een keurig verzorgd parkeerterrein vlak bij de ingang (ook al bijzonder) bood ons de gelegenheid om droog binnen te stappen. Wat een ervaring: licht, lekker warm en modern.
De ontvangst was gastvrij. We zaten in een aardige zithoek en werden vergast op een mooi glas mousserende witte wijn, de Espumante Cabriz Bruto. Toen konden we aan tafel, gedekt met linnen. De één startte met een ‘fleur de bouche’ van verschillende kaasjes uit de regio en de ander met een gesmolten Serra de Estrela-kaasje op een bedje van rucolasla met balsamico, stukjes worst en een kopje pompoensoep. Onze voorgerechten bestonden uit enerzijds een crème de kastanje met kwartelborst en zwarte truffel en anderzijds een bladerdeegpasteitje met zeevruchten op een bedje van gemengde sla. Het zag er mooi uit en het smaakte prima.
Vinologie
Als hoofdgerechten hadden we zeeduivel op een bedje van asperges en gedrenkt in een wat melige botersaus, en voor de ander een malse kalfswang met gebakken aardappeltjes en groente. Alles op warme borden. We genoten, ook van de wijnen: een witte Casa de Santar Reserva uit 2008 en een rode Quinta das Tecedeiras Reserva uit 2007. Onze nagerechten bestonden uit een sinaasappelpuddinkje met mousse de chocolat en een sinaasappelsorbetijs met een chocoladepuff begeleid door een glas Muscatel uit de Douro.
Het kostte voor z’n tweeën € 90 en we komen zeker nog eens terug, al was het maar om nog eens rond te neuzen in de bijbehorende winkel met uitstekende wijnen.
Informatie
Kijk voor verdere informatie op de website: www.daosul.com. Informatie over de restaurants ontbreekt nog geheel op internet; het accent ligt tot nu toe op de vinologische aspecten van de Dão Sul-groep. Paço de Santar, Vila de Santar, Nelas, tel. 232 945 452, of beter, bel Ana Paula Figueiredo, de gerente: 915351558.
Geef een reactie