Overal kurkeiken, olijfbomen, sinaasappel- en citroenbomen. De intens licht trillende lucht geurt naar rozemarijn en tijm. Op ’t gevoel af de weg volgend door het glooiende landschap. Links en rechts onverwacht opduikend. Gaten en kuilen in het wegdek. In deplorabele staat, dus smachtend naar onderhoud.
In de maag restanten van een beker verse melk. Vanochtend opgedronken. Inmiddels geslagen tot verzuurde room. Als bij toverslag een stoplicht. Verkleurend van oranje naar rood. Op deze smalle landweg in “nergenshuizen”. Door de Alentejo, onderweg naar São Teotónio.
Stilstaan in de hete zonneschijn. Ook al is ’t nog voor twaalven. Wachten tot het bevrijdend groen verschijnt. Ondertussen geen tegenligger te bekennen. Enkele honderden meters verderop doemt werkverkeer op. Er rondom heen grote mannen met armen als boomtakken. Merkwaardig, want aan de overkant in de verste verte geen stoplicht te zien.
Heimwee
Een drukte van belang op de markt. Vol hongerig volk. Aan lange tafels, rij na rij. Met een papieren tafellaken gedekt. Een kleurig kleed eronder. Alleen een vork en een wijnglas erop. Even in de wacht om te kunnen bestellen. Een menukaart ontbreekt. Er is maar één gerecht verkrijgbaar. Kip van de grill met friet en salade.
De Hollandse kolonie zit altijd aan deze kant, naar ik begrijp. Aan de overkant zetelt de Duitse enclave. Hier is het ons kent ons, zoveel is mij duidelijk. Na hartelijke begroetingen worden de laatste nieuwtjes uitgewisseld. Afspraken gemaakt voor bezoekjes over en weer. En, in gezamenlijkheid gegeten en bovenal geofferd aan Bacchus.
Nederlanders allemaal woonachtig in Portugal. Sommigen uit de buurt, anderen komen van heinde en ver. Eén ding hebben zij kennelijk gemeen. De ijzersterke drang naar onderlinge verbondenheid in den vreemde. Dringend behoefte aan sociaal contact met landgenoten. Het ervaren van de oer-Hollandse gezelligheid.
Opmerkelijk
Allemaal spreken zij vol lof, zonder meer. Over dit prachtige land. Hoe fijn zij het hier vinden. Over hoe uitzonderlijk mooi zij toch wonen. Niettemin staat hun huis te koop. Of gaat binnenkort in de verkoop. Menigeen ziet in mij kennelijk een potentiële gegadigde. Een bijzondere gewaarwording.
Een marktvrouwtje loopt rond. Zij neemt de bestellingen op. Haar collega gaat over het geld en rekent af. Een goedlachse tandeloze moeke. In een smetteloos gesteven mouwloos schort. Met witte muts olijk schuin op haar hoofd. Methodisch werken zij samen tafel voor tafel af.
Meesteressen in het negeren van ongeduldige klanten. Die ene die eerder wil eten. De ander die (te) vlug wenst af te rekenen. Een ingezette hulpkracht maakt overal een praatje. Overduidelijk zijn voorliefde, naast een andere opdracht. Ogenschijnlijk zijn belangrijkste taak.
Netelig
Het afruimen van het glaswerk. Elk wijnglas controleert hij nauwgezet. Of het echt helemaal leeg is. Zit er nog een bodempje in, dan klokt het geestrijk vocht in zijn keelgat. Onverstoorbaar schuift hij bij de volgende tafel aan. Voor meer van hetzelfde.
In de Portugese cultuur is nee zeggen blijkbaar onhoffelijk. Onvergelijkbaar met onze Hollandse directheid. Opa Dick vraagt om een glaasje medronho (likeur) als afsluiter van de maaltijd. De dame van de bediening trekt een zorgelijk gezicht.
