Wijn associëren we graag met traditie, met geschiedenis. Met families die decennialang de ranken koesteren en het proces van het produceren van hun ideale wijn vervolmaken. Maar ergens moet zo’n traditie natuurlijk beginnen en dat kan ook best in deze eeuw.
Stel je voor: je bent patholoog-anatoom en je brengt je dag door hangend over een microscoop. Je bent daar goed in en je hebt een behoorlijke kliniek opgebouwd met zo’n 5 medewerkers. Maar je bent nog te jong om het rustiger aan te gaan doen. Dan stamp je toch gewoon een wijnboerderij uit de grond? Daar moet je echtgeno(o)t(e) dan wel achter staan natuurlijk, want je hebt jaren buffelen voor de boeg.
Patrick en Fátima waagden de stap. Midden in de Algarve, waar de zon geen medelijden kent en de grond droger is dan kurk, kochten ze in 2002 acht hectare grond. In vijf jaar tijd werden de opstallen gebouwd en de “vinhas” geplant en in 2008 was daar de eerste wijn! Overigens was wijn voor Patrick niets nieuws. Zijn Italiaans/Franse familie maakt al heel lang wijn. Oeps, daar is toch weer die traditie.
Quinta do Francês was geboren en maakte het zichzelf niet gemakkelijk. Haar “terroir” (waar de wijnranken groeien) bestaat voornamelijk uit schist, wat meer steen dan grond is. Dat is op zich niets nieuws in de wijnbouw, de Douro-wijnen groeien ook voornamelijk op schist. Maar in die regio regent het veel meer dan in de Algarve. Moeilijke condities leveren vaak karakterwijnen op.
Patrick en Fátima besloten vier verschillende “castas” te planten, twee echte Portugese (Trincadeira en Aragones) maar ook twee typische Franse druivensoorten (Syrah en Cabernet Sauvignon). Natuurlijk allemaal druiven die het juist goed doen in een zonnig en droog klimaat.
Inmiddels produceert Quinta do Francês zo’n 50.000 flessen wijn per jaar die worden verkocht via restaurants, lokale winkels en kleine internationale distributeurs. Het merk “Quinta do Francês” is voor de uitgebalanceerde paletten, het merk “Odelouca” is wat grover en boersiger. De wijnen zijn overigens verre van goedkoop, de prijzen variëren van €6 voor een zachte witte Odelouca tot 16 euro voor een ronde rode Quinta do Francês. Odelouca is overigens genaamd naar een dichtbijzijnde rivier, de wijngaard ligt in de Odeloucavallei.
Een bezoekje aan deze quinta is een aanrader. De rit ernaartoe (in de heuvels bij Silves) is al een feest, omdat je vele aspecten van het Algarviaanse landschap ziet. Ook omdat je tenminste één keer verkeerd rijdt, op tijd vertrekken dus. Je hoeft niet te boeken maar als je dat wel doet, kun je ook nog wat hapjes bestellen en daarmee de proeverij nog lekkerder maken.
De rondleiding is een belangrijk onderdeel van het bezoek. Die wordt gedaan door Tânia of door Fátima zelf. En zij hebben verstand van zaken. Doorvragen dus! Een gids is net als een druif, maak haar het leven moeilijk en je krijgt het beste resultaat.
Quinta do Francês is het hele jaar door geopend, behalve op feestdagen. In de winter van maandag t/m vrijdag en in de zomer van dinsdag t/m zondag. Kijk voor de meest actuele informatie op de website.
Eric van Wijk zegt
Mooi, wij zijn benieuwd en gaan hier snel eens kijken! De omgeving van Silves is sowieso erg aangenaam.
Scarlett zegt
Stond al op de lijst, dus voor deze herfst, denk ik.