Geitenstoofpot
Een traditioneel gerecht uit de Beiras. Alles over het ontstaan van chanfana vind je ook op Portugal Portal: Chanfana, de geschiedenis van een stoofpot.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg geitenvlees
- 200 gr doorregen speklappen
- 2 uien
- 5 dl rode wijn
- olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 4 laurierblaadjes
- 5 kruidnagels
- versgemalen zwarte peper
- zout
- een grote ovenvaste aardewerken schaal met deksel
Voorbereiding
Snijd het vlees in flinke stukken en het spek in repen. Leg op de bodem van de schaal het geitenvlees vermengd met repen spek, zout, peper, gesnipperde knoflook, laurierblaadjes, kruidnagels en olijfolie. Leg daarop de in grove stukken gesneden uien. Giet de rode wijn hier overheen tot alles bedekt is. Laat dit minstens 10 uur marineren op een koele plaats.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe het deksel op de schaal en laat het gerecht langzaam garen in de oven. Kijk elk uur na of er nog genoeg vocht in de schaal staat en voeg eventueel nog meer wijn toe, terwijl je voorzichtig roert. Na 3 tot 4 uur begint het vlees los te laten van de botjes. Daarna kan de chanfana nog 1 à 2 uur verder garen tot het vlees volledig van de botjes valt.
Eet hier gekookte aardappelen bij.
Tip
Laat de chanfana afkoelen en warm het de volgende dag weer op. De smaak is dan nog beter.
Pieter Smit zegt
In december ben ik weer in Portugal, ik zal eens kijken of deze lekkernij ook in de Algarve is en/of het zelf eens maken.
Het doet verdacht veel lijken op de Nederlandse hachee!
Althans zoals ik deze maak, ik denk dat door het geitenvlees de smaak zoeter zal zijn.
Jullie weer bedankt voor een klein beetje meer Portugees!
Marc Vercauteren zegt
Reeds voor de derde maal 4 kg verse geit klaargemaakt op deze wijze.
Hiermede 10 personen super gelukkig gemaakt.
Geit moet wel lang sudderen op laag vuur en eerst het vlees ontvliezen, deze maken de stoofpot taai.
Prachtig recept, aanrader.
Winy Schalke zegt
Fijn dat je blij bent met dit recept, Marc. Bedankt voor je reactie.