Denkbaar is dat men dit drankje bij een marktkraam niet schenkt. Kennelijk heeft zij er moeite mee. Dit ruiterlijk toe te geven. Daarom omzeilt zij een teleurstellend antwoord. Met veel omhaal van woorden, naar blijkt. Uiteindelijk komt zij aan het slot van haar betoog. “Medronho é complicado”. Hoezo … ingewikkeld.
christian oerlemans zegt
Mooi geschreven. Ga zo door.
Ik schrijf zelf ook nog wel eens een column over Portugese toestanden. Leuk.
Groet,
Christian
Monte das figueiras, Moncarapacho
Robert Steur zegt
Dag Christian,
Dank voor je bemoedigende reactie.
Ik las je column op Portugal Portal: Ellendig Dure Poespas! Een in-en-in trieste geschiedenis, waar niemand op zit te wachten. Reuze benieuwd naar meer van je Portugese belevenissen. Hopelijk niet meer van dit type teleurstellende ervaringen.
Até logo, Robert Steur
Lia Storm zegt
Och here, weer alles over 1 kam strijken? Er zijn vermoedelijk ook in Portugal meer Nederlanders zoals wij die voornamelijk omgaan met allemaal Portugezen en ja, we zijn wel eens een enkele Nederlander tegengekomen. Best even gezellig dan, maar daarvoor zijn we niet van andere Nederlanders afhankelijk. Gelukkig niet!
Net als in Nederland en de meeste andere landen worden de doorgaande wegen goed onderhouden, maar dit is een groot land (heel wat groter dan Nederland!) en er zijn dus ook een hoop landweggetjes e.d. waar dat (soms veel) minder is. Ook dat komt in Nederland voor, wij hebben zelf jarenlang aan zo’n weg gewoond. (Op een gegeven moment was de weg weg, toen ik terugkwam van boodschappen doen. Dat heeft weken geduurd want ze gingen hem toen vernieuwen. Naderhand was hij nog slechter dan daarvoor 🙂 )
Overigens ben je de mandarijnbomen vergeten, misschien aangezien voor sinaasappels? En als je in het voorjaar/voorzomer komt alle bloemen! Hele plakkaten in allerlei kleuren en hele groepen klaprozen. Zo gezellig!
Heb je ook ooievaars gezien, vast wel, die hebben hier overal nesten, prachtig! 🙂
En (ik woon toevallig in de Alentejo), wat je ook heel veel ziet aan bomen zijn verschillende soorten dennen en coniferen, en de eucalyptus is ook goed vertegenwoordigd.
Heel apart, in de herfst staan er bomen met herfstkleuren tussen het groen. Soorten die in Nederland ook voorkomen. Die verliezen ook hun blad later. Gelukkig blijft er heel veel groen over. 🙂
Volgende week hebben we hier ook een dorpsfeest met BBQ, muziek etc. Daar zijn ook lange tafels met banken en een heleboel mensen. Het zou me verbazen als ik daar andere Nederlanders tegenkom. Het kan altijd natuurlijk, maar zou heel toevallig zijn.
Geniet van wat anders is, anders is niet altijd minder! Ook niet altijd beter, maar gewoon leuk, anders! 🙂
Robert Steur zegt
Reactie
Dag Lia,
Dank voor je berichtje. Ach ja, de een heeft meer behoefte aan contact met landgenoten dan de ander. Daar is niets mis mee.
Een lust voor het oog die ontelbare nesten met broedende ooievaars. In het voorjaar langs de stille wegen. Hoog in de lucht op elke elektriciteitspaal.
Lente in de Alentejo is van een ongekende schoonheid.
Wat een voorrecht om er wonen.
Veel plezier tijdens het aanstaande dorpsfeest.
Groetjes van Robert
hendrik th. van asselt zegt
Een en ander in de perceptie zal wel afhangen van hoe en waar je eerder gewoond hebt in Nederland, met name of je plattelander of stadsmens bent geweest.